Blynų receptas, kuris jį sugalvojusiai klaipėdietei pelnė sėkmę

Uostamiestyje visą mėnesį vyko Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro inicijuotas konkursas „Mano sveikiausi pusryčiai/priešpiečiai". Juo siekta sveika mityba sudominti vaikus, paskatinti juos ruošti visaverčius patiekalus sau ir savo šeimai bei nepamiršti svarbaus dienos pradžios ritualo, kuris suteikia energijos mokslams, sportui ar žaidimams.

Organizatorių nuomone, jaunųjų klaipėdiečių receptai galėtų įkvėpti ir suaugusiuosius šauniems eksperimentams bei sveikuoliškai „revoliucijai" virtuvėje.

Mitybos specialistai nuolat akcentuoja, jog dienos pradžioje suvalgytas maistas yra pats svarbiausias, nulemiantis tai, ar būsime darbingi ir aktyvūs. Ypač svarbu pusryčių ir priešpiečių metu skanauti tik maistingus, sveikus patiekalus.

Besibaigiant Vaikų sveikatai dedikuotiems metams Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro suorganizuotame konkurse savo receptus pristatyti galėjo visų uostamiesčio bendrojo lavinimo mokyklų 4-11 klasių moksleiviai ir 9-11 klasių profesinių mokyklų mokiniai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Iš Lietuvos šeima į Laplandiją keliavo automobiliu
Ko Lietuvoje pasigenda dviejų vaikų tėtis italas?

Vaikai ir paaugliai turėjo ne tik atsiųsti sveikuoliškų pusryčių arba priešpiečių patiekalo aprašymą - pirmiausia kiekvienas dalyvis pats privalėjo pasiraitoti rankoves virtuvėje ir savo darbo rezultatą nufotografuoti. Konkurso organizatoriai akcentavo, kad siunčiami receptai turi būti unikalūs, „firminiai".

Pirmąkart uostamiestyje organizuotos pusryčių ir priešpiečių receptų „kovos" sulaukė nemažo susidomėjimo. Septynių uostamiesčio mokyklų mokiniai konkursui atsiuntė net 25 akį traukiančiomis nuotraukomis iliustruotus darbus.

Visuomenės sveikatos specialistai pripažino, jog išrinkti laimėtojus buvo nelengva - dauguma pretendentų išties pasistengė. „Labai džiaugiamės dalyvių aktyvumu, išradingumu ir kūrybingumu. Tikimės, jog tokios varžytuvės vyks dar ne kartą. Turime ir su sveikuoliškais receptais susijusių planų ateičiai - sukaupę daug tokių patiekalų aprašymų, ketiname išleisti spalvingą, patrauklią ir naudingą knygelę, kurią atsiversti ir pasiskolinti idėjų pusryčiams arba priešpiečiams būtų įdomu tiek vaikams, tiek jų tėvams", - kalbėjo visuomenės sveikatos specialistė Gintarė Vasiliauskaitė.

Komisiją labiausiai sužavėjo originalūs blyneliai su sėlenomis ir moliūgų uogiene. Jų receptą pristatė Vėtrungės gimnazijos 3 b klasės mokinė Greta Simutytė. Už šį unikalų patiekalą, atskleistas jo gaminimo subtilybes bei menišką patiekalo nuotrauką klaipėdietei skirta pirmoji vieta.


Gretos blynų receptas bei jų nuotrauka pelnė pirmąją vietą

„Dažniausiai aliejuje kepti baltų miltų blynai nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Visgi ryte ypač norisi angliavandenių prisotinto maisto - juk reikia energijos visai dienai. Šiek tiek pakeitėme tradicinį lietinių receptą ir mūsų blyneliai tapo tikrai sveikuoliški. Skanaujant juos su moliūgų ir apelsinų uogiene tai tikra vitaminų ir mineralų bomba!", – recepto idėja dalinosi jo autorė G. Simutytė. Kad nedingtų noras ruošti sveiką maistą, gimnazistei įteiktas naudingas prizas - knyga „VMG kulinarinis vadovėlis".

I vietos nugalėtojos Gretos Simutytės receptas

Blyneliai su sėlenomis ir moliūgų uogiene

Sudėtis:

1 kiaušinis;

0,5 litro pieno;

6-8 šaukštai miltų;

4 šaukštai sėlenų;

3- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Kiaušinį išplakti, supilti pusę pieno, sudėti miltus (tiek, kad tešla būtų geros grietinės tirštumo) ir gerai išplakti, kad nebūtų gumulėlių. 

Sudėti sėlenas ir išmaišyti. Vis pamaišant pilti likusį pieną ir taip atskiesti tešlą, kad ją būtų lengva pilti samčiu. 

Supilti alyvuogių aliejų ir viską gerai išmaišyti. 

Lieti blynelius keptuvėje plonu sluoksniu ir apkepti iš abiejų pusių.

Uogienės gaminimas

2,5 kg moliūgų supjaustyti smulkiais kubeliais, užpilti juos 1 kg cukraus. 

Palikti šaldytuve per naktį. 

Ryte įspausti citrinų ir apelsinų (kiek negaila) ir svarbiausia - nepagailėti imbiero. 

Užvirti – ir darbas baigtas. Uogienę supilstyti į stiklainius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis