Kaip atsakyti į klausimą, kurį anksčiau ar vėliau išgirsta visi tėvai?

Šį klausimą anksčiau ar vėliau išgirsta visi tėvai. Todėl siūlome iš anksto sužinoti, ką geriausia atsakyti į šį klausimą, priklausomai nuo to, kokio amžiaus yra jūsų mažylis.

Ką gali suprasti skirtingo amžiaus vaikai?

2 - 3 metų: teisingus intymių kūno dalių pavadinimus („varpa" ir „makštis").

3 - 4 metų: iš kur atsiranda vaikai. Tačiau jie nesupras visų detalių, tad užteks paprasto atsakymo: „Mamos pilvelyje yra gimda, kurioje tu gyvenai, kol užaugai pakankamai didelis, kad galėtum gimti".

4 - 5 metų: kaip gimsta vaikai. Rinkitės tokį atsakymą: „Kai buvai pasirengęs gimti, gimda tave išstūmė per mamos makštį".

5 - 6 metų: bendrą idėją, kaip „atsiranda" vaikai („Tave padarė mama ir tėtis"). Jei jūsų vaikas reikalauja daugiau smulkmenų: „Mažytė tėčio ląstelė, vadinama spermatozoidu, susijungė su mažyte mamos ląstele, vadinama kiaušialąste".

6 - 7 metų: bendrą supratimą apie lytinį aktą. Galite sakyti: „Gamta (ar Dievas) sukūrė vyro ir moters kūnus taip, kad jie tiktų vienas prie kito - tarsi dėlionės detalės. Kai varpa ir makštis susijungia, spermatozoidai kaip buožgalviai plaukia per varpą į kiaušides". Paaiškinkite, ką galvojate apie seksą ir santykius. Pavyzdžiui: „Seksas - tai vienas iš būdų, kaip žmonės vienas kitam parodo meilę".

8 - 9 metų: kad seksas yra svarbus. Tikėtina, jog tai jūsų vaikas išgirdo iš žiniasklaidos arba bendraamžių. Tokio amžiaus vaikas gali suvokti bendrą paaiškinimą bet kokia tema, įskaitant ir išprievartavimą. („Pameni, kai pasakojau, jog seksas yra meilės kupinų santykių dalis? Išprievartavimas - kai žmogus verčia kitą žmogų santykiauti, ir tai yra blogai").

9 - 11 metų: kokie pokyčiai nutinka lytinio brendimo metu. Taip pat būkite pasirengę diskutuoti įvairiomis su seksu susijusiomis temomis, kurias vaikas išvys per žinias.

12 metų: dabar vaikai formuoja savąsias vertybes, tad stenkitės apie tai kalbėtis, kad pateiktumėte kuo išsamesnį vaikui prieinamos informacijos kontekstą. Tai neturi būti temos tabu jūsų namuose.Atsakymai į vaikų klausimus: kada ir ką sakyti?

Jūsų vaiko klausimai apie seksą ne visada kyla tinkamu laiku arba gali būti nuspėjami. Pateiksime jums dažnai pasitaikančius scenarijus, kuriems galite būti nepasiruošę, ir patarsime, kaip į tai reaguoti.

Jūsų 3 metų duktė, stebėdama kaip keičiamos jos mažojo broliuko sauskelnės, klausia „Kas tai?", rodydama į jo varpą.

Kaip atsakyti?

Tikėtina, jog norėsite skubiai pakeisti temą ir greitai uždėsite sauskelnes, tačiau taip vaikui gali kilti mintis, kad kalbėti apie intymias kūno dalis yra draudžiama. Geriau dalykiškai atsakykite: „Toks yra skirtumas tarp mergaičių ir berniukų. Jis vadinamas varpa, o tu turi makštį". Nenustebkite, jei šis klausimas kils dar ne kartą, kol jūsų vaikas viską išsiaiškins.

Bestovint parduotuvės eilėje, jūsų ikimokyklinukas staiga paklausia: „Kodėl mano varpa sustandėjo?"

Kaip atsakyti?

Jei klausimas kyla netinkamu metu, nieko tokio, jei atsakysite trumpai, pažadėdama viską tiksliau aptarti vėliau. Šiuo atveju galite tyliai pasakyti: „Ak, taip kartais nutinka. Greitai ji vėl suminkštės". O jei klausimui reikia sudėtingesnio atsakymo, galite atsakyti taip: „Tai tikrai puikus klausimas. Apie tai mes pasikalbėsime automobilyje, jei tu norėsi". Tačiau labai svarbu prie to sugrįžti ir atsakyti į visus vaikui kilusius klausimus.

Norėdama pripratinti savo mažylę prie puoduko, leidote jai žiūrėti, kaip jūs šlapinatės. Ji paklausia: „Kodėl pas tave apačioje auga plaukai?"

Kaip atsakyti?

Tiesiog pasakykite, jog natūralu, kad pas suaugusius tam tikrose vietose auga plaukai, nors pas vaikus to ir nėra, ypatingai pažastyse, tarp kojų, o vyrams net ant veido. Dar galite pasakyti, kad kai ji suaugs kaip mama ir jos tetos, jos intymiąsias vietas taip pat dengs plaukai.

Randate vaiką liečiantį ar trinantį savo intymias vietas.

Kaip elgtis?

Vaikai pradeda tyrinėti savo kūną, intymias vietas, labai anksti. Kūdikiai liečia save, kai jiems keičiamos sauskelnės, o pradedantys vaikščioti mažyliai kartais įkiša rankas sau į kelnes. Jie tai daro norėdami nusiraminti, o ne siekdami patirti orgazmą.

Galite sakyti: „Žinau, kad malonu liesti savo makštį (ar varpą), tačiau tai yra labai asmeniška". Nesielkite taip, tarsi masturbacijos reikėtų vengti. Greitai atitraukdama rankas ir sakydama „Eime paspalvinsim", tarsi pasakysite „Tai, ką tu darai, yra taip siaubinga, kad aš apsimesiu to nemačiusi".

Jūs paaiškinote, jog mamos kiaušialąstei susijungus su tėčio spermatozoidu, vaikas pradeda augti. Dabar jūsų 6 metų vaikas klausia: „O kaip spermatozoidai pasiekia kiaušialąstes?"

Kaip atsakyti?

Jūsų paaiškinimas neturėtų būti kažkoks ypatingas. Galite pradėti taip: „Tėtis turi būti labai arti mamos, kad spermatozoidai galėtų išeiti iš jo kūno ir patekti pas mamą. Spermatozoidai išeina per tėčio varpą ir patenka tiesiai į makštį, kuri yra speciali mamos kūno vieta, skirta spermatozoidams saugoti ir padėti jiems patekti pas kiaušialąstę". Jei jūsų vaikas užduos papildomų klausimų, pateikite dar tikslesnį paaiškinimą: „Varpa telpa į makštį taip, kaip rankos telpa į rankoves".

Jei norite viską pateikti itin gražiai, galite sakyti: „Dievas sukūrė puikų planą, kad mamos ir tėčiai galėtų padaryti vaikus. Jis sukūrė juos skirtingus, kad jie derėtų kartu kaip dėlionė. Spermatozoidai per tėčio varpą atkeliauja į mamos kūną ir plaukia, kol pasiekia kiaušialąstę".

Jūsų ikimokyklinukas iki šiol tenkinosi bendra informacija, jog „Vaikai auga mamytės pilve". Tačiau dabar jis nori žinoti, kas bus po to: „Kaip vaikas iš ten išlįs?"

Kaip atsakyti?

Tikslūs, tačiau nesudėtingi atsakymai yra geriausi. Pavyzdžiui, „Dauguma vaikų išlenda per mamos makštį. Makštis - tai tarsi mamos viduje esantis vamzdelis. Jis gali labai išsiplėsti, kad vaikelis galėtų išlįsti laukan".

Kalbėtis su vaiku apie seksą nėra lengva. Geriausia būtų, kad jūsų atsakymai būtų tinkami pagal vaiko amžių, ir venkite detalių, kurios jį gali priblokšti ir sukelti sąmyšį. Ir, žinoma, būkite pasiruošusi atvirai diskutuoti apie viską, kas tik šaus jūsų vaikui į galvą, nors tai gali būti ir nelabai malonu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis