Vaikas užsigeidė brangaus telefono: pirkti ar ne

Artėjant atžalos penktajam gimtadieniui, leidžiu jam pačiam sugalvoti ir išsirinkti trokštamą dovaną. „Noriu telefono", – ilgai negalvodamas rėžia.

Vyresnėlė, netrukus pradėsianti lankyti mokyklą, niekaip neatstoja, kartodama tą patį norą. Tokia situacija sukelia daug minčių ir tenka rimtai apsvarstyti, ar vis dėlto verta pildyti tokius mažųjų norus.

Kam mažamečiui reikalingas mobilusis telefonas?

Mobilusis telefonas – šiais laikais vienas būtiniausių žmogaus įrankių, be kurio negalime išeiti iš namų. Akivaizdu, jog tiek dirbant, tiek leidžiant laisvalaikį, dėl norimo sutaupyti laiko, tokia priemonė suaugusiam žmogui yra praktiškai būtina, tačiau ką su telefonu gali veikti vaikas? Ikimokyklinukai nuolat yra apsupti vyresniųjų, jų prižiūrimi ir globojami, todėl ryšio priemonė tokiems vaikams yra visiškai nebūtina.

Dažnai tėveliai mobiliuosius telefonus atžaloms perka ne dėl susisiekimo galimybės, bet kaip paprasčiausią žaislą. Deja, tai nėra tikroji šių priemonių paskirtis, todėl ir su pirkimu raginama niekur neskubėti.

Visai kita situacija – mokyklinio amžiaus vaikai. Dažniausiai savo pirmąjį telefoną vaikas gauna būdamas septynerių metų, kai tik pradeda lankyti pirmą klasę. Natūralu, jog tėvai nori turėti galimybę susisiekti su vis savarankiškėjančiu vaiku, ypač, jeigu atžala mokosi toli nuo namų arba jau pradeda lankyti įvairius būrelius. Taip pat mobilusis tiesiog palengvina kasdienybę visai šeimai: lengviau susisiekti ir susitarti netikėtai pasikeitus planams dėl darbo, pamokų ar papildomų veiklų.

Vida Press

Kokį telefoną rinktis?

Mobilusis telefonas savaime nėra blogas dalykas, tačiau jeigu jis virsta ne ryšio, o pasipuikavimo prieš draugus priemone, verta susimąstyti. Mokyklinukai trokšta naujausių išmaniųjų įrenginių tikrai ne dėl to, kad galėtų efektyviau susisiekti su tėveliais.

Atsiradus tokiam požiūriui, kad dabartinis mobilusis telefonas atžalai jau pasidarė „per prastas", nepulkite investuoti šimtų eurų į naują užgaidą. Verčiau pamėginkite išmokyti savo vaiką vertingų gyvenimo pamokų.

Galite naudoti pažadą nupirkti telefoną kaip atlygį už gerus darbus, įvesti taškų kaupimo sistemą, kur surinkus tam tikrą jų kiekį, noras būtų išpildytas. Dar vienas būdas – nedrausti vaikui įsigyti telefoną pačiam, nuolat taupant ar pačiam užsidirbant pinigus. Taip atžalos įgytų pamoką, kad negali tik panorėjęs visada gauti, ko užsigeidi, o dėl savo svajonių reikia kaip reikiant pasistengti.

Taip įgytas mobilusis bus daug labiau saugomas ir branginamas. Tačiau nevertėtų ir perlenkti lazdos su senuoju telefonu. Ne paslaptis, kad vaikai gerokai imlesni naujoms technologijoms nei dalis suaugusiųjų, todėl iš tiesų visai gali būti, kad senasis telefonas nebeatitinka vaiko poreikių ir techninių parametrų, todėl riboja galimybę efektyviai naudoti prietaisą. Dera išklausyti vaiko argumentus dėl naujo telefono pirkimo ir aptarti juos visoje šeimoje kartu.

Svarbiausia – išmokyti naudotis

Su mobiliojo įrenginio nupirkimu rūpestis nesibaigia. Telefonas – didžiulė atsakomybė, kuri gali sukelti daug pavojų ir neramumų, jeigu tėvai nepaaukos savo laiko tam, kad išmokytų savo atžalas jais tinkamai naudotis.

Privaloma vaikams pravesti instruktažą ir nuolat priminti, jog mobiliojo paskirtis – susisiekimas su tėvais. Telefono numeris jokiu būdu negali būti visiems dalijamas kaip ir pats telefono aparatas.

Kitu atveju kyla grėsmė, jog vaikas gali būti apgautas ar įsuktas į dar pavojingesnes pinkles, kuriose gali nukentėti pats arba pats to nežinodamas pakenkti kitiems. Galų gale, itin lengva tiesiog prarasti patį mobilųjį telefoną. Vis priminkite savo atžalai, jog ši ryšio priemonė – ne žaislas, o tam tikra atsakomybė.

Šiuo metu išmanieji telefonai suteikia galimybę blokuoti tam tikras funkcijas, tarkime ribojamas perduodamas duomenų skaičius, tad vaikas, išnaudojęs jo limitą, nebegalės daugiau naršyti internete.

Žinoma, pirmąjį kartą viršijus limitą vaikas gali nusiminti, supykti ir prašyti jį padidinti. Reikėtų paaiškinti, kodėl taip nutiko, aptarti sąlygas ir galite padidinti limitą pirmą kartą.

Tačiau vaikui viršijus limitą antrą kartą, derėtų laikytis susitarimo ir jo nebedidinti. Šį veiksmą traktuokite kaip pamoką, ne kaip bausmę, paaiškindami, kad papildomas limitas kainuoja, ir jūs neesate numatę šių išlaidų šeimos biudžete. Taip pat tėvai gali ir kartais net turėtų apriboti mokamas funkcijas, kaip muzikos ar filmų siuntimąsi, mokamo balsavimo funkciją, programėlių pirkimą. Tokiu atveju apsaugosite save ir vaiką nuo netikėtų išlaidų bei sumažinsite riziką, kad kažkas svetimas pasinaudos jūsų vaiko telefono sąskaita.

Tinkamai, saugiai ir su saiku naudojamas telefonas nepakenks, o tik palengvins šeimos gyvenimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis