Vaikas pasakė keiksmažodį: kaip sureaguoti, kad tai nepasikartotų

Kaip reaguoti į ikimokyklinio amžiaus vaiko sakomus negražius žodžius: kada jie sakomi net nesuprantant reikšmės, o kada vaikas viską supranta ir specialiai juos sako, norėdamas atkreipti aplinkinių dėmesį?

Į šiuos klausimus atsako vaikų darželio "Šilagėlė" pedagogė Agneška Vinslava.

Ikimokyklinis amžius yra kodėlčiukų ir „papūgėlių" amžius. Dažnai ką nors pasakius vaikui, jis klausia: „Kodėl?" Arba kai kažką išgirsta iš jį supančios aplinkos, būtinai pakartoja. Ne išimtis yra ir negražūs žodžiai, kuriuos vaikas dažnai pakartoja nesuprasdamas jų reikšmės arba norėdamas atkreipti į save dėmesį.

Vaikai negražių žodžių išmoksta lygiai taip pat, kaip ir kitų žodžių. Jeigu darželio grupėje atsirado bent vienas vaikas, kuris garsiai taria negražius žodžius, visi kiti vaikai taip pat išmoks negražių žodžių. Vieni juos tars garsiai, o kiti – ne.

Yra 2 aspektai, kodėl vaikas sako negražius žodžius:

Nesupranta šio žodžio reikšmės – tai yra tada, kai vaikas išgirdo netinkamą žodį ir jam iškilo mintis galvoje: „Kodėl visi sako, o aš negaliu pasakyti?".

Nori atkreipti į save dėmesį – vaikas puikiai supranta, ką sako, bet tikrina, kaip sureaguos aplinkiniai į jo pasakytus žodžius (tėveliai, auklėtojos, grupės draugai ir t.t)

Keli patarimai, kaip reikėtų elgtis, jei vaikas pasakė negražų žodį:

Pradėkite nuo pokalbio. Bausmė, kai vaikas nesupranta, už ką yra baudžiamas ar baramas, neduoda nieko gero. Augdami vaikai susipažįsta su pasauliu, todėl natūralu, kad pamatys ir išgirs įvairiausių dalykų. Vaikai negyvena izoliuoti, todėl ir tie nederami žodeliai atkeliaus į jūsų namus, darželio ar žaidimų aikšteles. Vaikai, įsiminę negražius žodžius, neretai nesupranta, ką tai reiškia, tačiau skuba atkartoti pasitelkę savo įvairiausias emocijas ar situacijas.

Jei juoksitės iš vaiko pasakytų negražių žodžių, tai skatins vaiką dar labiau kartoti šiuos žodžius, nes tai kelia „džiaugsmą".Pedagogė Agneška Vinslava

Nepradėkite šaukti, rėkti ir grasinti. Visa tai gali sukelti atvirkštinę reakciją. Vaikas gali ne tik nesuprasti, bet sureaguoti piktai ir tai gali paskatinti dar labiau vartoti negražius žodžius.

Kartais geriau nekreipti dėmesio, ypač, jeigu vaikas pasakė negražų žodį žaidimo metu, o po to jį pamiršo. Tačiau būtina stebėti, ką kalba jūsų vaikas. Gali būti, kad pažindamas pasaulį vaikas dar ne kartą pakartos negražų žodį, todėl jei jie kartojasi – kalbėkitės ir aiškinkite, kodėl jų geriau nevartoti.

Pamėginkite perteikti pavyzdžius žaidimu. Pasakykite, kad negražūs žodžiai skaudina kitus, juos nemalonu girdėti, kad išsilavinę žmonės taip nekalba. Pateikite savo pavyzdį, t.y., sakykite, kad jūs juk taip nekalbate. Tai reikės vaikui kartoti ne vieną kartą, bet nenuleiskite rankų. Galima pokalbį paversti žaidimu, kuriame „geri" žodžiai suteikia džiaugsmo ir šypsenų, o „negeri" liūdina ir skaudina. Tyrimais patvirtinta, kad vaikai per emocijas ir žaidybines formas labiau supranta juos supantį pasaulį.

Kontroliuokite savo reakciją. Jei perdėtai supyksite, tai vaikas nesupras - tai taip pat blogai, kaip ir juokas. Jei juoksitės iš vaiko pasakytų negražių žodžių, tai skatins vaiką dar labiau kartoti šiuos žodžius, nes tai kelia „džiaugsmą". Veliau, kai pradėsite pyktį ir barti vaiką už negražius žodžius, vaikas gali pasimesti ir nesuprasti, kodėl vakar jo pasakyti žodžiai kėlė „džiaugsmą", o šiandien - „pyktį".

O kaip kalbate jūs? Kokius žodžius vartojate savo namuose, ilgam įsirėš į vaiko atmintį. Negalvokite, kad jie negirdi ir nesupranta (vaikai kartais geriau girdi, negu mes visi). Prieš pasakydami, gerai pagalvokite, o daugiau dėmesio skirkite vaiko lavinimui: skaitykite, kalbėkite, daugiau laiko praleiskite kartu. Tvirti tarpusavio ryšiai padeda išpręsti net ir sunkiausias problemas.

Atminkite – dažnai arba po kurio laiko vis pasikartojantys negražūs žodžiai išnyks laikui bėgant. Būkite kantrūs!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis