4 dažniausios ligos, kai išberia kūną: kaip atpažinti ir gydyti

Tymai, skarlatina, raudonukė, vėjaraupiai – čia apžvelgsime dažniausiai pasitaikančių vaikų ligų simptomus, galimybes užsikrėsti ir gydymo priemones.

Raudonukė


Požymiai. Apie raudonukę byloja lengvas karščiavimas, galvos skausmas ir peršalimo požymiai, tokie kaip kosulys ar sloga. Patinsta kaklo limfmazgiai, ypač už ausų. Gali pasireikšti konjunktyvitas. Pasibaigus inkubaciniam periodui, kuris trunka nuo keturiolikos iki dvidešimt vienos dienos, pasireiškia smulkus bėrimas, kuris paprastai labai greitai pranyksta.


Užkrečiamumas. Raudonukė yra virusinė liga. Ji perduodama oro lašeliniu būdu. Infekcijos pavojus yra savaitę prieš ir savaitę po bėrimo atsiradimo. Specialistai pataria skiepytis nuo raudonukės.


Kas padės jūsų vaikui. Jeigu reikia, galite savo vaikui dėti šaldančius kompresus arba duokite žvakutę, kad sumažintų karščiavimą. Pasirūpinkite, kad sergantis vaikas pakankamai gertų.


Galimos komplikacijos. Paprastai vaikai raudonuke perserga nesunkiai. Labai retai tai gali sukelti sąnarių ir širdies raumens uždegimus. Jeigu raudonuke suserga kūdikio besilaukianti moteris, tai gali turėti rimtų pasekmių jos vaisiui. Jeigu raudonuke užsikrečiama pirmaisiais nėštumo mėnesiais, iškyla apsigimimų grėsmė. Todėl kiekviena raudonuke nepersirgusi mergaitė prieš brendimą turi būti paskiepyta nuo šios ligos.


Tymai


Požymiai. Jūsų vaikas skundžiasi galvos skausmais, jaučiasi pavargęs ir vangus. Taip pat gali bėgti nosis ar kankinti kosulys. Akies junginė yra sudirgusi, gali padidėti jautrumas šviesai. Ant žando gleivinės staiga pasirodo balkšvos apnašos. Antrą ar trečią dieną pakyla temperatūra. Po dviejų dienų (karščiavimas per tą laiką jau būna praėjęs) temperatūra vėl pakyla, tuo pat metu pasirodo bėrimas.


Užkrečiamumas. Tymus sukelia virusai, kurie plinta oro lašeliniu būdu (kosėjant, čiaudint, bučiuojantis). Prieš pat pasirodant bėrimui užkrėtimo galimybė yra pati didžiausia. Inkubacinis periodas tarp užsikrėtimo ir pirmųjų simptomų pasirodymo trunka nuo aštuonių iki dvylikos dienų. Apsaugą garantuoja tik skiepai.


Kas padės jūsų vaikui. Kaip ir daugelio virusinių ligų atveju, nėra jokių priemonių šiai ligai sustabdyti. Jeigu savo atžalai įtariate tymus, reikalaukite pediatro apsilankymo jūsų namuose. To reikia ne vien todėl, kad ši liga užkrečiama, bet ir dėl to, kad sergantis vaikas jaučiasi labai silpnas. Pasirūpinkite, kad jis gulėtų lovoje. Jeigu būtina, duokite jam vaistų nuo karščiavimo. Taip pat gali padėti šaldantys kompresai. Taip pat stebėkite, kad vaikas gertų pakankamai skysčių. Specialistai rekomenduoja pritemdyti kambarį, nes ryški šviesa dirgina akis.


Galimos komplikacijos. Nuo penkių iki dešimties procentų tymais susirgusių vaikų ši liga baigiasi komplikacijomis, pavyzdžiui, plaučių ar vidinės ausies uždegimais. Kartais taip pat nukenčia ir pilvo ertmėje esantys organai, todėl vaikas gali jausti stiprius pilvo skausmus. Maždaug vienam iš tūkstančio pacientų liga komplikuojasi į smegenų uždegimą. Pačiu blogiausiu atveju tymai gali baigtis mirtimi.


Tymai
Tymai
Vida Press


Vėjaraupiai


Požymiai. Jūsų vaikas jaučiasi vangus, skundžiasi galvos skausmais, jam šiek tiek pakilusi temperatūra. Netrukus pasireiškia tipiškas bėrimas, kurį medikai dažnai lygina su žvaigždėtu dangumi.


Užkrečiamumas. Vėjaraupių virusas pasižymi dideliu užkrečiamumu ir yra aktyvus praėjus dviem-penkioms dienoms po išbėrimo. Pakaks mažiausio lašelio, kad užsikrėstumėte. Inkubacinis periodas trunka nuo septynių iki dvidešimt vienos dienos. Vėjaraupiais perserga beveik trys ketvirtadaliai vaikų. Nuo šios užkrečiamos ligos taip pat galima skiepytis.


Kas padės jūsų vaikui. Losjonai, kurie spartina spuogelių džiūvimą. Jeigu labai niežti, padeda tinktūros su ąžuolo žievės ekstraktu. Kad mažas vaikas nesidraskytų, apmaukite jam pirštines, priešingu atveju gali susiformuoti randeliai.


Galimos komplikacijos. Paprastai vėjaraupiais persergama be jokių pasekmių. Labai retais atvejais vaikai suserga plaučių uždegimu ar meningitu.


Vėjaraupiai
Vėjaraupiai
Vida Press


Skarlatina


Požymiai. Jūsų vaikas stipriai karščiuoja ir skundžiasi, kad labai sunku ryti. Paraudę gerklė ir gomurys byloja apie uždegimą. Iš pradžių liežuvis pasidengia baltomis apnašomis, kurios netrukus dingsta. Paskui išryškėja raudoni skonio svogūnėliai. Liežuvis primena avietę. Bėrimas dažnai būna trumpalaikis arba gali išvis jo nebūti.


Užkrečiamumas. Skarlatiną sukelia bakterijos, priklausančios vadinamiesiems A grupės streptokokams. Jos perduodamos oro lašeliniu būdu. Jūsų vaikas gali užkrėsti kitus dar visą dieną nuo antibiotikų gėrimo pradžios. Inkubacinis periodas trunka nuo dviejų iki keturių dienų. Nuo skarlatinos taip pat galima skiepytis.


Kas padės jūsų vaikui. Pacientas ne mažiau kaip dešimt dienų turi vartoti peniciliną, kol karščiuoja, privalo gulėti lovoje. Ir šiuo atveju galioja ta pati taisyklė - daug gerti! Su gerklės skausmu kovoti padės čiulpiamosios pastilės.


Galimos komplikacijos. Jeigu skarlatina negydoma, toksinai gali pažeisti širdies raumenį arba inkstus.


Skarlatina
Skarlatina
Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis