Vaikai grįžta į mokyklas: kur tyko traumos?

Rugsėjui pasibeldus į duris, vaikai sugužės į mokyklas ir darželius. Vieniems tai bus pirmas rugsėjis mokykloje ar darželyje, o kiti – išsiilgę bičiulių nekantraus praverti mokyklos duris.

Aktyvūs, žingeidūs ir vasarą pasiilsėję vaikai mokykloje ir darželyje ne tik mokysis, bet ir krės išdaigas.

Tai – neišvengiama vaikystės dalis, deja, kartais išdaigos baigiasi liūdnai: du besistumdantys išdaigininkai nepastebi trečiojo, kuris krisdamas išsinarina koją ar žaisdami futbolą mokyklos stadione berniukai susistumdo ir jaunojo futbolininko ranką tenka gipsuoti. Draudimo bendrovės BTA duomenimis, kasmet susižaloja apie 14 proc. apdraustų darželinukų ir iki 20 proc. apdraustų moksleivių, kai kurie – po keletą kartų.


Mokyklinukų nuraminimui – speciali muzika


Vaikystės traumos dažną vaiką ištinka mokykloje, darželyje ar mokslo įstaigos sporto komplekse. Sportuodami, išdykaudami ar paprasčiausiai skuosdami laiptais kiemo link vaikai susistumdo, užkliūva, atsitrenkia ar nukrenta.

Pasak Vilniaus „Genio" pradinės mokyklos direktorės Kristinos Gailienės, įvairias traumas vaikai mokykloje patiria tada, kai dūksta ir bėgioja lauke, nesėkmingų griuvimų pasitaiko ir mokyklos koridoriuose, klasėse. Kartais vaikai tiesiog supasi ant kėdžių ir nukrenta. Kasmet draudikai fiksuoja daugybę vaikiškų traumų, kurios, kaip tyčia, dažniau ištinka šiltesniuoju metų laiku.


Šiltas ruduo arba šiltas pavasaris vaikus gena į lauką žaisti krepšinį, ar išdykauti mokyklos kieme. Vilniaus „Genio" pradinės mokyklos direktorė pripažįsta, kad mokytojos labai stengiasi apsaugoti vaikus, bet kartais tiesiog nepavyksta.


„Nelaimingų atsitikimų mokykloje įvyksta nepriklausomai nuo oro sąlygų. Tačiau, reiktų pabrėžti, kad traumų padaugėja rudenį ir pavasarį, o ypač – lauke", - pripažino K. Gailienė.


Anot direktorės, pedagogės stengiasi vaikus mokyti drausmingo elgesio, skatina juos klausytis ramios muzikos, nesiausti.


„Pertraukų metu kiekviena pradinių klasių mokytoja yra atsakinga už savo klasės mokinių saugumą. Esant geram orui mokytojos eina su vaikais į lauką. Organizuoja veiklas klasėje, sporto ar mažojoje salėje. Rengiamos įvairios akcijos, kurių metu vaikai klausosi ramios muzikos, mokomi koncentruotis", - pasakojo direktorė.


Šioje mokykloje taip pat yra žaidimų erdvės vaikams, planuojamos specialios poilsio zonos.


Vaikams svarbu saugotis patiems


Visgi, net patogiausioje mokykloje ar darželyje akyliausi mokytojai šalia vaiko negali būti visą laiką. Galbūt todėl draudikai pastebi, kad dažniausiai vaikai gydymo įstaigose atsiduria ne dėl ligų, bet dėl traumų. Smalsūs, judrūs vaikai kartais tiesiog ieškodami vaikiškų nuotykių gali patirti pačių įvairiausių nutikimų. Tėvų pamokymai ir mokytojų budrumas ar draudimai lieka neišklausyti, o vaikai mokosi iš savo klaidų ir skausmingų patirčių.


Moksliniai tyrimai rodo, kad draudimai ir pamokymai nesulaiko vaikų nuo neatsakingo elgesio, ypač, kai šalia nėra suaugusiųjų. Tad ne mažiau nei ugdyti vaikų atsakomybę ir atsargumą, svarbu tinkamai rūpintis jų saugumu ir apdrausti juos nuo nelaimingų atsitikimų. Jeigu vaikas impulsyvus, judrus, jis susižeidžia ir ne po vieną kartą – deja, yra ir tokių vaikų.


Traumų neišvengia kas antras vaikas


Vilniaus miesto savivaldybės sveikatos biuro turima statistika rodo, kad per pastaruosius 12 mėnesių traumų ir nelaimingų atsitikimų patyrė maždaug kas antras Vilniaus mokinys: apie 57,9 proc. berniukų ir 49,8 proc. mergaičių. Šie duomenys yra žinomi, nes šalies vaikų sveikatos ir gyvensenos veiksniai yra vertinami dalyvaujant tarptautiniame mokinių sveikatos ir gyvensenos tyrime.


Dažniausiai moksleiviai susižeidžia pertraukų metu ir kūno kultūros bei technologijų pamokose. Mažiausiai vaikų nukenčia prieš pamokas. Vaikams augant didėja ir traumų tikimybė, ypač sužalojimų rizika išauga paauglystėje. Paaugliai tėvų pamokymų ir draudimų dažniausiai neklauso, o noras pažinti pasaulį ir patirti naujų įspūdžių – stiprėja. Paauglių rizika būna susijusi su alkoholio, narkotikų ir kitų medžiagų vartojimu, muštynėmis. Visuomenės sveikatos specialistai pabrėžia, kad vaikams augant labiausiai kenčia jų kaulai. Dažniausios vaikų traumos – tai kaulų lūžiai, sausgyslių patempimai ar čiurnos raiščių plyšimai.

Užsakymo nr.: PT_72182980

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis