Kurią valandą reikia guldyti vaikus miegoti: tai patiks ne visiems

Kodėl vaikai, kurie eina miegoti anksti, užauga sveikesni ir galbūt netgi protingesni? Į šį klausimą bando atsakyti ne vieno vaikų sveikatos tyrimo organizatoriai.

Tyrimai parodė, kad vaikai, kurie eina miegoti anksti (tarp 18 ir 21 val.), miega ilgiau, yra sveikesni, be to, jų pažinimo gebėjimai yra geresni nei tų vaikų, kurie eina miegoti vėliau vakare.


Tyrimai patvirtino, kad vaikams, kurie eina miegoti vėliau vakare – 22 val. ar vėliau – sunkiau užmigti, jie dažniau keliasi vidury nakties. Be to, anksti einantys miegoti vaikai ne tik geriau miega: paaiškėjo, kad jiems geriau sekasi mokykloje. Tyrime dalyvavo 7–11 metų moksleiviai, buvo analizuojami jų miego ciklai. Paaiškėjo, kad vaikus, kuriuos tėvai penkias dienas iš eilės paguldydavo miegoti valanda anksčiau nei įprasta, mokytojai (kurie nežinojo apie eksperimentą) apibūdindavo kaip mažiau linkusius susierzinti ir mažiau impulsyvius nei įprasta.


Kito tyrimo išvadose teigiama, kad pusantrų metų vaikams, kuriuos tėvai guldydavo miegoti iki 22 val., grėsė mažesnis motorinių, kalbinių ir socialinių įgūdžių stokos pavojus nei vaikams, kurie buvo guldomi vėlai.


Kokie dar ankstyvo gulimosi privalumai be geresnio poilsio ir pagerėjusio elgesio mokykloje?


Teigiama, kad vaikai, kurie eina miegoti vėlai, dažniau būna nutukę. Viena iš teorijų skelbia, kad taip yra todėl, kad miego metu pakinta hormonai leptinas ir grelinas, kurie reguliuoja apetitą ir alkį.


Nors tyrėjai teigia, kad nėra vieno visiems rekomenduotino gulimo meto, jie rekomenduoja vaikus guldyti anksčiau, pradedant juos ruošti miegui 20–60 min. anksčiau, nei esate įpratę. Stebėkite jų elgesį kitą dieną ir pagal tai nuspręskite, kaip keisti guldymo metą.


„Tad, brangios mamos ir tėčiai, migdydami vaikus anksčiau, pasirūpinsite ne tik jų sveikata. Savo taip pat", - yra sakęs vienam tyrimui vadovavęs Jonas Quachas iš Murdocho vaikų tyrimų instituto Melburne (Australija). J. Quacho ir jo kolegų teigimu, „guldyti anksti" reiškia, kad 20:30 vaikai turėtų jau miegoti.


Labai svarbu, kad tokiu metu jau miegotų pradinių klasių moksleiviai, nes jų organizme didžiausias melatonino - hormono, kuris padeda vaiko smegenims nusiraminti ir užmigti - kiekis būna apie 20 val. Tyrimo rezultatai pagrįsti vaikų ir tėvų apklausa, vykdyta tyrimo „Growing Up in Australia" („Augti Australijoje") pagrindu.


Šiame tyrime jau daugiau kaip prieš 10 metų buvo pradėta stebėti tūkstančiai Australijos šeimų, kurios apklausiamos kas dvejus metus. Tyrime panaudota informacija, surinkta apklausus tėvus, kai jų vaikams buvo 4-5 metai, vėliau, kai jiems buvo 6-7, ir galiausiai kai jie sulaukė 8-9 metų.


Išanalizavę tyrimo duomenis apie miegą ir gyvenimo būdą, tyrėjai išsiaiškino, kad vaikai, kurie anksti eina miegoti, yra sveikesni, jų gyvenimo kokybė geresnė, lyginant su kitais vaikais, be to, jų mamų psichologinė būklė taip pat geresnė. Šie rezultatai pasitvirtino nepriklausomai nuo to, kiek vaikai miegojo - svarbiausia, kad jie eidavo miegoti anksti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis