Kraustomės į kitus namus: patarimai vaikus auginantiems tėvams

Gyvenamosios vietos keitimas – sunkus ir neretai skaudus procesas. Tačiau kraustymosi rūpesčiai bus daug lengvesni, kai žinosime, kaip jiems pasiruošti.

Nors dauguma psichologų teigia, kad vaikams pavyksta gana greitai ir tiesiog unikaliai atsigauti po sudėtingų laikotarpių, tačiau tokioje situacijoje kaip kraustymasis patirtas stresas neretai apsunkina ne tik vaikų, bet ir tėvų gyvenamosios vietos keitimo laikotarpį.

Vienas svarbiausių kraustymosi metu vaikams kylančių rūpesčių – baimė. Ši gyvenamosios vietos keitimo baimė dažnai kyla iš nežinojimo, kas laukia, pokyčių baimės.

Dažnai tėveliai kalbėdami su vaikais vengia šios temos siekdami juos apsaugoti, tačiau būtent tiesos slėpimas labiausiai skaudina mažuosius. Tad pirmas žingsnis pratinantis prie greitai įvyksiančio kraustymosi – kalbėtis. Pradėkite nuo bendros diskusijos, aptarkite, kokie jausmai ar mintys kyla jums, o kokie vaikui.

Atminkite, kad diskutuodami savo išsakytais žodžiais neturėtumėte užgožti vaiko minčių, o tik išdėstyti savo pozicijas ir paraginti vaiką pasielgti taip pat.

Vizitas į naujus namus

Kitas svarbus žingsnis, padėsiantis vaikams lengviau prisitaikyti – išvyka į būsimuosius namus. Paprastai tėveliai yra linkę išsirinkti ir apžiūrėti namus vieni, tačiau šiame etape vaiko dalyvavimas yra ne mažiau reikšmingas. Nusprendę vykti į būsimuosius namus, nepamirškite pasiimti drauge ir vaiko.

Šiai kelionei galima parengti linksmą žaidimą. Pavyzdžiui, sukurkite įdomią istoriją, kodėl vienos vietovės gyventojai turi greitai palikti dabartinius namus ir kuo greičiau pasiekti naująją gyvenvietę. Atlikti tyrimų duomenys rodo, kad su kraustymusi susiję žaidimai ir pasakojimai padeda vaikams morališkai lengviau pasiruošti ir linksmai nusiteikti persikelti į naujuosius namus.

Daiktų pakavimas

Trečias svarbus punktas – daiktų pakavimas. Jei tik įmanoma, paskatinkite vaiką pačiam išsirūšiuoti ir susidėti savo žaisliukus ir daiktus, padėkite jam. Pasiteiraukite, ką vienas ar kitas žaislas, žaidimas reiškia vaikui bei užtikrinkite, kad naujuose namuose jiems pavyks rasti ne mažiau tinkamas vietas. Šis vykstantis procesas tiek jums, tiek pačiam vaikui taps tarsi mažuoju persikraustymu, padėsiančiu suvokti, jog jis (vaikas) nėra tik perkeliamas iš vienos vietos į kitą, bet taip pat prisideda prie greitai įvyksiančio persikėlimo.

Norint įveikti kraustymosi metu kylantį stresą, naudinga pasitelkti ne tik žaidimus ir pašnekesius, bet ir smagias, vaizduotę lavinančias priemones – knygas ir filmus. Pavyzdžiui, rašytoja Juliette Parachini-Deny sukūrė spalvingą, eiliuotą ir nuotaikingą knygą „Baltųjų debesų gatvė“. Pagrindinis knygelės personažas vaikus supažindins su kraustymosi linksmybėmis, supažindins su naujais draugais bei papasakos ne vieną intriguojančią istoriją apie greta gyvenančius kaimynus. Su kraustymusi susijusios problemos nagrinėjamos ir labai gerai įvertintame animaciniame filme „Išvirkščias pasaulis“.

Taigi, nebijokite ir neužsisklęskite kalbėdami su vaikais kraustymosi tema, nes visi gyvenime įvykę pasikeitimai anksčiau ar vėliau įgauna tik jiems būdingą prasmę.

Nebijokite atsakyti į vaikui rūpimus klausimus, nes kartu įveikdami kylančias problemas ir išsiaiškinę gąsdinančius dalykus galėsite visi drauge žengti pirmyn.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis