Nemokamos paskaitos Vilniuje esamiems ir būsimiems tėvams

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras vykdo programą, skirtą nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų švietimui bei sveikatinimui. Būsimos ir esamos mamos konsultuojamos aktualiais klausimais. Į paskaitas kviečiamos šeimos, besilaukiančios arba auginančios vaikučius. Visos paskaitos ir užsiėmimai - nemokami.

2015 m. rugpjūčio mėnesio paskaitų grafikas:

Rugpjūčio 18 d., 13.00 - 14.30 val. - „Saugios kūdikių ir vaikų aplinkos kūrimas"
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ala Cholopova.

Paskaitos metu aptariamos dažniausiai vaiką ištinkančios nelaimės namuose: virtuvėje, kambariuose, vonios kambaryje. Būsimoms mamoms ir mažylius auginantiems tėvams patariama kaip apsisaugoti nuo nelaimingų atsitikimų namuose. Patariama kaip automobilyje saugiai vežti vaikus. Per paskaitą mokoma suteikti pirmąją pagalbą užspringusiam kūdikiui.. Mokoma tinkamai suteikti pirmąją pagalbą nudegimo atveju.

Rugpjūčio 25 d., 15.30 - 17.00 val. - „Nėščiosios ir vaiko burnos sveikata"
Gydytoja odontologė Daiva Aškinytė.

Paskaitos metu sužinosite kaip kovoti su nėščiųjų dantenų uždegimu, kada ir kaip dažnai galima ir reikėtų kreiptis į gydytoją odontologą nėštumo metu, kokias procedūras saugu atlikti nėščiosioms, kaip prižiūrėti kūdikio burną, kada turi dygti dantys, kaip taisyklingai juos prižiūrėti, ką daryti, jei vaikas susirgo stomatitu. Praktiškai mokysimės taisyklingos burnos priežiūros įgūdžių, padėsiančių išsaugoti mamos ir vaiko burnos sveikatą.

2015 m. rugsėjo mėnesio paskaitų grafikas:

Rugsėjo 8 d., 15.00 - 16.30 val. - „Sėkmingas žindymas arba žindymo mokslas paprastai"
Tarptautinė laktacijos ir žindymo valdymo konsultantė Daiva Šniukaitė-Adner.

Paskaitos metu susipažinsite su mokslo įrodytais žindymo privalumais kūdikio ir mamos sveikatai. Aiškinsimės kaip pasinaudoti gamtos numatytomis galimybėmis, nepadaryti klaidų ir sėkmingai žindyti.

Rugsėjo 10 d., 15.30 - 17.00 val. - „Vaikų infekciniai susirgimai. Vaikų skiepų kalendorius."
Šeimos gydytoja Jūratė Grigė.

Vaikų profilaktinių skiepų kalendorius Lietuvoje bei rekomenduojami, bet valstybės lėšomis nekompensuojami skiepai. Infekcinių ligų statistika Lietuvoje ir pasaulyje. Vaikų infekciniai susirgimai: ligų požymiai, komplikacijos, gydymo bei profilaktikos būdai. Pateikiama sezoninio gripo statistika, užkrėtimo keliai, ligos požymiai, komplikacijos, gydymo būdai, profilaktikos svarba motinos ir kūdikio sveikatai.

Rugsėjo 16 d., 14.00 - 15.30 val.  - „Mityba nėštumo ir žindymo metu. Nėščiosios organizmo pokyčiai."
Vaikų ligų gydytoja ir gydytoja vaikų endokrinologė Lina Orlovskaja.

Maisto įtaka nėštumo eigai. Rekomenduotini ir vengtini produktai nėštumo ir žindymo metu, naujausia sveikos mitybos piramidė.

Rugsėjo 22 d., 15.30 - 17.00 val. - „Sąmoninga tėvystė"
Lietuvos perinatalinės psichologijos ir medicinos asociacijos prezidentas, gydytojas Romualdas Šemeta.

Pasiruošimas vaiko pradėjimui: kaip susilaukti sveiko vaiko, kodėl reikia ruoštis vaiko pradėjimui. Pirmieji vaiko auginimo metai, dažniausiai pasitaikančios klaidos. Fizinis ir intelektinis vaiko ugdymas.

Rugsėjo 28 d., 10.00 - 11.30 val. - „Motinystės melancholija ar jau pogimdyvinė depresija. Kas tai? Ir kaip jos išvengti."
Psichologė Vilma Petrikienė.

Kas yra pogimdyvinė depresija, kaip ją atpažinti? Kas lemia, kad moterį ištinka pogimdyvinė depresija, jos įtaka besilaukiančios ar jau pagimdžiusios moters sveikatai. Pogimdyvinės depresijos poveikis kūdikio vystymuisi. Pogimdyvinės depresijos gydymo svarba bei būdai. Ką daryti, kad motinystės pradžia būtų sklandi?

2015 m. spalio mėnesio paskaitų grafikas:

Spalio 7 d., 14.00 - 15.30 val. - „Kūdikių ir vaikų alergija maistui"
Vaikų ligų gydytoja ir gydytoja vaikų endokrinologė Lina Orlovskaja.

Paskaitų - konsultacijų metu susipažinsite su alergijos maistui atsiradimo priežastimis, maisto alergenais. Kūdikių ir vaikų alergija maistui, alergijų gydymu ir profilaktika.

Spalio 12 d., 10.00 - 11.30 val. - „Prieraišioji tėvystė vaiko raidos ir ugdymo(si) požiūriu".
Psichologė Vilma Petrikienė.

Kas yra prieraišumas? Prieraišumo tipai. Kas yra prieraišioji tėvystė? Pagrindiniai prieraišiosios tėvystės principai? Kada formuojasi prieraišus santykis ir kuo tai svarbu vaiko raidai? Prieraišumo įtaka vaiko ugdymui(si).

Spalio 14 d., 15.00 val. - 16.30 val. - „Pacientų radiacinė sauga - ką turėtų žinoti besilaukiančios ir krūtimi maitinančios mamos bei vaikų radiacinė sauga rentgenodiagnostinių procedūrų metu"
Radiacinės saugos centro Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento Ekspertizės ir medicininės apšvitos stebėsenos skyriaus vedėjas Jonas Marcinkevičius.

Paskaitos metu bus pristatytas organizmo jautrumas jonizuojančiajai spinduliuotei, pateikti paaiškinimai, kokias apšvitos dozes gauna žmogaus organizmas atliekant įvairias rentgenodiagnostikos procedūras. Taip pat bus atkreiptas dėmesys į besilaukiančių mamų radiacinę saugą bei galimus pavojus vaisiui. Lektorius pakomentuos apytiksles vaisiaus gaunamas dozes įprastinių rentgeno tyrimų metu, taip pat vaikams skiriamas rentgenodiagnostikos procedūras.

Spalio 20 d., 13.00 - 14.30 val. - „Sąmoninga tėvystė"
Lietuvos perinatalinės psichologijos ir medicinos asociacijos prezidentas, gydytojas Romualdas Šemeta.

Pasiruošimas vaiko pradėjimui: kaip susilaukti sveiko vaiko, kodėl reikia ruoštis vaiko pradėjimui. Pirmieji vaiko auginimo metai, dažniausiai pasitaikančios klaidos. Fizinis ir intelektinis vaiko ugdymas.

Visos paskaitos vyks Vilniaus visuomenės sveikatos biure, Polocko g. 12 (Užupis).

Išankstinė registracija: renginiai@vvsb.lt arba tel. 8 5 205 3417.

MANKŠTOS MOTERIMS

Taip pat kviečiame besilaukiančias ir pagimdžiusias moteris į mankštas, kurios vyksta Vilniaus visuomenės sveikatos biure, Polocko g. 12 - 2 (Užupis). Visos mankštos yra nemokamos.

PIRMADIENIAIS

16:30 - Mankšta besilaukiančioms

18:00 - Mankšta pagimdžiusioms

ANTRADIENIAIS

15:00 - Mankšta besilaukiančioms

16:30 - Dubens mankšta

TREČIADIENIAIS

16:30 - Mankšta pagimdžiusioms

18:00 - Mankšta besilaukiančioms

Šis mankštų kalendorius galios nuo 2015-06-01 iki 2015-08-31.

Su savimi reikia turėti sportinę aprangą.

Būtina išankstinė registracija:
Mankštos besilaukiančioms ir pagimdžiusioms - Milda Navaslauskaitė, tel. 86 23 59901, el.p. milda.navaslauskaite@vvsb.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis