Po ligos vaikas nenori eiti į darželį: ką daryti?

Po ilgos ligos ir buvimo namuose vaikas nebenori eiti į vaikų darželį. Negi iš tiesų vėl teks iš naujo pratintis prie darželio, klausia susirūpinusi mama. Jos laišką komentuoja pedagogė ir vaikų darželio auklėtoja.

Iš mamos Jolitos laiško:

„Mano dukrytei Miglei ketveri metukai, paskutinius du mėnesius darželyje tebuvo vos tris dienas. Labai sirgo: bronchitas, po to neaišku kur užsikrėtė vėjaraupiais. Žodžiu, išėjo tokios beveik neplanuotos atostogos. Dabar, kai jau pasveiko ir galėtų eiti į darželį, sako, kad nenori. Ima graudentis, vos prakalbu apie darželį. Kol kas atvažiavusi į svečius močiutė prižiūri, bet jau nori išvažiuoti, tai teks eiti, niekur nesidėsi. Sakykite, ar gali būti, kad vaikas pamiršta, kas buvo darželyje, kad taip nenori eiti? Kaip patartumėte man elgtis šioje situacijoje?"

TAIP PAT SKAITYKITE:
150 keisčiausių vardų, kuriais vadiname savo vaikus
Tiesa ar melas? Griauname mitus apie nėštumą

Asmeninio archyvo nuotr.
 Konsultuoja vaikų darželio „Šilagėlė" pedagogė Sandra Karaliūtė.

Turbūt dažnas tėvelis yra susidūręs su problema, kai jų vaikutis pareiškia, jog nenori eiti į darželį.

Šiuo atveju padaryta tikrai nemaža pertrauka, kurios metu vaikui užsimiršta darželyje vykstanti veikla ir jį dominantys dalykai. Nepaminėjote, kelerių metukų dukrytė pradėjo lankyti darželį ir kaip sekėsi adaptuotis, ar Miglutė prieš susirgdama norėjo eiti į darželį?

Darželis vaikui - jo "darbas"

Pradėsiu nuo to, kad Miglė žino, jog yra išeitis būti namuose drauge su močiute. Pirmiausia, ką reikėtų padaryti, tai paaiškinti, pasikalbėti su dukryte, kad močiutė negalės būti drauge nuolat, nes kiekvienas žmogus turi savo „darbelį", o Miglė turi savąjį - darželį, kurį ankščiau ar vėliau reikės pradėti lankyti.

Kadangi laiko tarpas, kuomet Miglė nelankė darželio, yra netrumpas, siūlyčiau paprašyti močiutės dar pabūti, jeigu mamytė dirbanti, ir pamėginti pasipratinti darželyje iš naujo. Savaitę pavaikščioti kaip adaptaciniu laikotarpiu, kuomet pradėjote jį lankyti, po truputį. Pabūti darželyje iš pradžių po porą valandų, iki pietų, o vėliau ilginti buvimo laiką. Paprastai vaikui greitai atsiranda simpatijų vedamai veiklai grupėje (muzikos, meninio ugdymo užsiėmimas), žaislams, kurių neturi namuose, grupės draugams su kuriais bendrauja ir bendradarbiauja, o tai prisiminę jie noriai eina į darželį.

Dažniausios nenoro eiti į darželį priežastys

Galbūt yra kitos priežastys, gal Miglutė yra prasitarusi, galbūt kalba, kas jai darželyje nepatinka. Pabandykite išsiaiškinti galimas nenoro eiti į darželį priežastis. Dažnos priežastys - nepatinkanti auklėtoja, vaikas, kuris yra nuskriaudęs, taip pat dažną vaiką neraminanti priežastis - pietų miegelis.

Auklėtojos elgesys, jos bendravimas vaikui labai svarbus, nes jis ieško joje panašumų į artimiausią žmogų - mamą. Jeigu auklėtoja griežtesnė, jos balso tembras skardesnis, vaikui tai kelia nerimą ir kartais pasakytas griežtesnis žodis vaikui siejasi su barimu.

Jeigu grupėje yra vaikas, kuris galbūt yra stumtelėjęs, užgavęs, ji bijo, kad tai gali pasikartoti.

Trečioji priežastis - tai darželio taisyklės, režimas, kurio reikia laikytis, ir daugelio vaikų siaubas - pietų miegas. Nereikia nerimauti, su vaikučiu reikia tartis, kad jis pagulės atsimerkęs, kad galės miegoti su savo mylimu žaisliuku iš savo aplinkos, kad nesijaustų vienas.

Bendrauti ir bendradarbiauti su auklėtojomis

Kiekvienas vaikas skirtingas, o visiems tinkančių taisyklių, kaip kuo greičiau pripratinti vaiką prie darželio - nėra. Tėveliai savo vaikučius pažįsta geriausiai, todėl jie turi atsirinkti pačius geriausius patarimus, tinkamiausius jų vaikučiui.

Siūlyčiau pasikalbėti su grupės auklėtoja, galbūt ji padės išsiaiškinti nenoro eiti į darželį priežastis. Taip pat patarčiau kuo daugiau kalbėti apie darželį teigiamų dalykų, kuo daugiau kalbėsite, kuo daugiau drąsinsite ir palaikysite Miglutę einant į darželį, pati išliksite tvirta, tuo greičiau darželis vaikui taps antraisiais namais, kur vaikas jausis saugus ir mylimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis