Tikra gimdymo istorija, kurią perskaitę sakysite „nesąmonė, taip nebūna“

Pasiruoškite išgirsti šį tą neįtikėtino. Tai įspūdinga istorija, pasakojanti apie vyrą, kurio tėvystės testas buvo neigiamas dėl to, kad dalis jo genomo iš tikrųjų priklauso jo negimusiams broliui dvyniui. Tai reiškia, kad genetinis jo vaiko tėvas yra vyro brolis, kuris su tėvyste realiai niekaip nesusijęs, nes niekada nebuvo gimęs, rašo iflscience.com.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir feisbuke!

Neigiamas tėvystės testas: negimęs dvynys yra biologinis sūnaus tėvas

Taip, tai skamba beprotiškai, kaip antraštė sensacijų besivaikančiame žurnale. Tačiau prieš nurašydami šią istoriją pasigilinkite į kai kurias detales.

Tai nutiko amerikiečių porai, kuriai niekaip nesisekė susilaukti antro kūdikio. Jie nusprendė kreiptis pagalbos ir nuvyko į vaisingumo kliniką. Buvo atlikta intrauterininė inseminacija (IUI), kurios metu koncentruota sperma įleidžiama tiesiai į moters gimdą ovuliacijos laikotarpiu. Tai siekiama padidinti pastojimo tikimybę.

Kadangi pagalbinis apvaisinimas buvo sėkmingas, po devynių mėnesių laiminga pora susilaukė sūnaus. Tačiau netrukus situacija pakrypo kiek netikėta linkme. Tyrimai rodė, kad naujagimio kraujas nesutampa su jo tėvų krauju.

„Abu tėvai turi A, o vaikas AB, - „IFLScience“ sakė Barry Starras iš Stenfordo universiteto Genetikos fakulteto. – Tai nutinka labai retais atvejais, tačiau pirmoji juos aplankiusi mintis buvo, kad klinika sumaišė spermą".

Todėl pora nusprendė atlikti standartinį tėvystės testą, kuris jų nuostabai atskleidė, kad vyras nėra vaiko tėvas. Tada jie atliko dar vieną testą, tačiau rezultatai buvo tokie patys. Tokioje situacijoje spermos supainiojimo galimybė atrodė visai tikėtina, tačiau tuo metu klinikoje buvo atliekama tik dar viena intrauterininė inseminacija, kurioje dalyvavo afroamerikietis vyras, o naujagimio išvaizda to visiškai neatitiko.

Tuo metu poros advokatas kreipėsi į B. Starrą, kuris pasiūlė atlikti kur kas išsamesnį tyrimą. Naujasis tyrimas itin daug dėmesio skyrė šeimos ryšiams. Rezultatai visus nustebino, mat paaiškėjo, kad vaiko tėvas yra jo dėdė, tėvystės testą dariusio vyro brolis.

Tada B. Starras ir jo komanda nusprendė pasiknaisioti šiek tiek giliau – mokslininkams kilo mintis, kad vyras gali būti „žmogus-chimera", tai yra, žmogus su skirtingais genomais. Tai nėra neeilinis atvejis daugybinio apvaisinimo atvejais, ypač kai gimsta tik vienas vaikas. Kartais taip nutinka, kad du nepriklausomi ankstyvieji embrionai toje stadijoje, kai dar tėra ląstelių gumulas, iš tikrųjų susijungia, o vėliau vystosi normaliai kaip atskiras individas.

Norėdami patikrinti šią teoriją, mokslininkai paėmė DNR pavyzdžius iš tėvo skruosto (toks buvo naudojamas atliekant pirmuosius tėvystės testus) ir jo spermos. Paaiškėjo, kad skruosto ląstelės DNR nesutampa su vaiko, o štai spermos - sutampa.

Mokslininkai nustatė, kad „pagrindinis" genomas sudaro apie 90 procentų spermos ląstelių, o „šalutinis“ genomas - apie 10 procentų. Kaip sakė B. Starras, pagrindinis genomas sutapo su skruosto ląstelėmis, o šalutinis atitiko vyrui gimusio vaiko DNR.

„Taigi, tėvas yra dviejų žmonių sintezė, vaiko tėvo ir jo dėdės. Tai neįtikėtina“, – konstatavo B. Starras.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis