Kuo gali būti naudinga vyrams vėlyva tėvystė?

Tie vyrai, kurie vaikučio susilaukia pakankamai vėlai, yra sveikesni už savo bendraamžius. Taigi, vėlyvoji tėvystė vyrams gali būti naudinga sveikatai, tokią išvadą padarė Vokietijos Vyrų sveikatos organizacija.

Vyrų sveikata besirūpinanti organizacija Vokietijoje (DGMG) vienija daugybę įvairių sričių gydytojų (kardiologų, urologų, psichologų, sporto medikų ir pan.), kuriems rūpi vyrų sveikatos problemos. Šios organizacijos atliktas tyrimas parodė, jog vyrai neturėtų baimintis susilaukti vaiko būdami brandūs.

Iš viso tyrime dalyvavo 17 800 tėvų. 6,4 procentai visų šių vyrų tėvais buvo tapę pakankamai vėlai - 50 metų ir vėliau. Būtent šie vyrai sulaukę 60 - 69 metų buvo gerokai sveikesni už bendraamžius, kurie nebuvo tapę tėvais vėlai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Įsčiose nufotografuoti vaikai, kurių mamos patiria stresą
Idealu karštai dienai: 6 naminiai gėrimai

Mokslininkai tokius rezultatus linkę aiškinti tuo, kad vėlai tapę tėvais vyrai gyvena fiziškai aktyvesnį gyvenimą, be to, jie, turėdami mažų vaikų, yra labiau linkę rūpintis savo sveikata, tikrintis sveikatą profilaktiškai.

Tyrimas atskleidė ir tai, kad vėlyva tėvystė teigiamai veikia vyrų širdies sistemos darbą. Tik 18 procentų tų vyrų, kurie vėlai tapo tėčiais, sulaukę 60 - 69 metų skundėsi sutrikusia širdies veikla, tuo tarpu jų bendraamžiai, kurie nesusilaukė vėlai vaikų, sulaukę minėto amžiaus širdimi skundėsi 40 proc. Taigi, dvigubai dažniau, negu brandūs tėtukai.

Shutterstock nuotr.

Rūpinantis sveikata labai svarbu, kad ja būtų domimasi nuolat, o ne tik tada, kai kažkuo skundžiamasi. Būtent profilaktiniai sveikatos patikrinimai, susirgimų profilaktika vėlyviems tėtukams irgi rūpi labiau, negu jų bendraamžiams.

Kaip parodė minėtasis tyrimas, 42,3 proc. vyrų, kurie vėlai tapo tėvais, reguliariai profilaktiškai tikrinasi sveikatą. Tuo tarpu vyrai, kurie netapo tėčiais vėlai, tai daro gerokai rečiau - tik 20 proc. apklaustųjų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis