Kaip išmokyti berniuką naudotis naktipuodžiu

Patarimai toms šeimoms, kurios nusprendė, jog metas mokyti mažylį naudotis naktipuodžiu.

1. Įvertinkite, ar vaikas tam pasiruošęs

Nėra dviejų vienodų vaikų. Todėl neteisdama savo vaiko ir nelygindama jo su kitais, stebėkite, kada jūsų berniukas parodo susidomėjimą tualetu, pradeda nebesišlapinti pietų miego metu arba keletą valandų dienos metu, gali nusimauti kelnes ir moka parodyti (veido išraiškomis, žodžiais, gestais ir/arba pozomis) savo poreikį eiti į tualetą.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kodėl kiekviena mama turi rasti laiko TIK SAU?
Kai šeimoje nesutampa moters ir vyro rezus faktoriai?

2. Suteikite jam galimybę stebėti ir mokytis

Ne paslaptis, kad vaikai visko išmoksta stebėdami suaugusius ir mėgdžiodami jų veiksmus. Tegul jo tėtis jam pademonstruoja šį procesą. Beje, pasakodami vaikui apie tualeto reikalus, tiksliai anatomiškai įvardinkite visas kūno dalis. Vadindami jo varpą „peliuku", kai visos kitos kūno dalys turi suaugusiai skambančius pavadinimus, tarsi leidžiate numanyti, kad jo genitalijos kelia bėdų.

3. Nupirkite tinkamą naktipuodį

Padėkite vaiko naktipuodį šalia suaugusiųjų tualeto. Pirkdami jį pasiteiraukite, ar jis skirtas berniukams, ar mergaitėms, o gal yra universalus? Niekada neverskite vaiko šlapintis, tegul su naktipuodžiu jis susipažįsta pamažu.  

4. Nupirkite iki 20 porų apatinių.

Turėkite net iki 20 kelnaičių, nes tikėtina, kad „nelaimių" bus dažnai. Niekada nežeminkite vaiko, jei jam nutiko „nelaimė", tiesiog pakeiskite jam apatinius ir tęskite mokymus.

5. Paaiškinkite, koks yra noras šlapintis

Paaiškinkite savo mažyliui, ką jis jaus, kai bus metas sėstis ant naktipuodžio. Tai padės jam atpažinti tą jausmą ir išreikšti savo poreikį.

6. Niekada neverskite

Niekada neverskite vaiko šlapintis ant naktipuodžio, kai jis nenori, ir nesišaipykite, jei jam nesiseka to išmokti. Jei taip darysite, jis ims bijoti paties proceso. Jei akivaizdu, kad jums kol kas nesiseka  išmokyti mažylio, porą savaičių pailsėkite ir vėl atnaujinkite treniruotes.

Puiki mintis paprašyti visų šeimos narių (įskaitant vyresnius vaikus) palaikyti besimokantį mažylį. Paaiškinkite šeimos nariams, kokie galimi kenksmingi mažylio erzinimo arba gėdinimo padariniai.

Išmokti naudotis naktipuodžiu vaikui yra didelis iššūkis, todėl tėvams patartina apsišarvuoti kantrybe ir neskubinti, nespausti vaiko.
Shutterstock nuotr.

7. Neklausinėkite vaiko nuolat, ar jam nereikia į tualetą

Venkite klausimo „Ar tau nereikia į tualetą?". Tikėtina, kad dauguma pyplių automatiškai atsakys „Ne!". Išmokti naudotis tualetu yra didelis žingsnis bet kuriam vaikui. Pakvieskite vaiką į tualetą ir pasiūlykite jam pasinaudoti naktipuodžiu. Laikui bėgant, jis taip ir padarys.

8. Švęskite, kai pavyksta, ir tęskite treniruotes

Parodykite vaikui, kaip juo didžiuojatės, kai pavyksta, pasiūlykite apdovanojimą už puikiai atliktą darbą. Periodiškai lankykitės tualete ir nuolat jį drąsinkite.

Jei jūsų vaikui 4-5 metai ir jam dar sunkiai sekasi susidraugauti su naktipuodžiu, galbūt jis turi rimtesnių  problemų, apie kurias jau verta informuoti vaiko gydytoją.

9. Apsišarvuokite kantrybe

Kai pradėsite naktipuodžio treniruotes, žinokite, kad tai nebus lengva. Jums prireiks didelės kantrybės ir besąlyginės meilės. Vieną dieną žvelgdami atgal stebėsitės, kaip jums pavyko išmokyti savo mažylį žengti tokį didelį žingsnį. Jums tikrai pavyks!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis