Kas bendro tarp vaikų antsvorio ir dantų ėduonies?

„Sveikų dantų mokyklos“ vadovė, burnos higienistė Gitana Rėderienė atkreipia dėmesį į dviejų dažniausių šiuolaikinių vaikų problemų: antsvorio ir sugedusių dantų - sąsajas.

Turbūt sutiksite, kad apie mitybą šiomis dienomis kalbama daug ir dažnai. Ir, turbūt, ne be reikalo. Nutukimas tapo pasaulio epidemija, apimančia vis daugiau žmonių.

Žmonių, turinčių ėduonies pažeistų dantų pasaulyje yra ne mažiau nei kenčiančių dėl nutukimo. Pasaulinė Sveikatos Organizacija nurodo, kad dantų ėduonies paplitimas suaugusių tarpe yra beveik 100 proc. Taigi, dantų ėduonies epidemija jau turėjo būti paskelbta, ar ne?

Vaikystė yra labai svarbus gyvenimo tarpsnis, kurio metu mes įgyjame nemažai mus visą gyvenimą lydėsiančių įpročių, todėl labai svarbu, kad įgytume sveikatai naudingų įpročių, o ne priešingai.

Anglijos mokslininkus sudomino, koks ryšys tarp moksleivių, turinčių viršsvorio problemų ir ėduonies pažeistų dantų. Ar tai tie patys, ar skirtingi moksleiviai?

2011- 2012 metais, pasak Anglijos mokslininkų, nutukimas ir dantų ėduonis buvo pagrindinės Anglijos vaikų problemos. Tarp penkiamečių 9,4 proc. vaikų turėjo viršsvorį ir 28 proc. turėjo dantų ėduonį. Šios problemos vaikams augant linkę didėti. Tarp vienuolikmečių viršsvoris pasitaiko jau 19,1 proc. vaikų, o dantų ėduonies paplitimas padidėja iki 34 proc.

Abi problemos rimtos: viršsvoris lemia lėtinių ligų išsivystymą, o dantų ėduonis turi įtakos vaikų gyvenimo kokybei. Visuomenės sveikatos specialistai Anglijoje nustatė, kad didelė atsakomybė už šias sveikatos problemas tenka cukrui. Per didelis cukraus kiekio suvartojimas ne tik gerokai padidina gaunamų kalorijų skaičių, bet ir turi įtakos dantų ėduonies išsivystymui. Taip pat šių problemų atsiradimui įtakos turėjo mažas fizinis aktyvumas, per didelis maisto kiekis, socialinė ir finansinė šeimos padėtis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis