Kaip pasakyti vaikui NE, neištariant žodžio NE

Tėvams dažnai tenka sakyti vaikams „ne". O vaikai šį neiginį priima kaip kvietimą kautis, ir dažnai į jį reaguoja agresyviai. Jie ima rėkti, šaukti, verkti. Gal yra išeitis iš šio užburto rato?

Žodžio „ne" alternatyva

Toks vaikų atsakas į tėvų pasakytą „ne“ išveda iš pusiausvyros net pačius kantriausius tėvus. Bet ką daryti, jei vaikui negalime pasakyti „taip", o žodis „ne" taip pat nėra geriausia išeitis? Paieškokime alternatyvų. Tinkamus atsakymo variantus siūlo Adele Faber ir Elaine Mazlish knygoje „Kaip kalbėti, kad vaikai klausytų, ir kaip klausytis, kad vaikai kalbėtų". Štai keli iš jų:

1. Suteikite informaciją

Pavyzdžiui, vaikas klausia: „Ar galiu eiti pas Medą į svečius pažaisti?" Vietoj „Ne, negali" sakykite: „Dabar pietausime." Ne visai konkretus atsakymas leis vaikui suprasti, kad jei dabar jis negali įgyvendinti savo noro, labai greit tai gali pasikeisti.

2. Pripažinkite jausmus

Jei vaikas lauke zirzia: „Nenoriu dabar eiti namo. Dar pasivaikščiokim." Nesakykite: „Ne, mums reikia eiti namo!" Įvardykite jo jausmus: „Taip, aš žinau, kad tau patinka žaisti aikštelėje, ir kad nenori iš čia eiti..." Sunku priešintis žmogui, kuris supranta tavo jausmus.

3. Aprašykite problemą

Vaikas: „Mama, nueisi su manim į parduotuvę pirkti sąsiuvinių?"

Vietoj: „Ne, ne dabar", papasakokite, kodėl negalite. Pavyzdžiui: „Mes būtinai su tavimi nueisime, tik vėliau. Dabar ateis meistras taisyti skalbyklės."

4. „Ne" pakeiskite „taip"

Vaikas: „Mes eisime pasivaikščioti?"

Vietoj: „Ne, tu nebaigei valgyti pusryčių", pasakykite: „Taip, žinoma. Iškart po pusryčių."

5. Leiskite sau pagalvoti

Vaikas: „Mama, galiu nakvoti pas Kamilę?"

Vietoj: „Ne, tu buvai pas ją prieš 2 dienas", sakykite: „Aš pagalvosiu".

Toks atsakymas nuims įtampą ir duos jums laiko apsvarstyti prašymą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis