Norite pamatyti, kaip iš tiesų jaučiasi autistas vaikas? VIDEO

Balandžio mėnesio pradžioje minima Autizmo supratimo diena.

„Autizmu NESERGAMA, nes tai ne liga. Nuo autizmo nėra vaistų, nemirštama, "nepasveikstama", jis tiesiog YRA. Tai - neurologinių ypatybių sąlygotas specifinis raidos sutrikimas. Spektras labai platus: nuo sunkios negalios iki genialumo, bet visais atvejais geriausias "vaistas" yra visuomenės supratimas“, - tokią žinutę Autizmo dienos supratimo išvakarėse savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“. Tėvus, auginančius autistus vaikus, Lietuvoje vienijančią organizaciją galite rasti čia ir čia.

Autizmas lydimas nemažai mitų ir nežinios, o tėvai, išgirdę šią vaiko diagnozę sutrinka: "O kas dabar bus?", "Kaip reiks gyventi toliau?".

Šiomis dienomis socialiniuose tinkluose išplito Didžiosios Britanijos autizmo asociacijos sukurtas vienos minutės vaizdo įrašas, labai įtaigiai parodantis, kaip autistas vaikas jaučiasi kitiems žmonėms įprastoje vietoje - prekybos centre.

Tai, kas daugumai žmonių nesukelia jokių problemų - prekybos centro šviesos, garsai, kvapai - vaikui autistui gali akimirksniu išprovokuoti baimės priepuolį. Iš šono žiūrint gali susidaryti klaidinga nuomonė, kad tai tėra "dar vienas išlepintas vaikas, su kuriuo nesusitvarko tėvai". Būtent neigiama žmonių reakcija, nežinojimas, ką daryti tokioje situacijoje dar labiau pasunkina autistus auginančių tėvų gyvenimą.

Kviečiame nors trumpam pajusti, kaip kartais jaučiasi vaikas autistas:

Tik dalijimasis turima patirtimi ir viešas kalbėjimas apie autizmą gali sugriauti vis dar tebesklandančius mitus apie jį. Todėl kviečiame perskaityti mamos, auginančios autistą sūnų, atvirą laišką apie tai, kas nutiko vieną dieną Vilniaus Antakalnio mikrorajono žaidimų aikštelėje.

Kai kuriose šalyse balandis paskelbtas Autizmo Supratimo mėnesiu. Ellen Notbohm, knygos "Kiekvienas autistiškas vaikas...
Posted by Lietuvos autizmo asociacija "Lietaus vaikai" on 2016 m. balandžio 6 d.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis