Kaip elgtis tėvams, kad vaikas nebemeluotų

Kaip sureaguoti supratus, kad vaikas meluoja? Ir kaip elgtis, kad jis daugiau taip nebedarytų?

Kai vaikas jums pameluoja, prisiminkite – tai dar ne pasaulio pabaiga. Nereikia panikuoti. Melas vaikui yra būdas gauti tai, ko jis nori. Taip pat nereikia analizuoti jo pasakojimo it kokiam detektyvui. Vaikui tai parodo, kad juo negalima pasitikėti. Net kai vaikui ketveri, penkeri metai ar daugiau, ir jis jau supranta, kas yra tiesa, jūs nebūtinai iš jo išpešite tą tiesą. O jei išpešite - vadinasi, privertėte jį tai pasakyti. Kai jis prisipažins nulaižęs šokoladą nuo jūsų torto, ką darysite? Jūs nepaskatinote jo prisiimti atsakomybės už jo elgesį. Jei priremsite vaiką prie sienos, kitąkart jis pasakys dar mažiau tiesos.


Svarbu padėti vaikui mokytis prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Tai jūsų tikslas. Ir nors melavimas – visiškai normali vaiko raidos dalis, tai nereiškia, kad jį reikia ignoruoti.


Štai kelios strategijos, kuriomis galite pasinaudoti, kad vaikas geriau suvoktų tiesos svarbą:


Elkitės taip, kaip tikitės iš savo vaiko


Stebėkite, kada ir kaip jūs patys meluojate. Jei norite išauklėti sąžiningą, atsakingą vaiką, kuris rūpinasi kitais bei savimi, turite būti sąžiningi bei atsakingi patys.


Nusiraminkite prieš bausdami vaiką


Kuo ramesni būsite, tuo geriau pavyks pasikalbėti su vaiku. Pirmasis žingsnis – pasakyti, kad vaiko elgesys, pavyzdžiui, vogimas, yra neteisingas. Tuomet reikia paklausti, kodėl vaikas melavo dėl to, ką padarė. Prisiminkite, kad kai kurie vaikai meluos siekdami išvengti pykčio net labiau, nei bausmės.


Taikykite pasekmes


Įsivaizduokite pradinuką, išmetusį kelis auklėtojos raštelius, kuriuose tėvai buvo kviečiami į susitikimą. Tėvai negavo jokių raštelių ir nustebo auklėtojai paskambinus. Vaikas neigia apskritai žinojęs apie raštelius. Visiškai suprantama, kad tėvams sukyla pyktis ir apmaudas, tačiau geriausia išlikti ramiems. Logiška pasekmė – pareikalauti, kad vaikas informuotų auklėtoją, jog neatnešė tėvams raštelių, ir kad dėl to apgailestauja. Tuomet jis gali paprašyti papildomo raštelio, kurį jau atneštų namo.


Pažvelkite į vaiko melavimo tikslą


Prieš tai aptartuoju atveju, ar jis bandė išvengti bausmės? O gal nerimavo dėl savo elgesio pasekmių? Kaip jis jautėsi? Kaltas, neramus, susigėdęs, išsigandęs? Vaiko elgesys visuomet turi motyvą ir prasmę. Paklauskite savęs, ką vaikas norėjo pasiekti meluodamas.


Papasakokite apie logiškas melo pasekmes


Vaikai labai susidomi istorija apie berniuką, kuris kvietė pagalbos miške, šaukdamas, kad jį puola vilkai. Jis šaukė taip dažnai, kad kai jam išties reikėjo pagalbos, niekas nebekreipė dėmesio. Kai vaikas vis dėlto pakeičia „parodymus" ir papasakoja tiesą, pagirkite. Tai sustiprins jo pasitikėjimą savimi ir leis kitąsyk pasakyti tiesą lengviau.


Efektyviausias ilgalaikis sprendimas – pabandyti atskleisti, kokią žinią vaikas nori perteikti savo melu. Kartais tai būna ženklas, kad vaikui reikia daugiau dėmesio arba griežtesnių dienotvarkės apribojimų. Ilgalaikės strategijos – tiksli dienotvarkė, pavyzdžiui, miego laikas po knygos skaitymo, arba apribotas TV laikas, kad padidėtų vaiko saugumo jausmas šeimoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis