Žinomos mamos apie vaikų saugumą: moko ne kalbos, o tėvų pavyzdys

Mokslo metų pradžia visuomet pareikalauja daugiau eismo dalyvių atidumo - ir ne tik dėl to, kad orai pabjursta, o automobilių srautai padidėja. Būtent tokiu metų laiku vaikai pradeda pirmąsias savo savarankiškas keliones į mokyklą.

Šį šeštadienį pirmąją rugsėjo savaitę vainikuos nemokamas edukacinis saugaus eismo renginys visai šeimai „Eismo kiškiai", kurio metu, skambant šventiniam koncertui, vaikai bei suaugusieji bus mokomi saugaus eismo principų. Artėjant renginiui, asmenine patirtimi mokant vaikus eismo saugumo principų pasidalijo žinomi žmonės.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kas šokiruoja italą tėtį Lietuvoje?
9 kvailos frazės, kurias sako ir protingi tėvai

Dainininkė Jurga Šeduikytė pasakojo, jog šešiamečiam sūnui Adui apie saugų eismą kalba nuo pat mažumės. „Vos tik sūnus pats pradėjo kalbėti, mes su vyru pradėjome jį mokyti, kaip teisingai reikia kirsti gatvę. Adas pagrindinius niuansus įsiminė anksti ir dabar pats mums viską primena. Pirmiausiai pažiūrėti į kairę sūnus mums primena nuo tada, kai dar pats gerai neskyrė kairės nuo dešinės. Tad tuo pačiu pasikartodavome, kuri gi ta kairė ir į kurią pusę visgi reikia pažiūrėti pirmiau", - prisiminė J. Šeduikytė.

„Kol kas vieno per gatvę Ado neleidžiame. Kai sūnus būna ne darželyje, stengiamės visur jį vestis kartu. Drauge su Adu leidžiame daug laiko ir mokome ne tik pasakojimais, nes su vyru visada manėme, kad vaikams labai didelę įtaką daro tėvai", - savo požiūrį dėstė J. Šeduikytė.

Kaip sekasi saugaus eismo principų mokyti savo 9 metų amžiaus dukterį Upę sutiko pasidalinti ir aktorė Ineta Stasiulytė.

„Nemanau, kad yra konkretus amžius, nuo kada reikia vaikus mokyti saugaus eismo principų. Jiems kaip mažiems ančiukams reikia rodyti teigiamą pavyzdį visą laiką. Nors didžiausia atsakomybė, kad vaikas taptų atsakingu eismo dalyviu, tenka tėvams, džiugu, kad saugaus eismo mokymui daug dėmesio skiria ir mokyklos", - teigė I. Stasiulytė.

Asmeninio archyvo nuotr.

I. Stasiulytė pripažino, kad Upė taip stropiai ir atsakingai išklauso kursus mokykloje, kad kartais einant gatve ančiuku pasijusti tenka jai pačiai. „Pasitaiko, kad išmokusi naujų taisyklių, Upė surengia testą man. O, jei tik pasirinksiu ne patį saugiausią variantą, būsiu iškart sudrausminta. Viduje tokiais momentais jaučiu didžiulį pasididžiavimą dukra", - pasakojo I. Stasiulytė.

Lietuvos manekenė, edukologė psichologė Aistė Jasaitytė-Čeburiak su vyru Romanu auginanti dvi dukras, apie saugų eismą kol kas kalbasi tik su vyresnėle Elze, kuriai netrukus sueis penkeri, mat jaunesnioji Sofija - vos 10 mėnesių amžiaus.

„Elzę saugaus elgesio kelyje su vyru daugiausiai mokome pavyzdžiais, komentuodami realias situacijas. Pakeliui į darželį dukrą moko tėtis: atidžiai apsižvalgyti, neskubėti eiti per gatvę. Mudvi su Elze apie eismą kalbamės ir važiuodamos automobiliu. Paaiškinu, ką reiškia šviesoforo spalvos, kada galima eiti pėstiesiems. Dukra labai smalsi ir imli - pavyzdžiui, jai jau visiškai įprasta sėsti į vaikišką kėdutę ir matyti, kaip suaugusieji segasi diržus", - apie dukrą pasakojo A. Jasaitytė-Čeburiak.

Asmeninio archyvo nuotr.

Papildomų priemonių dukrai mokyti eismo saugumo A. Jasaitytės-Čeburiak šeimoje neprireikia, nes dukra viską perpranta nesunkiai. „Ji įsidėmi mūsų pamokymus, be to, apie saugų eismą moko ir darželyje. Todėl manau, kad Elzė bus pasiruošusi, kai ateis metas kur nors nueiti vienai", - teigė A. Jasaitytė-Čeburiak.

Šeimos saugaus eismo mokysis renginyje

Šį šeštadienį Vilniuje prie Baltojo tilto nuo 11.00 iki 18.30 val. vyks nemokamas saugaus eismo renginys šeimai „Eismo kiškiai". Renginio metu policijos atstovai specialiai sukonstruotoje gatvėje žaidimų forma bei padedant linksmiems personažams vaikams vaizdžiai imituos ir mokys spręsti eismo situacijas, bus skelbiamos viktorinos. Lietuvos Raudonojo Kryžiaus organizuojamoje pirmosios pagalbos mokyklėlėje draugijos atstovai vaikus bei suaugusiuosius mokys, kaip suteikti pirmąją pagalbą. Taip pat viso renginio metu įvairaus amžiaus vaikai kartu su tėvais galės dalyvauti dirbtuvėse, piešinių konkursuose ir pan. as. Renginio metu vyks šventinis koncertas.

Parsisiųskite Tavovaikas.lt programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis