5 vaikų meilės kalbos: kaip neapsirikti, kurios nori jūsų vaikas

Supratimas, kaip jūsų vaikai nori būti mylimi, suteikia galimybę užmegzti tiesioginį ryšį, kuris tvirtai susies jūsų širdį su vaiko širdimi.

Ar kada nors esate patyrę situaciją, kai vaikui įteikėte itin planuotą ir apgalvotą dovaną, į kurią vaikas reagavo ne taip, kaip tikėjotės? Galbūt galvą pametę ruošėtės dukros gimtadienio vakarėliui, o ji jus patikino, kad visiškai nenori vakarėlio, o tik nori pabūti su jumis?


Jei esate susidūrę su tokia situacija, gali būti, kad tai, kaip jūs reiškiate meilę savo vaikui, skiriasi nuo to, kaip jis norėtų būti mylimas, rašo smartparenting.com. Jei žinotumėte vaiko meilės kalbą, galėtumėte sėkmingiau suprasti ir efektyviau reikšti meilę mažajam šeimos nariui, nes tada meilę reikštumėte jam priimtinu būdu.


Populiarioje knygoje „The Five Love Languages" gydytojas Gary Chapmanas teigia, kad problemų dažniausiai kelia ne pati meilė, o kalba, kuri yra naudojama meilei reikšti. Meilės kalba – tai įrankis, skirtas patenkinti žmogaus emocinį meilės poreikį.


Egzistuoja penkios meilės kalbos: įvertinimo žodžiai, fiziniai prisilietimai, dovanos, paslaugumas ir kokybiškas laikas kartu.


Fiziniai prisilietimai


Vaikas, kuriam priimtina ši meilės kalba, meilę tėvams dažniausiai demonstruoja juos apkabindamas, bučiuodamas ir glaustydamasis. Toks vaikas jaučiasi saugiausias, kai tėtis ar mama yra šalia. Jaunesni vaikai jaučiasi mylimi per prisilietimus, bučinius ir pasiglaustymus, sėdėdami ant tėvų kelių. Vyresniems vaikams tinka paplekšnojimas per petį, laikymasis už rankų ar apkabinimas per pečius.


Įvertinimo žodžiai


„Mama, kokia graži suknelė", „pažiūrėk į mano piešinį, tėti". Jei jūsų vaikas dažnai kartoja tokias frazes, tai reiškia, kad jis siekia iš jūsų gauti komplimentų per įvertinimo žodžius. Toks vaikas jaučiasi ypatingas, kai tėvai jam demonstruoja pritarimą rašydami trumpučius meilės raštelius, dažnai išsako padrąsinimus, įvertina tiek vaiko dedamas pastangas, tiek ir jo pasiekimus, vengia aštrių pasakymų ir kritikos.


Kokybiškas laikas kartu


Šio tipo vaikui labai svarbus kartu su mama ir tėčiu leidžiamas laikas, galimybė žaisti kartu, imtis įvairių veiklų, šnekučiuotis, nes tai vaikui leidžia jausti jam skiriamą dėmesį. Skirkite laiko savo vaikui, klausykitės jo istorijų ir leiskite jam dalintis su jumis savo jausmais, žaisti kartu su juo mėgstamą vaiko žaidimą. Duokite vaikui užduočių, leiskite jam padėti jums virtuvėje, eikite kartu su mažuoju šeimos nariu pasivaikščioti, paprasčiausiai būkite kartu.


Dovanos


Jei vaikas dažnai jums ką nors duoda, pavyzdžiui, į popierių suvyniotą žaislą, gėlių iš sodo ar saldainį, turbūt meilę jis jaučia per dovanas. Šios dovanos turėtų būti teikiamos kartu taikant kurią nors kitą meilės kalbą. Galite apčiuopiamai reikšti meilę įteikdami vaikui mažytes, nebrangias dovanėles, tai gali būti rankdarbiai. Vaiką tai džiugins tiek šiokiadieniais, tiek ir ypatingomis progomis.


Paslaugumas


Jei jūsų vaikas vos mamai ar tėčiui paprašius stiklinės vandens skuba pildyti prašymo, meilę jis linkęs reikšti ir suvokti per paslaugumą. Tokiu atveju dėmesį rodykite paruošdami ypatingą patiekalą, kuriuo nudžiuginsite vaiką po sudėtingo egzamino, ar padėkite jam ruoštis mokykliniam projektui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis