Kas nutiks, jei vaiko nuolat klausite „O kaip tu manai?“

Vaikų ir paauglių psichologė straipsnyje atsako į klausimą, kaip išmokyti vaiką pasirinkti ir priimti sprendimus. Jos pateikiami patarimai tėvams – praktiški ir nesunkiai įgyvendinami.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Pirmoji straipsnio dalis: kaip įkvėpti vaiką pasiekti norimą tikslą

Tačiau kaip ir ištraukoje iš knygos „Alisa Stebuklų šalyje", taip ir realybėje, vaikai dažnai yra pasimetę tarp daugybės veiklų, ir jiems sunku pasirinkti vieną vienintelį tikslą. O blaškymasis nuo veiklos prie veiklos stipriai išvargina, ypač, jei nežinoma, ko siekiame imantis vienos ar kitos veiklos.

Todėl be to, jog vaikams svarbu padėti išsikelti tikslus, būtina mokyti vaikus ir pasirinkti.

Asmeninio archyvo nuotr.
Mokėjimo pasirinkti įgūdis labai svarbus kiekvieno žmogaus gyvenime. Jei gebame pasirinkti, mums lengviau spręsti konfliktus, priimti sprendimus bei įveikti iškilusius sunkumus.

Taigi, kaip lavinti mokėjimo pasirinkti įgūdį? Užsiėmimų su tėvais metu dažniau rekomenduoju:

Leiskite vaikams būti savo kūno šeimininkais

Kaip dažnai būna, jog suaugusiesiems atrodo, kad jie geriau žino, kada vaikui šalta, karšta, kada vaikas yra alkanas, o kada - sotus. Dažnai net paaugliui yra liepiama apsirengti, nes kitaip sušals, ar pavalgyti, nes atrodo per liesas. Arba atvirkščiai, liepiama nustoti valgyti, nes jau yra vėlu vakarieniauti ar užkandžiauti. Tokiu būdu vaikas mokomas, kad „tavo kūnas priklauso ne tau, o suaugusiems“. Tik jie ir gali žinoti, ko labiausiai tau reikia ir tik jie gali padėti tau apsispręsti.

Taip vaikas praranda galimybę (o vėliau ir atsisako) spręsti, kada apsirengti ar nusirengti, kiek valgyti ir pan. Tačiau jei leisime pačiam vaikui rinktis, kaip rengtis, kiek valgyti, kaip miegoti, vaikui bus lengviau priimti sprendimus, susijusius ir su mokslais.

Neskubėkite atsakyti į vaiko klausimus

Kai vaikas užduoda klausimą jums, nesiverskite per galvą ieškodami atsakymo į jo klausimą. Geriau vaikui pasiūlykite drauge atsakymo paieškoti internete, žodyne ar enciklopedijoje. Svarbu suteikti patiems vaikams galimybę pirmiausia patiems atsakyti į klausimus.

Jei vaikai mokysis ieškoti informacijos internete, žodynuose, enciklopedijose, jie mokysis atsirinkti, kuri informacija yra svarbi, o kuri – ne, lavins savo kritinį mąstymą. Visa tai gali praversti tiek mokantis, tiek bendraujant su bendraamžiais. Tad dažniau vaiko paklauskite: „O kaip tu manai?“.

Vida Press

Leiskite vaikui priimti sprendimą

Pasistenkite atsakyti į klausimą: kaip dažnai iš ryto jau vaikui esate paruošę rūbus, su kuriais jis eis į mokyklą? Jau girdžiu atsakymą: „Rytais reikia skubėti, tad ir suruošiame už vaiką rūbus.“ Sutinku, kad ryte dažnai būna mažai laiko, bet, kas trukdo iš vakaro drauge su vaiku susidėti kuprinę, pasiruošti rūbus.

Vaikui reikia leisti pasirinkti, kokias kelnes ar suknelę apsirengti, ko nori įsidėti priešpiečiams į mokyklą, kada ruošti pamokas: pailsėjus ar iš karto grįžus iš mokyklos. Jei vaikas neįgyja pakankamai patirties, neišmoksta pasirinkti, tai ir suaugus jam bus sunku priimti sprendimus, susijusius su karjera, gyvenimo būdu, partneriu.

Leiskite vaikams eksperimentuoti

Vaikas mokės ir gebės pasirinkti tik tada, kai jis bus daugybę dalykų išbandęs. Todėl vaikui reikia erdvės, kur jis galėtų eksperimentuoti, išbandyti tai, kas jam nauja. Kartais vaikams reikia leisti patiems šeimininkauti virtuvėje, padaryti savą tvarką kambaryje, piešti pirštais, mediniais pagaliukais ar šiaudeliais. Tokiu būdu vaikas lavins savo kūrybiškumą ir mokysis suprasti, kas jam patinka, o kas - ne bei kiek laiko gali skirti pomėgiams, poilsiui, o kiek laiko – mokslams.

Paskatinkite visus šeimos narius dalyvauti sprendžiant, kuo turėtų šeima užsiimti

Nesvarbu, kokio amžiaus vaikai ar kiek vaikų yra šeimoje, priimant visai šeimai svarbius sprendimus, turi dalyvauti visi šeimos nariai. Jei perkate šaldytuvą, planuojate kelionę ar savaitgalio išvyką, šiame planavime turi dalyvauti ir vaikai.

Svarbu vaikų paklausti, kur jie norėtų vykti atostogų, ką norėtų veikti savaitgalį, kokio šaldytuvo ar skalbimo mašinos, jų nuomone, labiausiai reikia. Gali būti, kad ne visi vaikų pasiūlymai tiks, bet vaikams labai svarbu būti išklausytiems. Be to, dalyvaudami perkant svarbų pirkinį ar planuodami keliones, jie mokysis įvairių būdų, kaip galima priimti sprendimą ar spręsti problemą.

Aptarkite tikroviškas sprendimų priėmimo situacijas

Dažnai vaikai nenori mokytis, nes jie nežino nuo ko pradėti mokytis, nes visuose dalykuose, kuriuos mokosi, kyla sunkumų. Tad kartais vaikams svarbu padėti įsivardinti, kokie sunkumai kyla. Pavyzdžiui, vaikas nesupranta trigonometrijos uždavinių. Drauge su vaiku reikia aptarti, kas galėtų padėti suprasti trigonometriją ir visus būdus užrašyti. Pavyzdžiui:

- kreiptis konsultacijos į matematikos mokytoją;

- paprašyti pagalbos geriausiai matematiką išmanančio klasės draugo;

- paprašyti, kad trigonometrijos padėtų mokytis vyresnis pusbrolis.

Nesvarbu kokio amžiaus vaikai ar kiek vaikų yra šeimoje, priimant visai šeimai svarbius sprendimus, turi dalyvauti visi šeimos nariai.Vaikų ir paauglių psichologė Aurelija ANANJEVAITĖ

Tada reiktų pasidomėti vaiko, kuris iš šių būdų jam yra tinkamiausias ir paraginti jį išbandyti. Taip vaikas supras, kad vienai problemai išspręsti yra ne vienas būdas, ir jis gebės pasirinkti, kuris sprendimas yra jam priimtiniausias.

Taigi, jei norime sumažinti vaiko blaškymąsi nusistatant ir siekiant tikslų, turime jam leisti eksperimentuoti, pačiam rūpintis savimi ir  dalyvauti šeimai svarbių sprendimų priėmime.

Suprantu, kad visus pasiūlymus sudėtinga įgyvendinti iš karto. Net nesiūlau. Greičiau siūlau pasvarstyti, ko dabar labiausiai reikia jūsų vaikui ir tą įgūdį lavinti. Tik nepamirškite, kad pokytis įpročiu tampa tik po dviejų mėnesių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis