Klaidos, kurias daro tėvai kalbėdami apie seksą

Kalbėti su vaikais apie seksą daugeliui tėvų gali būti nesmagu. Pripažinkime – dauguma nė nežino, kaip apie tai kalbėti. Jų tėvai niekada apie tai nekalbėjo, tad jie neturi patirties kalbėti apie tokius svarbius dalykus arba daro klaidų, iš kurių vaikai gali susidaryti klaidingą įspūdį.

1. Pradėkite pirmieji


Iš tiesų geriausias laikas pradėti kalbėti su vaikais apie seksą tada, kol jie dar nepradėjo apie tai galvoti. Daugelis specialistų pataria aptarti esminius dalykus, kai vaikas sulaukia aštuonerių ar devynerių metų. Vaikai žino kur kas daugiau nei mums atrodo, o jei jie sulauks žinių iš tėvų, mažesnė tikimybė, kad tikės gandais, abejotinomis žiniomis internete ar iš draugų.


2. Nesmerkite


Vaikai girdi, kai kalbate apie seksą ir su seksu susijusias situacijas. Jei kalbate grubiai, smerkiate, jie gali tai įsidėmėti, o ateityje dėl to turėti sunkumų. Pavyzdžiui, galite pasakyti ką nors neigiamo apie masturbaciją. Jei vaikai ją išbandė, pasijus kalti. Mažėja tikimybė, kad jie bus su jumis atviri, kalbant apie seksą, užduos klausimų.


3. Neatsakote į vaikų klausimus


Anot specialistų, vaikai užduoda klausimus, kai yra pasirengę išgirsti atsakymus. Jei atsakinėdami į klausimus jaučiatės nesmagiai, bandote išsisukti, manydami, kad vaikams dar reikia paūgėti, jie gali ieškotis atsakymų kitur ir daugiau jūsų nė neklausti.


4. Nesate sąžiningi


Svarbu sąžiningai sau atsakyti – kokie jausmai kyla pagalvojus apie vaikų seksualumą. Ne mažiau svarbu būti sąžiningiems ir su vaikais. Jei jums nesmagu, drovu apie kažką kalbėti, taip jiems ir pasakykite.


Vaikai nereikalauja, kad būtumėte tobuli ir žinotumėte atsakymus į visus klausimus. Bet jei atsakysite į jų klausimus sąžiningai, pagarbiai, didesnė tikimybė sulaukti atviro pokalbio. Kalbėti apie seksą nelengva. Jūs nenorite, kad vaikai skubėtų, darytų klaidų ar vėliau gailėtųsi.


Reikia būti pasiruošus atsakyti į klausimus, vos vaikai išmoksta kalbėti. Pradėti galima paprasčiausiai nuo kūno dalių pavadinimų. Kuo dažniau atsakysite į jų klausimus, tuo mieliau vaikai į jus kreipsis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis