12 nėštumo savaitė: ar jau visi draugai žino, kad laukiatės?

Dabar tinkamiausias metas pranešti apie nėštumą giminaičiams, draugams ir kolegoms

Vaisius jau daugiau nei 8 centimetrų ilgio ir sveria maždaug 20 gramų.


Vaisius plaukioja gimdoje, jau išsivystę jo čiulpimo ir rijimo refleksai. Taip pat formuojasi jo plaučiai ir atsiras pirmieji kvėpavimo judesiai, dar vadinami vaisiaus kvėpavimu. Susiformavusios nervų ląstelės sudaro sąlygas vaisiui pajausti riboto stiprumo skausmą. Kūdikio veidas jau labai panašus į žmogaus ir dantenose pradeda formuotis pieniniai dantys.

Kai klausaisi savo kūdikio širdies dūžių gydytojo ar akušerės kabinete, garsas primena šuoliuojančio arklio kanopų dundėjimą. Girdėdama šį garsą gali nurimti, nes persileidimo tikimybė yra maža.


Pirmojo vaiko besilaukiančioms mamoms gali pavykti paslėpti nėštumą įtraukiant pilvo raumenis, bet laukiantis antrojo ir vėlesnių vaikų, maždaug 12 nėštumo savaitę augantis pilvas jau bus matomas kitiems.


Gimda auga ir plečiasi aukštyn, virš dubens kaulų, ir gydytojas greitai galės ją apčiuopti tavo pilve. Tavo gimda yra 12-14 centimetrų dydžio ir kas savaitę padidės vienu centimetru, o nėštumo pabaigoje pasieks 37-42 centimetrų dydį.

Kadangi nėštumas jau matomas, dabar tinkamas laikas apie jį informuoti giminaičius, draugus ir kolegas.


Taip pat tikriausiai turėsi įsigyti didesnio dydžio drabužių, nes tavo turimi bus tiesiog per maži. Tai nereiškia, kad likusį nėštumo laiką turėsi vaikščioti apsirengusi sportiniu kostiumu ir apsiavusi sportbačiais ar šliurėmis. Besilaukdama gali rasti itin patogių ir gražių drabužių. Patartina įsigyti universalių drabužių, kurie reguliuojami pagal kūno apimtis ir prisitaiko prie skirtingų dydžių.


Turbūt nereikia priminti, kad nėštumo metu svarbu nerūkyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis