Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins

Jei vaikų šventę švęsite lauke, puiki alternatyva įvairiems mėsos kepsniukams, kuriuos ne visi vaikai noriai valgo - kepti varškės sūriai. Galite juos kepti visai vaikiškai kompanijai, o galite ant žarijų dėti tik kelis - jei žinote, kad tarp švenčiančiųjų mėsos nevalgytojų bus mažai.

Kepti varškės sūriai


Keptų varškės sūrių nuostabų skonį atradau žavioje Nomedos Marčėnaitės knygoje „Nomeda. Virtuvės užrašai" (Obuolys, 2009) ir nuo to laiko jie - vieni mėgstamiausių kepsninėje ruošiamų mūsų šeimos patiekalų. Beje, šiuos sūrius dažnai kepame ir namuose - orkaitėje.


Suaugusiam žmogui paprastai skaičiuoju po 1 įprasto dydžio (apie 250 gramų) sūrį, o vaikai teįveikia po pusę. Todėl vaikų šventei galima:


a) kepti mažesnius sūriukus (apie 150 gramų), kurių būna mobiliuose ūkininkų turgeliuose;


b) perpjauti įprasto dydžio sūrį į 2 dalis ir kepti kiekvienam mažam svečiui po puselę sūrio.


Žinoma, padalinti sūrius galima ir jau iškepus, tačiau vaikams smagiau gauti po nuosavą keptą sūriuką su visa folija iš kurios visai įdomu jį išsilukštenti...


8 mažiems valgytojams reikės:


4 įprasto dydžio arba 8 mažų varškės sūrių (22% riebumo),

6 pomidorų,

6 svogūnų,

8-10 česnako skiltelių,

8 šaukštelių majonezo,

provanso žolelių mišinio arba čiobrelių, baziliko, rozmarino,

druskos,

folijos.


Gerai iškūrename kepsninę - žarijų turi būti daug, tad kūrenkite apie 1,5 valandos. Jei kepame orkaitėje - įjungiame, kad įkaistų iki 200 laipsnių (kaitinimas iš viršaus ir apačios).


Pasiruošiame folijos lakštus - tokio dydžio, kad ant jų laisvai tilptų sūris ar jo puselė su visais pagardais. Folijos nepagailėkite, o kai jau vyniosite - sandariai uždarykite, kitaip visas skanumas išvarvės pro šoną, o sūris liks sausokas...


Sudėję pomidorus, apibarstome druska ir karūnuojame svogūnų riekelėmis
Sudėję pomidorus, apibarstome druska ir karūnuojame svogūnų riekelėmis
Alvilės Rimaitės nuotr.


Ant folijos dedame sūrį, įtriname jį druska, aptepame šaukšteliu majonezo, beriame provanso žoleles, dedame supjaustytas česnako skilteles, plonas pomidorų riekeles, juos dar apiberiame druska, karūnuojame plonais žiedais pjaustytais svogūnais. Uždengiame folija ir labai atsargiai verčiame ant kitos pusės, kur pakartojame visus tuos pačius veiksmus.


Sūrius sandariai suvyniojame į foliją
Sūrius sandariai suvyniojame į foliją
Alvilės Rimaitės nuotr.


Sandariai suvyniojame (jei kartais folijos lapas pasirodo mažokas, aš vynioju į dar vieną) ir dedame ant žarijų arba į orkaitę. Kepant kepsninėje sūrius būtina nuolat apversti. Įprasto dydžio sūriai kepa iki valandos, o jei kepate mažesnius, užtruksite mažiau.


Tokiu būdu galima iškepti įvairiausių skonių sūrių - vietoje pomidorų dėti baklažanų, paprikos juosteles ir net šaltai rūkytą šoninę, sūrius galima tiesiog aptepti ryškesnio skonio aliejumi ir apibarstyti žolelėmis. O mano Viliaus pats mėgstamiausias saldus kepto sūrio variantas - apteptas medumi ir cinamonu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis