Noriu vaiko, bet stresas darbe nežmoniškas: ką daryti?

Vaikelį planuojanti Ieva klausia specialistės nuomonės apie nėštumo planavimą. Daug streso patirianti moteris abejoja, ar dabar pats laikas pradėti naują gyvybę.

Iš skaitytojos Ievos klausimo:


„Man 32 metai, esu susituokusi treti metai. Jau kurį laiką pagalvoju, kad norėčiau tapti mama, vyras irgi pritaria tam. Tačiau darbe dabar labai įtempta situacija. Vyksta reorganizacija, daug nežinomybės, baimės. Jau kurį laiką jaučia įtampą, didžiulė stresą. Sunkiai miegu naktimis, jaučiuosi dažnai nedarbinga. Kreipiausi į psichinės sveiktos specialistą, mano, kad man depresija, prirašė antidepresantų. Aš jų negeriu, nes dar blogiau jaučiuosi po jų. Nežinau, ar nėštumui palankus laikas. Bijau ir bendradarbių reakcijos, kuri, neabejoju, būtų neigiama".


Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantė Gabija Jurgelytė, www.ipi.lt.


Sveiki, Ieva,


girdžiu, kad Jūsų situacija yra iš ties sudėtinga. Už klausimo apie vaikučio susilaukimą skamba ir kitos natos – darbas, sveikata, depresija, aplinkinių nuomonė. Visko daug. Ir atsakyti, kokia būtų Jums tinkamiausia išeitis, aš negaliu. Bet žinau, kad Jūs galite. Jūs galite, net jeigu pati savimi nebetikite. Net jeigu visi aplinkui atrodo žinantys daugiau. Galite tuomet, kai nesinori lipti iš lovos, ar negalite užmigti. Galite, net jeigu darbas slysta iš rankų, vadovai nieko nesupranta, krūvis neadekvatus ir niekam nebelieka jėgų...


Todėl noriu paklausti – ko Jūs norite? Ko norite labiausiai?


Ar norite pasirūpinti savo fizine bei psichologine sveikata?


Ar norite pakeisti darbą?


Ar norite vaiko?


Ar norite, kad visi nuo Jūsų „atšoktų" ir duotų laiko bei erdvės pabūti?


Kiekvienas iš šių žingsnių gali būti išeitis. Bet tik tuomet, kai Jūs pati ją pasirinksite. Iš to, ką aš perskaičiau atrodo, kad Jūs „renkatės nesirinkti". Jums prirašomi antidepresantai, bet Jūs jų negeriate, darbe labai daug streso, bet kol kas jo nekeičiate, ir Jūs ir vyras ir visi aplinkiniai linki jums vaikučio, bet čia ir čia kyla sunkumai. Tarsi išeičių ir būtų, bet kliūčių yra daugiau...


Kiekvieną dieną ir kiekvieną akimirką mes patys esame savo gyvenimo kūrėjais ir kūriniais. Nepaisant to, kad yra visokių nekontroliuojamų aplinkybių, nemalonumų, sunkumų, nelaimių – viską sudėjus ir viską atėmus – mes gyvename tokį gyvenimą, kokį sąmoningai ar nesąmoningai pasirenkame gyventi patys. Kartais to nesinori matyti ar pripažinti, bet jeigu pasiryšite - tai atrasite čia slypinčią laisvę ir galimybes.


Situaciją, kurioje esate, Jūs pati kažkokiu būdu sukūrėte. Ji kažkuo jums yra naudinga – gal padeda išvengti atsakomybės, gal apsaugo nuo per didelių ambicijų, gal leidžia susitaikyti su menkesniais pasiekimais, gal sudaro galimybes nedaryti taip, kaip kiti iš jūsų tikisi?.. Norint ją pakeisti, pirmiausiai turite suprasti, kokiu tikslu Jūs pati save atvedėte į tokią šiandieną. O kai susivoksite, paklauskite savęs – kokios rytdienos norite labiausiai?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis