Keisti mokyklą ar likti senoje? Psichologės komentaras

Į mamos klausimą, kaip pasirinkti mokyklą vaikui, atsako psichologė Gabrielė Vilkaitė.

Iš Rasos klausimo:

"Auginu septintoką sūnų, jis lanko progimnaziją netoli mūsų namų. Taip jau išėjo, kad išsikeliame į kitą miesto galą gyventi. Ten yra vidurinė mokykla. Dabar laužau galvą, kaip pasielgti - ar perkelti sūnų į tą vidurinę mokyklą, ar palikti dabartinėje progimnazijoje.

Svarsčiau abu variantus, yra ir pliusų, ir minusų. Sūnus norėtų likti senojoje, sutiktų važinėti troleibusu per visą miestą, bet galvoju, gi liko tik dveji metai progimnazijoje, tada bet kokiu atveju tektų išeiti iš jos.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ar leisti vaiką vasarą į darželį: gal ir jam reikia atostogų?
Įspūdingos foto iš gimdymo: kaip atrodo vyrai, ką tik tapę tėčiais?

Kaip man žinoti, kokia bus sūnaus reakcija ir adaptacija naujoje vietoje? Gal tai jam būtų trauma (ir namai nauji, ir draugai kiti kieme, ir dar mokykla nauja)? O gal be reikalo jaudinuosi ir vaikai kuo puikiausiai tai išgyventų ir prisitaikytų? Ačiū, kad išklausėt"

Atsako Palangos senosios gimnazijos psichologė Gabrielė Vilkaitė:

Ačiū už laišką. Jame rašai, kad Tavo sūnus lanko progimnaziją šalia namų, tačiau greitu metu išsikraustote ir nežinai, ką daryti: palikti sūnų senojoje mokykloje ar perkelti į esančią šalia namų.

Esate teisi, progimnazijoje vaikai mokosi iki 11 kl., tačiau dauguma vaikų palieka progimnazijas baigę 8 kl. ir pereina į gimnazijas. Daugumoje gimnazijų yra tik 9 - 12 kl. Savo laiške klausi, ar sūnus sėkmingai adaptuotųsi naujoje mokyklose ar visgi patirtų sunkumų.

Sunku vienareikšmiškai atsakyti į Tavo klausimą, nes adaptacija priklauso nuo daugelio faktorių. Akivaizdu, kad ji bus sėkmingesnė jei jį šiltai sutiks nauji klasiokai, mokytojai padės susiorientuoti mokykloje, pagelbės pamokų metų ir mokantis, džiaugsis patogiu tvarkaraščiu ir t.t. Tačiau adaptacija sutriks jei Tavo sūnus naujoje mokykloje patirs patyčias, mokytojų nepakantumą, jausis alkanas ar nepatenkintas nauju tvarkaraščiu.

Koks yra Tavo sūnus? Kaip jis elgiasi nepažįstamoje aplinkoje tarp nepažįstamų žmonių? Ar lengvai randa bendrą kalbą, nori sukurti kontaktą su kitu žmogumi? Tu geriausiai žinai, kaip sūnus jaučiasi ir elgiasi naujoje aplinkoje, ar jam kyla sunkumų prisitaikant naujoje vietoje. Suprantu, kad sūnus gerai jaučiasi dabartinėje mokykloje, ten turi draugų, kurių nenori palikti. Svarbu jam paaiškinti, kad išėjus mokytis į kitą mokyklą, jis vis tiek galės bendrauti su buvusiais klasiokais, draugais, susitikti su jais po pamokų.

Dar kartą pakalbėkite su sūnumi ir išsiaiškinkite, kokios priežastys lemia jo norą kiekvieną rytą važiuoti tolimą atstumą iki senos mokyklos. Rekomenduoju, sprendimą - pasilikti senojoje mokykloje ar persikelti į naują, priimti kartu su sūnumi. Jam prasideda ankstyvoji paauglystė ir tai gali būti proga mokytis sprendimą priimti pačiam.

Taigi rekomenduoju sprendimą priimti remiantis ankstesne patirtimi, t.y. jei sūnus lengvai susiranda draugų ir lengvai randa bendrą kalbą tarp nepažįstamų žmonių, tada galite rimtai apsvarstyti naujos mokyklos klausimą, tačiau jei sūnui sunku prisitaikyti naujoje aplinkoje ir jis vengia kontakto su nepažįstamais žmonėmis, tada siūlau rimtai apsvarstyti galimybę likti senojoje mokykloje su mintimi, kad po 1 - 3 m. reikės pereiti į naują mokyklą.

Daugumoje progimnazijų, klasės vieningai nusprendžia, į kurią gimnaziją pereis, ir dažnai gimnazijose būna suformuojamos apytiksliai tokios pačios klasės kaip ir progimnazijose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis