Ką daryti, jei vaikas nuo ryto iki vakaro įnikęs į kompiuterį

Psichologės Ingos Polikevičiūtės patarimai visiems tėvams, kuriuos neramina pernelyg didelis vaiko potraukis kompiuteriui.

Psichologė Inga Polikevičiūtė:

Receptas kompiuteriui įveikti

Labai svarbu atstatyti prarastą ar prislopusį ryšį su vaiku. Tai nėra sunku, tiesiog nepamirškite nuolatinių dėmesio ženklų. „Močiutės klausimų" sąrašėlis visuomet turi būti šalia: „Kaip sekasi?", „Kas naujo?", „Kaip jautiesi?", „Ko toks nusiminęs?".

Klausimų nepakanka, stebuklinga priemone galime laikyti pagyrimus ir padrąsinimus. Įsivaizduokite, kad vaikas yra aktorius, o jūs režisuojate pjesę. Išmokykite jį būti laimingu, juk tai ir galime vadinti pagrindine tėvų užduotimi.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Psichologės Ingos Polikevičiūtės pastebėjimai, kokie vaikai dažniausiai įninka į kompiuterį

Sugrąžinkite vaikui norą veikti realybėje. Ne fantazijų ir skaitmeniniame pasaulyje, o tikroje, apčiuopiamoje, rytiniais skrebučiais ir rožių smilkalais kvepiančioje tikrovėje. Pasitelkite pozityvias emocijas ir jutimus. Kuo daugiau teigiamų dalykų, tuo geriau. Kepkite pyragus, dovanokite mažas dovanėles, gerkite mėtų arbatą. Išlaisvinkite vaizduotę, galite dar daug sugalvoti.

Pasak Wolfgang Bergman ir Gerald Huther, labai svarbu, kad vaikas realybėje vėl galėtų patirti tai, ko iki šiol neturėjo:

- Aiškiai suprantamas taisykles ir struktūras, kurias būtina atpažinti ir jų laikytis, kad galėtum susiorientuoti;

- Sprendimus, kuriuos gali priimti savarankiškai ir už kuriuos tampi atsakingas, kad taptum pasitikinčiu savimi;

- Gebėjimus ir mokėjimus, kuriuos turi įgyti, kad pasiektum užsibrėžtą tikslą;

- Apdairumą, kurį reikia išsiugdyti, kad lydėtų sėkmė;

- Nuotykius, stebinančias situacijas ir netikėtus įvykius, kuriuos gali išgyventi, taip pat pavojus, kuriuos gali įveikti, kad augtum kaip žmogus;

- Aiškius pasiekiamus tikslus, kad gyvenimas įgautų prasmę;

- Pavyzdžius, į kuriuos gali orientuotis, su kuriais gali save tapatinti ir į kuriuos gali lygiuotis, nes jie skleidžia kažką, ko dar neišsiugdei, nepasiekei, bet norėtum ir apie tai svajoji.

Šie autoriai pataria mums nesibaiminti specialistų, įgijus daugiau drąsos nuvesti vaiką pasitikrinti. Niekada negalime žinoti, ar prie kompiuterio nesislepia depresija, galbūt kitos problemos, kurias laiku nustatę įveiksime tūkstantį kartų lengviau.

Būkite autoritetingi tėvai

Pagalvokime kartu, juk „autoritetingas" skiriasi nuo „autoritariškas" arba „liberalus". Turime namuose įvesti taisykles, kiek galėdami jų laikytis. Tebūnie namai tuo saugiu prieglobsčiu, kuriame vaikas galės pasislėpti nuo viso pasaulį gaubiančio chaoso ir nestabilumo. Nugalėkite netvarką drauge, namuose kurdami darną, aiškias ribas ir taisykles.

Jei save laikote autoritarišku žmogumi, verta būtų imti dažniau atsižvelgti į vaiko emocinius ir pažinimo poreikius. Paaiškinkite savo elgesį, nuolat informuokite apie taisykles, ugdykite kantrybę ir užuojautą. Supraskite emocijas, tačiau palaikykite sveiką racionalumą. Pamirškite bausmes, jomis užgniaužiate vaiko jausmus, būkite žmogumi, pas kurį vaikas pats noriai ateina ir kuriuo gali pasitikėti. Išdrįskite parodyti daugiau pasitikėjimo ir atverkite daugiau jausmų. Su antrąja puse ir draugais diskutuokite apie vaikams nustatomas taisykles, taip greičiau prieisite geriausių išvadų.

Na, o jei jus galima pavadinti liberaliu tėveliu ar mamyte, dovanokite sau daugiau laisvės ginti vertybes. Būkite pavyzdžiu vaikui, kad jis turėtų į ką atsiremti. Mažajam ne visuomet patiks, kad kartais neleidžiate nakvoti pas draugą ar primygtinai reikalaujate lankyti prailgintą grupę, visgi už pastovumą ir nuoseklumą jis ims jus gerbti. Atskleiskite vaikui įvairias asmenybės puses, būkite savimi. Pagalvokite, kaip galėtumėte jam ar jai daugiau duoti? Galbūt derindami griežtumą su empatija, nepabėkite į vieną polių. Leiskite sau daugiau drąsos ir kūrybiškumo.

Roberta M. Burns (2007) pateikia mums daugiau patarimų, kaip dovanoti vaikui pasaulį. Šias nuorodas gali pavadinti meilės mokyklai ugdymu, tėviškumo taisyklėmis arba tobulėjimo gairėmis.

10 patarimų kiekvienai mamai ir tėčiui:

- Parodykite savo meilę: leiskite su vaiku laiką, bendraukite.

- Kasdien supažindinkite vaiką su pasauliu: kalbėkitės apie aplinką, orą, naujienas, kartu aiškinkitės konkrečius dalykus - kiek laiko praėjo, kaip iškepti sausainius, kaip pataisyti klozetą.

- Skatinkite klausinėti: kodėl mano draugė nenori kartu eiti į kavinę, kodėl taip atsitinka, kam galime dėkoti už naujos šunų prieglaudos įkūrimą?

- Pagirkite už naujų dalykų išmėginimą: atlyginkite už pasiekimus, padėkite susitaikyti su mintimi, kad visi klysta ir iš klaidų mokosi, skatinkite kūrybiškumą.

- Ribokite televizoriaus žiūrėjimo ir sėdėjimo prie kompiuterio laiką: parinkite tinkamas programas ir žaidimus, skatinkite skaityti ir užsiimti kūrybine bei fizine veikla, aptarkite televizijos laidas, žaidimus ir internete publikuojamas naujienas;

- Skatinkite rašyti: pasiūlykite vaikui parašyti ar nupiešti padėkos atvirukus, raštelius, pasakojimus, rašyti dienoraštį ir laiškus.

- Suteikite gamtos mokslų žinių: skatinkite kolekcionuoti, stebėkite augalus ir gyvūnus, lankykitės muziejuose bei įspūdinguose gamtos kampeliuose.

- Suteikite socialinio gyvenimo žinių: aptarkite aktualius įvykius, stebėkite nacionalines šventes, rodykite pilietiškumo pavyzdį, t.y. domėkitės, diskutuokite apie aktualius sprendimus, balsavimą.

- Dalyvaukite visuomeninėje veikloje: lankykitės įvairiose darbo vietose (pašte, gaisrinėje, gamykloje, biure), aplankykite istorines vietas, dalyvaukite naudingoje bendruomenės veikloje.

- Rodykite mokymosi visą gyvenimą pavyzdį: pasitikėkite savimi („Aš galiu tai padaryti"), būkite motyvuoto asmens pavyzdžiu („Noriu tai padaryti"), dėkite pastangas („Aš labai stengsiuosi"), būkite atsakingas („Laikausi įsipareigojimų"), rodykite iniciatyvą („Aš esu iniciatyvus žmogus"), būkite atkaklus („Visada baigiu tai, ką pradėjau"), rūpinkitės („Kitiems parodau, kad jie man rūpi"), dirbkite komandose („Bendradarbiauju su kitais"), mąstykite blaiviai („Priimu protingus sprendimus"), spręskite problemas („Veiksmingai pasinaudoju savo žiniomis ir patirtimi").

Daugiau literatūros su kompiuteriais susijusių vaikų problemų tema galite rasti W.Bergman ir G.Huther knygoje „Priklausomybė nuo kompiuterio. Kuo vaikus taip traukia modernios informacijos priemonės". Tikimės, kad šiame straipsnyje kartu su kiekvieną dieną pakylančia saule radote taip jums reikalingų žinių apie vaiko pasaulį ir įkvėpimo būti geru tėčiu arba mamyte.

Sėkmės!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis