Psichologė: kuo vyresnis vaikas, tuo labiau jam reikia tėčio

Nereta situacija Lietuvoje, kai šeimos vyras išvažiuoja į užsienį uždirbti pinigų, o jo žmona su vaiku pasilieka namuose.

Saulė klausia:


„Laukiuosi vaikelio, tuoj gimdysiu. Vyras prieš kurį laiką išvažiavo į Norvegiją uždirbti šeimai pinigų. Nusprendėme, kad man geriau gimdyti Lietuvoje, be to, čia tėvai, kurie padės. Mane neramina toks klausimas: ar gimusiam vaikui jau reikia tėčio, tai yra, ar jo vystymuisi kažkaip pakenks, jei pirmus metus jis jo nematys ar matys retai? Sakoma, kad be tėvo vaikai auga nepilnaverčiai, noriu sužinoti, kokio amžiaus vaikams labiausiai reikia tėčio?“


Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantė Anastasija Pilkionienė, www.ipi.lt.


Sveiki, Saule,


pabandysiu atsakyti į šį svarbų ir Jums nerimą keliantį klausimą. Esate atsakingi tėvai, kurie nori savo būsimam mažyliui užtikrinti geriausias ir optimaliausias sąlygas augti ir vystytis.


Šiuolaikinės teorijos, tiriančios vaiko raidą, pripažįsta, kad tėčio buvimas vaiko gyvenime daro didelį poveikį jo asmenybei. Jeigu mama suteikia vaikui saugumo ir meilės jausmą, kurie yra asmenybės pamatai, tai su tėčiu vaikas patiria, kad yra kitokių socialinių ryšių, kad pasaulis neapsiriboja vien mama. Tai skatina vaiką būti aktyvesniu ir smalsesniu.


Kūdikiui gimus mamos vaidmuo yra svarbus, tačiau tėtis gali padėti susitvarkyti su buitimi ir užtikrinti mamos gerą savijautą. Kuo vyresnis vaikas, tuo labiau jam reikia tėčio aktyvaus dalyvavimo jo gyvenime.


Tačiau gyvenimas dažnai diktuoja savo sąlygas, ir ne viskas klostosi taip, kaip parašyta vadovėliuose. Jūsų vyras turėjo išvykti į užsienį tam, kad užtikrinti Jūsų ir greitai gimsiančio vaikelio finansinį stabilumą ir saugumą.


Jūs kartu nusprendėte, kad geriau gimdyti Lietuvoje: viskas žinoma, galėsite susikalbėti su medicinos personalu, taip pat šalia bus tėvai, padėsiantys pirmom savaitėm susitvarkyti su pokyčiais gyvenime. Kartu su vyru Jūs viską darote, kad Jūsų mažyliui būtų geriau.


Vis tik pirmais gyvenimo metais vaikui svarbiau šilta, rami, mylinti mama, žinanti, kad vyras pasirūpins ja ir kūdikiu. Taip pat svarbu yra ne bendravimo kiekybė, o kokybė.


Tėtis gali bendrauti per skype (vaikas girdės jo balsą), suplanuoti išvykas į Lietuvą, kad galėtų pasimatyti su šeima ir tuo metu rūpintis kūdikiu, žaisti su juo ir tiesiog būti su juo. Kūdikiui paaugus ir Jūs galėtumėte suplanuoti kelionę pas tėtį.


Svarbu, kad šiomis bendravimo su tėčiu akimirkomis vaikutis jaustų jo meilę, rūpestį ir teigiamas emocijas, kas ir užtikrina jo pilnavertį augimą. Nesvarbu, kiek vaikui metų, daug svarbiau jam žinoti, kad tėtis yra ir kad jis jį labai labai myli.


Vis tik geri tėvų tarpusavio santykiai turi žymiai daugiau svarbos ir reikšmės vaiko raidai, negu tai, kaip jis praleidžia dienas ir naktis.


Ramybės belaukiant savo mažo stebuklo!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis