Laikas, kai pradeda siausti paauglių hormonai

Šiomis dienomis seksas tapo įprastu kasdieniniu dalyku. Atžalos apie jį sužino dar neprasidėjus paauglystei, todėl suprantama, jog tėvai yra priversti saugoti savo vaikus nuo netinkamos lytinio gyvenimo pradžios.

Deja, to padaryti neretai nepavyksta, ypač merginoms, nes pastarosios dar nesulaukusios pilnametystės neretai būna pradėjusios savo lytinį gyvenimą. Būtent dėl to, tėvai dažniausiai savo dukromis visiškai nepasitiki, sako Pamela Madsen, Amerikos Vaisingumo asociacijos įkūrėja, rašytoja ir blogerė.

„Mano draugė ilgą laiką turėjo problemų dėl savo dukros. Pastarajai buvo vos septyniolika, tačiau ji vis dažniau nakvodavo pas savo vaikiną bei vis mažiau laiko praleisdavo namuose. Ji rinkosi vis atviresnius rūbus ir jos seksualumas su kiekviena diena vis didėjo, todėl merginos mama atrodė vis labiau sutrikusi.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Populiariausi vaikų vardai 6 didžiausiuose Lietuvos miestuose
7 garsenybės, kurioms likimas dovanojo dvynukus

Ji nežinojo kaip jaustis, kai jos dukra nepasveria rizikos ir užsiima lytiniais santykiais dar nesulaukusi pilnametystės, - psychologytoday.com rašo P.Madsen. - Atkalbėjau ją nuo drastiškų veiksmų savo dukters atžvilgiu. Kodėl? Nes ši draugė savo dukromis pasitikėjo nuo pat vaikystės, tad kodėl to nedaryti ir dabar?

Moteris propaguoja sveiką gyvenseną, todėl skatino savo dukras atsisakyti mėsos. Vis dėlto, dar nesulaukusios dešimties, merginos vėl pradėjo valgyti mėsą - tai buvo jų pasirinkimas".

Pasirinkimas visose gyvenimo situacijose

Tokia pat situacija ir kalbant apie jų išsilavinimą. Išsirinkti sritį, su kuria žmogus nori sieti savo gyvenimą yra tikrai nelengva. Vis dėlto, ji savo dukroms leido pačioms pasirinkti, į kokią gimnaziją eiti bei kokiai profesijai ruoštis 11-oje bei 12-oje klasėje. Ji jomis pasitikėjo net ieškant atsakymo į tokį sunkų klausimą kaip išsilavinimas.

„Ji leido savo dukroms reguliuoti ir savo laisvalaikį. Aš stebėjau, kaip jos dukros išbandė šokius, dailės pamokas, vaidybą bei įvairias sporto šakas. Taip, tokių užsiėmimų metu buvo patirta ne viena trauma, tačiau tai buvo pačių dukrų pasirinkimas ir patirtis.

Dabar merginos tapo seksualios, hormonai pradėjo aktyviai veikti ir mano draugei tapo nejauku, ji pradėjo nepasitikėti savo dukromis. Ji jaudinosi dėl socialinių normų ir vertybių. Siekdama atsikratyti šios problemos, ji pradėjo gėdinti, drausminti savo dukras. Moteris stengėsi sustyguoti jų seksualinį gyvenimą už jas pačias. Vis dėlto, ar tai reiškia, jog toks dalykas, kaip seksualumas, yra žymiai vertingesnis už likusius dalykus, kuriuos pasirinkti merginoms buvo patikėta pačioms? Paradoksalu.

Nemokome merginų pasitikėti savo kūnu ir jį branginti

Aš jokiu būdu nesmerkiu savo draugės. Vis dėlto, toks elgesys verčia manyti, jog jauna mergina negali pati spręsti savo intymaus gyvenimo klausimų ir jog merginos, kurios lytiškai santykiauja, yra pasileidusios - žinoma, greičiausiai tai tikrai nėra tai, ką besirūpinantys tėvai nori pasakyti.

Mes nemokome merginų pasitikėti savo kūnu bei jį branginti. Mes nemokiname jų atskleisti savo seksualumo per kiek subtilesnę prizmę. Vietoj to, mes iškeliame savo atžalų seksualumą aukščiau bet kokių kitų dalykų, lyg tai būtų pats svarbiausias dalykas pasaulyje, kuo veikiausiai nesiremia nei vienas subrendęs žmogus", - teigia P. Madsen.

Anot jos, jaunas merginas reikia morališkai remti bei stengtis joms padėti susitvarkyti su savo seksualumu - žmogaus lytinis gyvenimas yra jo asmeninis reikalas, o žinant paauglių hormonų audras, to sustabdyti šimtu procentų tikrai nepavyks. Vis dėlto, vietoj to, galima tiesiog ruošti merginas nuo mažens, kad atėjus laikui jos suprastų situacijos svarbą bei turėtų galvoje tas vertybes, kurios leistų atitinkamoje situacijoje elgtis tinkamai.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis