Kodėl nustemba tėvai su vaikais atėję atsiimti sveikatos pažymos?

Vaikų pasirengimas mokyklai - tai ne tik kuprinės ar kitų mokymosi priemonių supirkimas. Vasarą reikia pasirūpinti ir vaiko sveikata bei parengti ją artėjančiam mokymosi sezonui. Kasmet į darželius ir mokyklas reikia pristatyti vaiko sveikatos pažymą. Šiemet ji papildyta nauju reikalavimu. Ką reikia žinoti apie tai, kad nereiktų nemaloniai nustebti atėjus į polikliniką?

Pažymą reikia pateikti iki rugsėjo vidurio

Nors vasara dar tik įpusėjo, jau po kelių savaičių poliklinikose drieksis eilės moksleivių su tėvais, norinčių gauti sveikatos pažymą. Iki rugsėjo 15 d. ją mokymo įstaigoms privalo pateikti kiekvienas moksleivis ir darželinukas.

„Tik turėdama informaciją apie vaiko sveikatą, švietimo įstaiga gali užtikrinti, kad mokinio sveikatai nebus pakenkta ugdymo proceso metu", - sako privačioje ligoninėje ir poliklinikoje „Kardiolita" įsikūrusios Laisvės prospekto šeimos klinikos šeimos gydytoja Daiva Beriozovienė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokią pirmą klaidą padarė karališkojo kūdikio tėvai?
Populiariausių vardų TOP 10 didžiuosiuose Lietuvos miestuose

Sveikatos pažymoje gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti mokyklos vykdomoje ugdymo veikloje, įskaitant kūno kultūros ugdymą. Taip pat gydytojas nurodo ir pirmosios pagalbos priemones, jei vaikui gali prireikti skubios pagalbos mokykloje, pavyzdžiui, dėl alergijos, lėtinių ligų ir kt.

Medicininė pažyma reikalinga ir dėl ūmių sveikatos sutrikimų. Jei per pamokas mokiniui dėl alergijos ar lėtinių sveikatos sutrikimų prireikia skubios medicinos pagalbos, nedelsiant galima įvertinti situacijos pavojingumą ir imtis atitinkamų priemonių.

Šiemet įvestas naujas reikalavimas

Gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kūno masės indeksą, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinamojo trakto, urogenitalinę, skeleto ir raumenų bei endokrininės sistemos funkcinę būklę. Atliekami kraujo, šlapimo tyrimai. Esant pakitimams, moksleivis nukreipiamas atitinkamos srities specialisto konsultacijai arba tyrimams. Prieš pradedant lankyti mokyklą, gydytojai tėvams primena ir apie skiepus, kad vaikai įgautų imunitetą ligoms.

„Specialiai apžiūrai ruoštis nereikia. Geriausia atvykti pailsėjus, ramios būsenos, jeigu vaikas nešioja akinukus, juos būtina turėti", - primena šeimos gydytoja.

Šiemet moksleivio sveikatos pažymoje atsirado naujas reikalavimas - gydytojo odontologo išvada.

„Kasmet vaikų dantų būklę, sąkandį turi įvertinti gydytojas odontologas. Tai padės efektyviau kontroliuoti, kad vaiko tėvai pasirūpintų vaiko dantų sveikata", - naująjį reikalavimą moksleivio sveikatai aiškina D. Beriozovienė.

Vaikų sveikata vis prastėja

Gydytojai specialistai vis dažniau moksleiviams nustato regos sutrikimų, ydingą laikyseną, antsvorį, mažakraujystę. Nepatogiai namuose ruošiantys pamokas vaikai dažnai skundžiasi nugaros ar sąnarių skausmais, dažnai sutrinka laikysena. Kaip apsaugoti mokyklinio amžiaus vaiką nuo šių negalavimų?

„Būtina pasirūpinti patogia darbo vieta ir jos apšvietimu namuose tam, kad vaikas išvengtų nugaros, kojų ar rankų, akių skausmų, laikysenos sutrikimų. Suaugusieji turėtų taip pat pasirūpinti, kad vaikas teisingai nešiotų kuprinę, nes per sunki kuprinė gali greitai pažeisti stuburą", - pastebi šeimos gydytoja.

Taip pat svarbu laikytis sveikos gyvensenos taisyklių - tai padės išvengti mitybos sutrikimų, antsvorio, mažakraujystės. Vaikų sveikatai labiausiai kenkia nesubalansuota mityba, mažas fizinis aktyvumas, dienos režimo, darbo ir poilsio režimo nesilaikymas. Anot gydytojos, šiuo metu dažniausi susirgimai yra ydinga laikysena, prastas regėjimas, dantų kariesas, viršsvoris. Vaikai mažai juda, laisvalaikį leidžia žaisdami kompiuteriu, žiūrėdami televizorių arba tiesiog su mobiliuoju telefonu rankose. Retas vaikas rinkdamasis maistą vadovaujasi sveikos mitybos principais: perka traškučius, saldžius gaiviuosius gėrimus, bet ne vaisius, mineralinį vandenį, nemėgsta ir daržovių.

Be fizinės sveikatos taip pat svarbi ir psichinė vaikų sveikata. Pagal statistiką, psichinė sveikata sutrinka vienam iš penkių vaikų iki 11 metų amžiaus.

„Tėvams derėtų leisti daugiau laiko su šeima, pagal galimybes, kartu pusryčiauti ir vakarieniauti. Patariama gerai išsimiegoti, tinkamai maitintis, skirti laiko šeimos mėgstamai veiklai, išklausyti vieniems kitus", - pataria Laisvės prospekto šeimos klinikos šeimos gydytoja Daiva Beriozovienė. Iškilus klausimams ar abejonėms dėl psichinės vaiko sveikatos, geriausia kreiptis į šios srities specialistus, kurie dirba gydymo ir ugdymo įstaigose.

Sveikatos pradžiamokslis - iš tėvų

Laikytis sveikos gyvensenos taisyklių rekomenduojama ir mokslo metams įsibėgėjus. Pagal galimybes leisti laiką gryname ore, keliauti, važinėti dviračiu. Sportuojant, žaidžiant gryname ore vaikai grūdinasi, tampa atsparesni ligoms.

„Mitybos racioną turi sudaryti daug šviežių vaisių ir daržovių, kurie aprūpina organizmą vitaminais. Ne mažiau svarbu laikytis dienos, darbo ir poilsio režimo", - sako šeimos gydytoja.

Anot medikės, tėvai privalo supažindinti vaikus su asmens higienos, sveikatos, mitybos, fizinio aktyvumo, grūdinimosi pradmenimis. Taip pat suaugusieji turi išmokyti vaikus saugoti sveikatą, kokie veiksniai silpnina ją ir kaip teisingai elgtis. Būtina ugdyti vaiko norą būti sveikam, stipriam, vikriam, grūdintis ir išvengti ligų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis