Mamos dilema: su kuo miegoti naktį – vaiku ar vyru?

Štai tokį klausimą mūsų portale konsultuojantiems psichologams atsiuntė viena mama. Situacija nelengva, tad išklausykime abi puses.


Iš Eglės klausimo:


"Auginu 5 metų vaikutį, bet iškilo problema, nes jis labai bijo tamsos. Su mumis miegoti tėtis neleidžia, tad palikome tėtį vieną. Taigi, berniukas laimingas su manimi, nes jaučiasi saugus, o tėtis labai piktas, nuolat ant vaiko rėkia, prašo, kad liepčiau jam eiti pas anytą, su kuria gyvename. Aš manau, kad tėtis turėtų suprasti sūnų, vaikui geriausia su mama kurį laiką, o kaip manote jūs? Juk žiauru būtų palikti jį miegoti vieną kambaryje, manau, juk dar per mažas?"


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Lina Vėželienė.


Labas, Egle,


vaikai neretai išgyvena tamsos baimės periodą. Vienas efektyviausių pagalbos būdų - palikti įjungtą šviesą (yra net gaminamos specialios mažai šviečiančios lemputės). Taip pat svarbu, kalbėtis su vaiku ir išsiaiškinti, kas konkrečiai jį gąsdina, gal yra kokia racionali baimės priežastis ar vaiką išgąsdinęs įvykis.


Raminančiai veikia pasakos prieš miegą paskaitymas, pabuvimas su vaiku tol, kol jis užmigs. Svarbu nenuvertinti vaiko baimės, nesakyti, kad jis išsigalvoja.


Kaip suprantu, jūs neignoruojate vaiko baimės, tačiau jūsų pasirinktas pagalbos būdas mažiausiai naudingas. Jūsų vyras pyksta, jo santykiai su sūnumi prastėja.


Sutinku, kad sūnus jaučiasi laimingas miegodamas su jumis. Paprastai mamos taip pat labai džiaugiasi tokia sūnų meile ir stengiasi kiek galima ilgiau ištęsti šį sūnaus prieraišumo teikiamą malonumą. Teisindamos savo elgesį atjauta vaikui ar rūpesčiu vaiko gerove, jos renkasi santykį su sūnumi, vietoj santykio su vyru. Suprantama, kad vyrui tas nepatinka ir kelia teisėtą pyktį.


Atsakau į jūsų klausimą, ar žiauru būtų palikti 5 metų vaiką miegoti vieną kambaryje? Penkiametis berniukas jau gali būti pajėgus miegoti vienas kambaryje. Žiauru būtų, tenkinant jo įgeidžius sugadinti santykius su vyru. Penkiamečiam berniukui geri santykiai su tėvu, jo palaikymas ir padrąsinimas yra labiau reikalingi, nei mamos teikiamas saugumas, kurio reikėjo, kai jis buvo kūdikis. Jei jūs norite, kad tėtis geriau suprastų sūnų, leiskite tėčiui pagelbėti vaikui nugalint tamsos baimes.


Linkiu jums stiprybės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis