3 svarbiausi vitaminai vaikui: ką valgyti, kad jų netrūktų

Augančiam vaikui sveika ir pilnavertė mityba yra būtina – tik subalansuotas maistas patenkina vaiko vitaminų bei mineralinių medžiagų poreikį.

Vitaminų poreikis pirmaisiais trejais gyvenimo metais

Vitaminai dalyvauja daugelyje vaiko organizme vykstančiuose procesuose, pavyzdžiui, hormonų, fermentų ir kraujo kūnelių gamyboje. Net nedidelis vitaminų trūkumas gali būti iškart pastebimas ir turėti neigiamos įtakos vaiko sveikatai bei raidai – vaikas greitai pavargsta, dažnai serga, pablogėja apetitas, pasidaro sunku susikaupti. Pirmieji treji vaiko gyvenimo metai – tai itin spartaus vystymosi metai. Sparčiai didėja vaiko kūno masė, ūgis, fizinis aktyvumas, vystosi smegenys. Augančiam mažylio organizmui itin svarbūs trys vitaminai – A, C ir D.

Vitaminas A

Vitaminas A padeda visavertiškai vystytis kaulų, smegenų ir regėjimo aparatui, skatina atsinaujinti odą ir gleivinę, stiprėja bendras organizmo atsparumas. Kai organizmui trūksta vitamino A, vaikui sausėja gleivinė, akys, kurios tampa jautrios šviesai, trinka rega, pleiskanoja oda, lūžinėja nagai ir plaukai, gali sulėtėti raida.

Vitamino A šaltinis

Natūralūs vitamino A šaltiniai yra žuvų taukai, kepenys, sviestas, pieno produktai, kiaušinio tryniai. Taip pat vitamino A organizmas gauna valgant visus raudonos, oranžinės ir tamsiai žalios spalvos vaisius bei daržoves. Tai: morkos, paprikos, moliūgai, salotos, brokoliai, špinatai, melionai, petražolės, abrikosai. Daržovėse ir vaisiuose nėra gryno vitamino A , tačiau yra beta karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A. Kad taip įvyktų, minėtų daržovių salotas ar sultis reikėtų valgyti/gerti su lašeliu aliejaus, nes pats vitaminas A yra riebaluose tirpstantis vitaminas.

Vida Press

Receptas

Morkų salotos, kurioms prireiks 1 tarkuotos didelės morkos, pusės saujos didelių razinų, žiupsnio smulkintų mėgstamų riešutų (anakardžių, lazdyno), truputį medaus, alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių. Pastaruosius tris produktus išmaišyti ir užpilti ant morkų, sumaišytų su razinomis ir riešutais.

Vitaminas C

Vitaminui C būdingos antioksidantinės savybės, jis stiprina vaiko imunitetą. Taip didina atsparumą infekcijai, o susirgus vitaminas C padeda greičiau pasveikti. Kai trūksta vitamino C, pablogėja vaiko apetitas, jis dažniau peršala, ypač žiemą ir ankstyvą pavasarį, kai mažiau šviežių vaisų ir daržovių. Vitamino C stoka dažniau gali pasireikšti vaikui, kuris dėl alergijos negali valgyti citrusinių vaisių, tokiu atveju verta pasikonsultuoti su gydytoju dėl papildomo šio vitamino vartojimo profilaktikai. Svarbu žinoti, kad šis vitaminas labai neatsparus aukštai temperatūrai, deguonies poveikiui, ilgam laikymui, todėl daugiausiai jo yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse.

Vitamino C šaltinis

Daug vita­mino C yra juoduosiuose serbentuose, erškėtuogėse, šermukšniuo­se, šaltalankiuose, agrastuose, žemuogėse, apelsinuose, citrinose ir kituose citrusiniuose vaisiuose. Vitamino C gausu ir daržovėse: žaliojoje ir raudonojoje paprikoje, svogūnų laiškuose, brokoliuose, kopūstuose, petražo­lėse, krapuose, špinatuose, pomidoruose, bulvėse. Apie 40 proc. vitamino C suyra maistą verdant.

Vida Press

Receptas

Brokolių, pomidorų ir fetos salotos, kurioms prireiks: 1 brokolio, supjaustyto mažais žiedynėliais, 250 g vyšninių pomidoriukų, saujos sutrupinto fetos sūrio, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus. Brokolio gabalėlius užpilti verdančiu vandeniu, nupilti ir sumaišyti su supjaustytais pomidoriukais bei trupinta feta. Pašlakstyti aliejumi.

Vitaminas D

Šis vitaminas palaiko kalcio kiekį kauluose, todėl labai reikalingas kiekvienam vaikučiui. Vitaminas D reikalingas rachito profilaktikai. Šio vitamino papildomai rekomenduojama duoti kiekvienam kūdikiui nuo pirmojo gyvenimo mėnesio. Vitaminas D padeda vystytis vaiko atramos aparatui, o jei šio vitamino gaunama per mažai, sutrinka kalcio ir fosforo apykaita, kaulai darosi minkšti, deformuojasi, gali išsivystyti rachitas. Kiti vitamino D stokos požymiai: vaikas tampa neramus, gausiau prakaituoja.

Vitamino D šaltinis

Vitaminas D gaminasi odoje, kai esame lauke, šviečiant saulei. Kitas būdas – gauti jo su maistu. Vitamino D yra riebiose žuvyse (lašišoje, silkėje), kiaušiniuose, fermentiniame sūryje ir mėsoje.

Vida Press

Receptas

Įdaryti kiaušiniai, kuriems prireiks: 3 virtų kiaušinių, 100 gramų fermentinio sūrio, 2 skiltelių česnako ir šaukšto graikiško jogurto (arba neriebios grietinės). Trynius išsukite su smulkiai tarkuotu sūriu bei česnaku, įdėkite šaukštą jogurto. Įdarą dėkite į perpjauto kiaušinio puseles.

Svarbu – nesugadinti produktų

Kad vaiko organizmas nepristigtų vitaminų, tėveliai turėtų rūpintis, kad vaikas pakankamai valgytų vaisių, daržovių, gertų jų šviežiai spaustų sulčių.

Daugelį patiekalų galima pagardinti daržovėmis, net makaronus, kuriuos paprastai mėgsta daugelis vaikų. Vietoj pomidorų padažo, kurį kai kurios šeimos valgo su makaronais, kruopų ar bulvių patiekalais, geriau patiekite troškintų daržovių. Jomis gardu įdaryti blynelius.

Vaikas turėtų mažiau smaguriauti, nevalgyti riebaus maisto, kuris trukdo įsisavinti vitaminus. Vaikai turėtų valgyti kuo daugiau termiškai neapdorotų daržovių ir vaisių. Jei iš jų gaminamas šiltas patiekalas, jas reikia šiek stambiau pjaustyti ir nepervirti, taip išsaugosite kuo daugiau vitaminų. Daugiau vitaminų išlieka maistą verdant garuose ar gaminant orkaitėje, o ne kepant keptuvėje.

Pieno mišinukas yra puikus vitaminų šaltinis, kuris gali būti duodamas kaip sveikas užkandis tarp pagrindinių patiekalų.

Projektas „Vaikas – ne suaugęs“ – tai gydytojų, dietologų ir mitybos specialistų patirtimi parengta informacija, kuri padės tinkamai maitinti savo mažylį. Projekto tikslas – pateikti svarbiausius patarimus apie 1-3 metų amžiaus vaikų mitybą, paneigti mitus ir papasakoti, kokias klaidas dažniausiai daro tėveliai bei kaip jų išvengti. Padėkime savo mažyliui išvengti suaugusiųjų pasaulio iššūkių ir sudarykime visas sąlygas jam augti sveikam ir laimingam!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis