Supermama: mitas ar tikrovė?

Šiemet parodoje „Vaikų šalis" bus ieškoma atsakymo į klausimą, ar šeima ir karjera yra suderinama.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kaip teigia parodoje vykdomo projekto „Sumanios mamos erdvė" organizatorė ir sumanytoja, keturių vaikų mama Birutė Jakučionytė, daugybė projektų Lietuvoje dabar tik ir skatina moterų verslumą: „Sumani mama", „Veikli", „Išmani", „Versli" ir pan. Atrodo, kad tai tapo savotiška norma, kasdienybe, būtinybe. Moterys verslauja, aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, siekia karjeros, o ką veikti vyrui, jeigu moteris šeimoje atlieka visas roles?

„Šių metų konferencijoje dėmesį sutelksime ir į kitą medalio pusę, kalbės ir vyrai. Drauge su psichologais, verslaujančių, visuomeninėje veikloje aktyviai dalyvaujančių ar karjerą darančių moterų vyrais gvildensime klausimus: „Ką jaučia ir galvoja tėčiai, kai mamos verslauja?", „Kodėl moterys eina verslauti? Gal joms kažko trūksta šeimoje?", - sako „Sumanios mamos erdvės" organizatorė B. Jakučionytė.

Kaip teigia psichologė Ramunė Murauskienė, šiuolaikinėje visuomenėje sąvoka „supermamos" asocijuojasi su ta moterimi, kuri yra ne tik puiki žmona, puiki mama, bet dar ir versli, savarankiška moteris. Žinoma, visos šios rolės bei jų suderinimas supermamai - tai joks iššūkis. Ar iš tiesų taip yra?

Pasak psichologės, supermama - tai ne ta moteris, kuri yra ir gera mama, ir gera vadovė. „Supermama - tai ta mama, kuri, nepaisant daugelio vaidmenų, kuriuos ji atlieka gyvenime, nepaisant sveiko ir adekvataus nuovargio po intensyvios dienos, sugeba neaprėkti pervargusio vaiko, kuris vakare sunkiai užmiega. Tai ta mama, kuri vis dar žino, apie ką svajoja jos vaikai. Tai ta mama, kuri gali nutraukti darbinį pokalbį tuomet, kai čia ir dabar jos reikia vaikui, kuri susirgus vaikui imasi pati jo priežiūros namuose, nes supermama žino - motinos galia jos vaikams, šeimai yra didžiulė. Tokios mamos elgiasi išmintingai, nes svarbiausias jos prioritetas lieka šeima", - įsitikinusi psichologė.

Geriausia vienu metu visur nebūsi

Dvi Lietuvoje gerai žinomos keturių vaikų mamos, aktorė Donata Rinkevičienė ir buvusi orų pranešėja Birutė Šaltytė-Belousovienė tvirtina, kad derinti motinystę ir karjerą, žinoma, kad įmanoma, tačiau norėjimas nebūti tik kažkuo vienu, atima galimybę šimtu procentų atsiduoti motinystei arba savo tikslų siekimui.

„Iš asmeninės patirties žinau, kad kol mano vaikai buvo maži, apie jokią karjerą negalėjo būti ir kalbos. Penkerius metus buvau su jais namuose ir labai tuo džiaugiuosi, mat nepraleidau svarbių, mano manymu, savo vaikų akimirkų: pirmi dantukai, žingsniai, žodžiai, pirmi piešiniai ir t. t. Niekam neprimetu savo nuomonės ir jokiais būdais nesmerkiu moterų, kurios dirba ir tuo pačiu metu siekia savo tikslų. Tiesiog aš pati taip pasirinkau ir kiekviena moteris laisva rinktis tai, kas jai atrodo geriausia", - sako aktorė ir keturių vaikų mama Donata Rinkevičienė.

Pašnekovės teigimu, savęs supermama ji tikrai nelaiko. Vaikai jau paaugę, todėl išties daugiau dėmesio aktorė gali skirti savo pomėgiams, užsibrėžtiems tikslams įgyvendinti. „Stengiuosi, kad vaikai nepritrūktų mano dėmesio. Šeimoje turime mamadienius, kai vaikai būtinai po vieną praleidžia dieną mieste tik su mama", - apie gražias šeimos tradicijas pasakoja D. Rinkevičienė.

Tiek aktorė Donata, tiek buvusi orų pranešėja Birutė sako, kad kiekvienu atveju, kad ir ką pasirinksi, atsiranda šiokia tokia „auka". „Žmonės pasirenka, kiek jiems vaikų turėti ir tais vaikais reikia rūpintis. Moteris gali juk dirbti ir du, ir tris darbus, moterys iš viso daug sugeba. Tačiau kiekvienu atveju vis tiek kažkur kažkas nukenčia. Jeigu nuspręsi būti tik mama - nukentės tavo karjera, jeigu atsiduosi karjerai - nukentės tavo vaikai, nes negalėsi skirti jiems tiek dėmesio, kiek galbūt reikėtų. Aš turiu tokios patirties, kai gimus mūsų trečiajam vaikui po kelių mėnesių sugrįžau į darbus. Buvau visomis prasmėmis veikli moteris, bet dirbdama, veikiausiai, praleidau tam tikras svarbias mūsų trečiojo vaiko augimo akimirkas", - įsitikinusi B. Šaltytė-Belousuvienė.

Keturis vaikus auginanti Birutė sako, kad ji kartais būna blogesnė, kartais geresnė mama, o kalbant apie supermamas ji įsitikinusi, kad superžmonių tikrai nebūna, nes visur geras šimtu procentų būti negali. „Pastaruosius septynerius metus mano pagrindinis darbas buvo rūpintis savo gausia šeima ir tik dabar turiu galimybę daugiau laiko skirti ne tik vaikams, bet ir sau. Mano du vyresnieji mokosi ir dirba, todėl dabar daugiausia savo dėmesio skiriu dviems mažiausiems", - teigia B. Šaltytė-Belousuvienė pabrėždama, jog nereiškia, kad meilės ir dėmesio ji nerodo jau užaugusiems savo vaikams.

Mama turi save realizuoti

Psichologė R. Murauskienė prieš nusprendžiant, ką pasirinkti - šeimą ar karjerą - kiekvienai moteriai siūlo, visų pirma, pasvarstyti, ar jos galės vienu metu atlikti tiek įsipareigojimų. „Reikia visada elgtis išmintingai. Juk moteris, kuri sklidina kūrybinio potencialo, gali sprogti, jei atsisakys šios savo paskirties. Tokiai moteriai verta susirasti galimybę kurti net ir turint vaikų. Visada yra išeitis, galbūt gali padėti seneliai, kiti artimieji ar auklės. Siūlyčiau susilaikyti nuo kraštutinumų ir pripažinti: sukūrus šeimą joje svarbiausi yra vyras ir moteris, tačiau moteriai tenka išskirtinė galimybė ir privilegija išnešioti vaikus, juos gimdyti ir būti vaikui kurį laiką nepakeičiamai", - mintimis dalinasi psichologė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis