Kada prakaitavimas perspėja apie ligą?

(1)

Prakaituoja tiek suaugę žmonės, tiek vaikai. Tačiau kai kurie mažyliai daugiau už kitus. Ką tai gali rodyti? Kada sunerimti ir kreiptis į gydytoją?

Prakaito nauda


Prakaitavimas - įprastas reiškinys, kuris padeda kūnui apsiginti nuo šilumos pertekliaus. Garuodamas prakaitas vėsina kūną, atsikrato nuodingųjų medžiagų ir taip palengvina inkstų veiklą. Prakaitas susideda iš vandens (98 proc.), sausųjų medžiagų, šlapalo, šlapimo rūgšties, amoniako, riebiųjų, rūgščių ir kitų medžiagų. Jis yra sūrokas todėl, kad jame yra natrio chlorido (druskos).


Suaugusio žmogaus kūno paviršiuje yra apie 2 mln. paprastųjų ir specifinių (pažastyse ir kirkšnyse) liaukų, kurios gamina prakaitą. Nemalonų kvapą turi kaip tik specifinių liaukų išskiriamas prakaitas, kuris tuo aštresnis, kuo prastesnė asmens higiena. Kūdikių ir vaikų iki brendimo laikotarpio prakaitas neturi nemalonaus kvapo, tačiau normalu, kad ir jie prakaituoja.


Kūdikiai greitai perkaista


Kadangi naujagimio ir kūdikio maždaug iki metų laiko prakaito liaukos dar nebrandžios, jis gali labai greitai perkaisti ir suprakaituoti. Jeigu kūdikiui per šilta, gali iššusti sprando, kojyčių ir rankyčių bei užpakaliuko odelė (visur, kur yra vadinamųjų odos klosčių). Todėl naujagimį ir kūdikį reikia rengti taip, kad jis neperkaistų, vėdinti namus, tinkamai prausti odelę (dažnai mamos maudydamos kūdikį netinkamai išplauna odos raukšleles, reikėtų gerai atverti ir išplauti), kad ant odos patekusios bakterijos nesukeltų iššutimų. Karštą vasaros dieną ypač svarbu kūdikio ir mažo vaiko neperkaitinti, nes suprakaitavęs jis gali peršalti ir susirgti.


Kodėl prakaituoja nevienodai?


Gausus prakaitavimas gali būti paveldimas - vieni žmonės prakaituoja daugiau, kiti - mažiau. Tačiau visų mūsų organizmas prakaitą gamina nuolatos - skiriasi tik jo kiekis. Vaikai daugiau prakaituoja bėgiodami, judėdami, šiltuoju metų laiku.


Normalu, kad mažylis suprakaituoja, jeigu lauke aukšta temperatūra, tarkim, + 22 ar daugiau laipsnių, tačiau esant tokiai temperatūrai geriau pasaugoti vaiką ir neleisti jam dūkti tol, kol sušlaps marškinėliai, ypač jeigu jis linkęs labiau prakaituoti.


Vis dėlto jeigu lauke temperatūra iki 20 laipsnių, net ir daug bėgiodamas vaikas neturėtų labai smarkiai suprakaituoti - taip, kad būtų šlapia galva ar marškinėliai. Jeigu kūdikis ar mažas vaikas gausiai prakaituoja ir tada, kai lauke nėra karšta arba išprakaituoja naktį, reikėtų parodyti jį gydytojui.


Gausus prakaitavimas gali rodyti, kad:


Trūksta vitamino D. Kūdikiui iki metų gali trūkti šio vitamino, tada naktį suprakaituoja jo galvytė, o mažylis jausdamasis nepatogiai dėl šlapių plaukučių ją sukioja į visas puses ir išplinka pakaušio plaukučiai. Taip pat trūkstant vitamino D suprakaituoja kūdikio delniukai ir padukai.


Jautri nervų sistema. Jeigu jūsų kūdikis ar vaikas yra dirglus, jautresnės nervų sistemos, gali labiau prakaituoti. Gausiau prakaituoti gali tiek dėl teigiamų, tiek dėl neigiamų emocijų. Tokį kūdikį vertėtų parodyti gydytojui neurologui.


Vaikas serga. Ligonėlis prakaituoja gausiau, todėl jeigu mažylis geria vaistukų nuo temperatūros, kurie skatina prakaitavimą, nereikėtų jo užkloti stora antklode ir paskui pulti keisti drabužėlių, kad nemiegotų su permirkusiais prakaitu.


Vartojami antibiotikai. Prakaitavimą gali sukelti antibiotikai. Jeigu mažylis sirgo ir jų gėrė, net ir baigęs gerti dar kurį laiką gali gausiau prakaituoti. Tai normalu.


Per aukšta temperatūra namuose. Kartais kūdikiai smarkiau prakaituoja, nes namuose jiems per karšta, o jeigu dar per šiltai aprengti ir perpučia vėjelis - suserga. Todėl namus reikia dažnai vėdinti, kad juose nebūtų karšta, o kol vėdinate, kad neperpūstų vėjas, kūdikį iš patalpos išneškite.


Apranga


Drabužiai taip pat gali skatinti prakaituoti, tad vaiko nereikėtų rengti tokiais, kurie nėra laidūs orui. Geriau rinktis natūralaus pluošto, kurie sugeria prakaitą, ir dažniau mažylį perrengti, jeigu jis būdamas lauke suprakaituoja. Eidama pasivaikščioti su vaiku pasiimkite dar vienus marškinėlius, kad galėtumėte perrengti, jeigu bėgiodamas suprakaituos. Vasarą būtinai pasiimkite vandens, nes kartu su prakaitu vaikai praranda skysčių. Nors vanduo taip pat skatina prakaitavimą, vasarą vaikas turi jo gerti tiek, kiek nori.


Ką daryti, jeigu vaikas suprakaitavo:


  • Perrenkite švariais drabužiais.
  • Duokite atsigerti vandens (vanduo turėtų būti vėsus, bet ne šaltas, kad mažylis nesusirgtų).
  • Ramiai su juo pabūkite, užimkite kokia kita veikla - svarbu, kad nebėgiotų.
  • Nuraminkite, jeigu vaikas suprakaitavo verkdamas.
  • Suprakaitavusį vaiką saugokite nuo skersvėjo.
  • Vakare vaiką išmaudykite po dušu, o vakare per šiltai neužklokite (vasarą namuose pakanka lengvo apkloto).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis