Tai, ko nežinojote apie savo vaikų kuprines

Laikysenos ydos, susijusios su įvairiu stuburo iškrypimo laipsniu, šiandien mokyklinio amžiaus vaikams diagnozuojamos neretai. Specialistai neabejoja, kad nepritaikytas kuprinės nešiojimas gali sukelti rimtus sveikatos sutrikimus.

Maža nugara ir milžiniška kuprinė

Prasidėjus naujiems mokslo metams atsiranda nemažai trukdžių, kurie gali žaloti vaiko stuburą, pavyzdžiui netinkamai suformuota mokinio darbo vieta mokykloje ir namie, nesuderintas darbo ir laisvalaikio režimas, milžiniško dydžio kuprinė.

Kuprinė yra neatsiejamas kiekvieno mokinio atributas. Kiekvieno pradinių klasių mokinuko kuprinėje praktiškai galima rasti visko: vadovėlių, pasakų knygučių, sąsiuvinių, pieštukų, akvarelės, žaislų ir kitų „būtinų" priemonių. O kur dar maišas su sportine apranga? Netaisyklingas kuprinės nešimas ir per didelis kuprinės svoris turi įtakos formuojantis netaisyklingai laikysenai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Neišnešiotuko mamos kasdienybė: ašaros, baimė ir viltis
Kaip po gimdymo gyvena Kate Middleton?

Laikysena kinta visą gyvenimą, tačiau aktyviausi ir reikšmingiausi jos pakitimai vyksta vaikystėje bei paauglystėje - intensyviausio augimo periode. Daugelyje šalių ši problema sprendžiama jau seniai, pvz., Prancūzijoje mokiniai namų darbus atlieka mokykloje po pamokų. Taigi, visos knygos, sąsiuviniai ir kitos mokyklinės priemonės paliekamos mokykloje, taip „nuimant" svorį nuo vaiko pečių.

Kuprinė neturi sverti daugiau kaip 10-15 proc. mokinio svorio

Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. mokinio kūno masės. O geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio. Taigi, mokiniui sveriant 30 kg, jo pilna kuprinė turėtų būti iki 3 kg svorio.

Neretai pasitaiko, kad mokinių kuprinių svoris viršija rekomenduojamą normą, dėl to vystosi laikysenos ydos. Pasak Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistų, geriausias problemos sprendimo būdas - sumažinti vadovėlių bei kitų mokyklinių priemonių kiekį. Deja, tai praktiškai neįgyvendinama. Ką tokiu atveju daryti?

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Viktorija Šadiul - Zadvornaja pataria tėvams, kaip jie galėtų padėti vaikui „nešti" kuprinę į mokyklą:

- „Visų pirma reikėtų pasirūpinti tinkama kuprine. Tuščia kuprinė neturėtų sverti daugiau kaip 700 g pradinių klasių mokiniams ir daugiau kaip 1000 g vyresniųjų klasių mokiniams." Perkant kuprinę, norisi išsirinkti puošniausią ir originaliausią, tačiau geriausia puošmena - Jūsų vaiko taisyklinga laikysena. Antrasis žingsnis: mokyklinė kuprinė turėtų būti su dviem plačiais reguliuojamo ilgio paminkštintais diržais - reguliuojami diržai leis parinkti tinkamą kuprinės padėtį, gražiai ir patogiai priglus prie stuburo linkių, platūs diržai neįsirėš vaikui į pečius.

- Geriausia rinktis kuprinę, kurios viduje yra keli skyriai - tai padės geriau paskirstyti kuprinės turinį, bei užtikrinti tvarką ir stabilumą. Nesirinkite didelių kuprinių. Didelė kuprinė tampa patogia dėžute, kurioje telpa labai daug daiktų. Taigi, jeigu kuprinė bus mažesne - būsite tikri, kad vaikas sudėjo tik būtiniausius daiktus.

- Svarbu ne tik pati kuprinė, bet ir jos turinys. Atsisakykite sunkių sąsiuvinių, juk vaikas į mokyklą nešasi nemažai knygų, taigi pasirinkite plonus sąsiuvinius, be kietų ir sunkių viršelių. Aprūpinkite vaiką lengvomis būtiniausiomis kanceliarinėmis priemonėmis, pvz. gal vertėtų atsisakyti daugiafunkcinių, milžiniškų penalų, kurių visas turinys vaikui nereikalingas.

- Per sunki, netinkamai nešiojama kuprinė - dažniausia nugaros skausmo priežastis mokinių tarpe. Mokslininkai perspėja, kad kasdien nešiojant nepritaikytą kuprinę, laikui bėgant gali atsirasti rimtų sveikatos sutrikimų.

Kaip taisyklingai nešti kuprinę:

- kuprinės dydis turi būti pritaikytas vaiko ūgiui;

- diržai turi būti uždėti ant abiejų pečių;

- nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens;

- sunkiausius daiktus vertėtų dėti į kuprinės dalį arčiausiai nugaros;

- tvarkingai sudėkite daiktus, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų;

- kasdien kartu su vaiku peržiūrėkite kuprinės turinį ir sudėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.

Kuprinių svėrimo akcija

Ar vaikas į mokyklą nešis tinkamo svorio kuprinę, priklauso ne tik nuo tėvų iniciatyvos. Šią problemą galima išspręsti tik bendradarbiaujant su tėvais ir mokytojais, ieškant galimų sprendimo būdų.

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras rugsėjo 16-27 d. organizuos kuprinių svėrimo akciją „Draugiška kuprinė". Šios akcijos tikslas - atkreipti mokinių ir jų tėvelių dėmesį į mokyklinės kuprinės svorį ir turinį, bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.

Akcijos metu mokyklose vyks masinis kuprinių svėrimo maratonas. Šiemet įvedama akcijos naujovė. Kokia? Ne visuomenės sveikatos priežiūros specialistės vertins, kokią kūno masės dalį sudaro mokinio kuprinė, bet patys vaikai bus įtraukti į procesą.

Visą savaitę mokiniai svers ir analizuos savo kuprines. Vaikai patys apskaičiuos, kokio kūno masės procentinę dalį sudaro kuprinė, kokios priemonės labiausiai apsunkina kuprinę, kokių daiktų verta būtų atsisakyti. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistės įtrauks vaikus į fizinius pratimus - žaidimus, kurių metu atpalaiduos nugaras, bei pasimankštins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis