Vabzdžių įkandimai gali būti pavojingi gyvybei: kaip apsisaugoti?

Vasaros malonumus neretai apkartina įkyrūs vabzdžiai, kandantys ar geliantys nariuotakojai: uodai, mašalai, bitės, širšės. Pavojingiausi yra vapsvų, širšių, kamanių ir bičių įgėlimai, nes gali sukelti stiprią alerginę reakciją - anafilaksinį šoką, kuris yra pavojingas gyvybei. Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuras primena elementarias, tačiau naudingas taisykles, kurios gali padėti kovoti su sparnuotaisiais įkyruoliais.

13 patarimų, kaip apsisaugoti nuo vabzdžių?

- Nesilankyti tose vietose, kur gausu bičių (ypač alergiškiems žmonėms): arti avilių, gausiai žydinčiose pievose ir soduose.

- Išvykus į gamtą, nedėvėti ryškių drabužių - ryškios spalvos privilioja bites.

- Prieš išvyką į gamtą vengti naudoti kvepalus, kosmetiką, kvapnias odos ar plaukų priežiūros priemones.

- Nepalikti namuose nepridengtų gėrimų, vaisių ar saldumynų.

- Jei aplinkui pradeda dūgzti bitės, vapsvos, širšės, nereikia jų baidyti, mosikuojant rankomis. Geriau - pabūti ramiai ir atsargiai atsitraukti.

- Važiuojant automobiliu, langų geriau neatidaryti.

- Namuose atvirus langus reikėtų pridengti tinkleliu.

- Vykstant į gamtą, maistą ir gėrimus laikyti sandariai.

- Vaikams nereikėtų leisti lauke valgyti vaisių, ledų, gerti saldžiųjų gėrimų.

- Vaikus įspėti, jog nereikėtų liesti jokių ropojančių vabzdžių, neskinti gėlių, nes jose gali būti bičių.

- Paaiškinti vaikams, kad nežaistų po medžiais, kur gali būti pūvančių vaisių, prie šiukšlių konteinerių, taip pat šalia avilių.

- Keliaujant į gamtą pasirūpinti vaistinėse parduodamais repelentais (tepamais ar purškiamais), kurie atbaido vabzdžius.

- Alergiški žmonės, išsiruošę į gamtą, turėtų pasiimti vaistų nuo alergijos.

Pirmoji pagalba, įkandus vabzdžiui

Jei įkandimas pasireiškia tik paraudimu, niežėjimu, pakanka vaistų, mažinančių skausmą, patinimą (efektyviausiai veikia tepalai su antihistamininiais preparatais ir anestetikais). Ant įgėlimo vietos reikėtų pridėti leduką, įvyniotą į audinį (tai efektyvu, jei savo skystį išskyrė skruzdėlė) ar šaltą kompresą.

Jei įgėlė vapsva ar bitė, reikia apžiūrėti, ar neliko geluonies. Jį reikia pašalinti (jokiu būdu negalima spaudyti bei traukti su pincetu) - geriausia geluonį pašalinti buku peiliuku ar kokiu kitu daiktu, atsargiai braukiant odos paviršiumi..Jei vabzdys įgėlė į pirštą, plaštaką, būtina nusiimti žiedus, apyrankes ir laikrodį. Ištraukus geluonį, įkandimo vietą būtina dezinfekuoti, pridėti šaltą kompresą, kuris sumažins patinimą.

Jei po vabzdžio įgėlimo pakilo kūno temperatūra, atsirado galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, viduriavimas, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Anafilaksinis šokas

Pavojingiausia įgėlus vabzdžiui - alerginė reakcija, kuri gali baigtis anafilaksiniu šoku. Anafilaksinis šokas prasideda netikėtai, po keleto minučių įgėlus bitei. Įvyksta bronchų spazmas, atsiranda gerklų patinimas. Žmogus pradeda dusti, sustoja kvėpavimas, pradeda mėlynuoti oda, krinta arterinis kraujo spaudimas. Nukentėjusįjį ištinka koma.

Jei ištiko anafilaksinis šokas, reikia kuo greičiau kviesti greitąją medicinos pagalbą. Kol ji atvažiuos, nukentėjusįjį paguldyti, pakeliant kojas aukščiau, ar pusiau pasodinti. Jam negalima judėti, nes tai gali sukelti staigią mirtį. Jei žmogus neteko sąmonės, nustojo kvėpuoti, reikia pradėti jį gaivinti.

Žmonės, alergiški įgėlimams, turėtų nešiotis vienkartinį švirkštą su adrenalinu. Įgėlus vabzdžiui ir prasidėjus alerginei reakcijai, jie patys galėtų susileisti vaistus ir taip pagelbėti sau, kol atvyks į gydymo įstaigą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis