Po dukters mirties mama nori pati išnešioti ir pagimdyti sau anūką

Ne veltui yra sakoma, kad sunkiausia tėvams yra diena, kai tenka laidoti savo vaikus... Taip ir nutiko šios istorijos herojei.

Šiuo metu Londone vyksta teismo procesas, kurio metu moteris nori tapti savo 2011 metais mirusios dukters vaiko gimdytoja.

Teisme 59 metų britė reikalauja leidimo apvaisinti šiuo metu saugomas mirusios dukters kiaušialąstes donoro sperma. Vėliau ji pati pageidauja išnešioti ir pagimdyti vaiką, jei embrionų implantacija būtų sėkminga ir ji taptų nėščia. Britė tvirtina, kad toks buvo ir jos dukters paskutinis noras prieš mirtį.

Kiaušialąstės buvo užšaldytos dar 2008 metais, kai minėtos moters duktė susirgo vėžiu. Deja, ligonei nepavyko pasveikti ir prieš ketverius metus ji mirė nuo žarnyno vėžio.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Skaitytoja: noriu įsivaikinti, bet vyras nenori

Kuo „netyčiukai“ vaikai skiriasi nuo kruopščiai suplanuotų?

Didžiojoje Britanijoje pagalbinio apvaisinimo teisiniais bei etiniais reikalais rūpinasi speciali HFEA organizacija („Human Fertilisation and Embryology Authority").

Būtent ji jau kelis kartus uždraudė dukters netekusiai mamai išsivežti užšaldytas kiaušialąstes į JAV, kur viena klinika jau buvo sutikusi atlikti pagalbinį apvaisinimą su donoro sperma.

Prieš mirtį duktė spėjo pasirašyti dokumentą, kuriuo įpareigoja saugoti kiaušialąstes ir 10 metų po jos mirties. Tačiau HFEA organizacija motyvuoja tuo, kad nėra jokio raštiško nurodymo, ką su jomis galima daryti - šiuo atveju perduoti motinai, apvaisinti bei implantuoti.

Amžinatilsį moters artimųjų interesus ginantys advokatai sako, jog tokia organizacijos pozicija pažeidžia žmogaus teises. Jeigu mirusios moters tėvai laimės šį teismą, tai bus pirmasis atvejis Didžiojoje Britanijoje, kai moteris išnešios ir gimdys savo anūką.

Žinoma, išlieka tikimybė, kad pagalbinio apvaisinimo procedūra nebus sėkminga ir 59 britė nepastos. Taip pat kalbama ir apie nėštumo riziką bei komplikacijų tikimybę dėl brandaus jos amžiaus. Tačiau net ir žinodama visus šiuos veiksnius, dukters netekusi moteris nori išpildyti paskutinį jos norą ir taip pratęsti giminę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis