9 dalykai, kurių suaugusieji gali pasimokyti iš vaikų

Įprastai sakoma, kad vaikai mokosi iš tėvų, tačiau pripažinkime, yra dalykų, kurių iš mažųjų galėtume pasimokyti ir mes, suaugusieji.

9 dalykai, kurių galėtume pasimokyti iš vaikų:


„Tūkstantis kilometrų" per dieną


Tėvai, auginantys mažus vaikus, pastebi, kad jie yra fiziškai aktyvūs nuo ryto iki vakaro. Jie nuolat ant mažų kojyčių - ir rytą, ir vakarą. Didelė bala - išbandys, aukštas kalnas - įkops. Šokinėja, bėginėja, vaikštinėja - argi tokiame kūne užsilaikys kalorijos? Tikrai, kad ne! Turime puikų pavyzdį prieš akis.


Vaikai nepersivalgo


Vaikams visai nesvarbu, kad lėkštėje dar liko pusė kotletuko, arba, kad sriubos lėkštė apypilnė. Jie valgo tiek, kiek nori. Tuo tarpu suaugusieji jaučia pareigą ištuštinti lėkštę iki galo, ypač svečiuose (antraip, „šeimininkė įsižeis"). Vaikai valgo labiau intuityviai, negu suaugusieji: jie renkasi tai, ko nori ir kiek nori.


Komunikabilumas


Kad ir į kokią žaidimų aikštelę nueisite su vaiku, po pusvalandžio vaikas jau bus susiradęs draugų. Su kuriais lips į karstines, čiuoš nuo čiuožynės. Vaikams susidraugauti netrukdo nei odos, nei plaukų spalva. Kaip pastebi tėvai, vaikai moka komunikuoti net tokiose situacijose, kai nemoka tos šalies kalbos, pavyzdžiui, išvykę atostogauti į kitą šalį.


Mokėjimas priimti savo kūną


Vaikai nesigėdija savo kūno, todėl mielai laksto nuogi. Jiems kūnas - natūralus ir savaime suprantamas. Tuo tarpu mes, suaugusieji esame nuolat juo nepatenkinti - tai ausis atlėpusi, tai šlaunis per stora, tai strija ne vietoje. Iš vaikų galime pasimokyti būti pakantesni savo kūnui ir gerbti jį tokį, kokį turime.


Atvirumas


„Ar skani sriuba, anūkėli", - klausia močiutė. „Ne", - nė nemirktelėjęs atsako šis. Maži vaikai nemoka meluoti ir todėl sako tai, ką galvoja. Kai jiems linksma, jie juokiasi, kai liūdna - liūdi. Jie dar nedėvi kaukių, kokias nešiojame mes, suaugusieji.



Mokėjimas džiaugtis smulkmena


Maži vaikai moka džiaugtis mažais dalykais - todėl kartais jiems vienodai džiaugsmo suteiks ir nupirktas brangus žaislas ir mažas, mielas niekutis iš šalia esančio kiosko. Iki visiškos laimės vaikui kartais tereikia išsimaudyti šalia esančiame ežere ar surinkti pilną kuprinę kankorėžių. Suaugusiesiems, deja, dažniausiai laimę atneša vis brangesni dalykai.


Lengvai pamiršta nuoskaudas


Tėvai puikiai išmano vieną gudrybę - nukreipti vaiko dėmesį, kai jis supyksta arba užsigeidžia daikto, kurio negali gauti. Keli mamos žodžiai, naujas domėjimosi objektas, ir senoji nuoskauda jau užmiršta. Vaikai greitai pamiršta, jog užsigavo, susimušė kaktą krisdami ar nusidegino pirštą palietę arbatinuko šoną. Suaugusiesiems atsiriboti nuo tokių dalykų prireikia daug daugiau laiko.


Kūrybiškumas


Batas mažylio rankoje laisvai gali virsti pistoletu, o mamos sijonas - princesės suknele. Maži vaikai yra labai kūrybiški, jų fantazija visada maloniai stebina. Augant vaikams, kūrybiškumo jėgos vis senka, ir suaugusiems tenka jau gerokai pasukti galvas tam, kad pakėlus galvą aukštyn ir žvelgiant į pūkinius debesis, jie galėtų juose įžvelgti karietą, riedančią link dangaus vartų.


Pasitikėjimas savimi


Maži vaikai yra labai pasitikintys savimi, jiems atrodo, kad viskas yra įmanoma, ir jie tai padarys. Žinoma, realybė yra tokia, kad jiems gali nepavykti daug dalykų, kuriems jie dar nėra subrendę: metukų vaikas tikrai nepastatys kaladėlių bokšto iš 50 detalių, dvimetis kažin ar sudėlios sudėtingą dėlionę, tačiau jų pasiryžimo ir pasitikėjimo savimi pasimokyti mes, suaugusieji, tikrai galime.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis