Specialistai kviečia pasirūpinti vaiko sveikatos pažyma

Atostogų metu dauguma tėvelių skuba pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu, kurį prieš pradedant lankyti mokyklą, darželį ar lopšelį privalu pristatyti iki rugsėjo 15 dienos, o vėliau – kartą metuose. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai ragina vizito pas savo šeimos gydytoją metu nepamiršti, kad vaikus reikia patikrinti ir dėl kai kurių užkrečiamųjų ligų ir būklių.

Odos parazitai

Vaikai, lankantys ugdymo įstaigas, kasmet turi būti patikrinami dėl utėlių ir niežų. Kadangi vaiko sveikatos pažyma galioja metus, tikėtis, kad rugsėjo pirmąją susirinksime į ugdymo įstaigas be šių nemalonių parazitų, negalime. Tam yra organizuojami profilaktiniai patikrinimai vaikų ugdymo įstaigose, kuriuos rekomenduojama atlikti po kiekvienų atostogų. Ne paslaptis, kad vaikai, pvz. turintys utėlių ar glindų, pagal teisės aktus, į ikimokyklinio ugdymo įstaigą negali būti priimami. Panašūs reikalavimai yra ir kai kuriose mokyklose, kurios jau spėjo savo vidaus dokumentus ir sutartis su vaikų tėvais papildyti atitinkamais punktais.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kaip telefonu padaryta nuotrauka išgelbėjo vaikui gyvybę

Susinervinęs vyras: nėštumas pakeitė mano žmoną

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad utėlėmis ar niežais apsikrėtę gali būti ne tik vaikai, bet ir jų šeimų nariai. Taigi, vaiko sveikatos patikrinimo metu, nustačius utėlėtumą ar niežus, būtina pasirūpinti, kad visi šeimos nariai taip pat būtų patikrinti ir atsikratytų šių parazitų. Taikant parazitų naikinimo priemones ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems šeimų nariams dar iki mokslo metų pradžios, mažėtų tikimybė mokyklose jais užsikrėsti.

Žarnyno parazitai

Svarbu žinoti, kad prieš pradedant lankyti vaikų darželį ar pradinę mokyklą, arba keičiant šią ugdymo įstaigą, tyrimų skaičius dėl užkrečiamųjų ligų ir būklių dar pailgėja. Naujas kolektyvo narys turi būti patikrinamas dėl kirmėlių, atliekant nuograndų ir išmatų tyrimus. Tikėtina, kad mažų vaikų rankų plovimo įgūdžiai gali būti dar nepakankamai susiformavę, todėl šie tyrimai padės apsaugoti ir kitus kolektyvo narius nuo kirmėlinių susirgimų.

Tuberkuliozė

Septynerių metų amžiaus vaikai, ir vaikai, priklausantys tuberkuliozės rizikos grupėms, turi būti patikrinami kiekvienais metais, atliekant tuberkulino mėginį. Patogiausiai šį tyrimą atlikti prieš išduodant kasmetinę pažymą ugdymo įstaigai.

Vaiko sveikatos pažyma

Informaciją apie šiuos ir kitus vaikų sveikatos tikrinimus galima rasti Sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 1 dienos įsakymo Nr. 301 „Dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų sveikatos priežiūros įstaigose„ trečiame priede „Vaikų sveikatos tikrinimo tvarka".

Siekdami gydytojų aktyvumo, atliekant šiuos vaikų užkrečiamųjų ligų ir būklių profilaktinius tyrimus, rekomenduojame, kad vaiko ambulatorinėje asmens sveikatos istorijoje, formoje Nr. 025/a, prieš išduodant vaiko sveikatos pažymėjimą, būtų įrašas, kad tie tyrimai, kurie privalomi pagal galiojančius teisės aktus, tikrai atlikti ir koks jų rezultatas.

Tėveliams rekomenduojame neatidėlioti vaikų sveikatos patikrinimų rugsėjo mėnesiui, kadangi įprastai tuo metu pas šeimos gydytojus būna didžiausios eilės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis