Kaip atskirti gripą nuo elementarios peršalimo ligos?

Gripas kiekvienais metais neišvengiamai ateina į mūsų šalį, juo suserga ir nemažai vaikų. Kaip atskirti gripą nuo įprasto peršalimo?

Gripą sukelia skirtingų rūšių virusai. Kasmet išplinta vis kitoks virusas. Gripas yra labai sunkus susirgimas. Juo užsikrečiama oro lašeliniu būdu. Gripo virusas yra ne tik lakus, bet ir labai paplitęs. Pavyzdžiui, vaikas yra ten, kur netoliese kosėja ar čiaudi užsikrėtęs žmogus: lašeliai pasklinda visame kambaryje ir patenka ant kūno, veido, į nosiaryklę. Virusai, nusėdę ant jos gleivinės, pradeda daugintis.

Užsikrėsti taip pat galima per seiles, aplaižius šaukštelį, kuriuo naudojosi ligonis. Vieni nuo kitų maži vaikai suserga aplaižę tą patį žaisliuką ar bet kokį kitą daiktą, kurį prieš tai lietė gripu sergantis žmogus.

Todėl patarimas gripo sezono metu nuolat plauti rankas, yra ne iš piršto laužtas. Grįžus iš lauko, iš darželio, iš poliklinikos, iš parduotuvės - kiekvieną kartą tegul vaikai plauna rankas. Su muilu, neskubėdami, išmuilindami ne tik delnus, bet ir tarpupirščius. Tinkama higiena - labai svarbi profilaktika, kad išvengtume šios ligos.

Kaip atpažinti gripą nuo kitų ligų?

Jei Lietuvoje paskelbiama gripo epidemija arba pasirodo pranešimų, kad sergančiųjų gripu daugėja (nors epidemijos dar nėra), tikėtina, kad gripu susirgs nemažai vaikų.

Gripas yra panašus į bet kurią kitą virusinę viršutinių kvėpavimo takų ligą, bet sunkesnis. Susirgus gripu, kūną apima silpnumas, laužo kaulus, žmogus jaučiasi tarsi Gripas paprastai užklumpa staiga: vaikas buvo sveikas, žvalus ir lyg žaibui trenkus, savijauta pablogėja - jam negera, jaučiasi nelaimingas, pervargęs, yra irzlus, piktas, čiaudi, sloguoja. Pakyla aukšta temperatūra. Aukšta temperatūra laikosi 2–3 dienas,mažiausiai – parą.

Kaip padėti ligoniui?

Būtina pasirodyt gydytojui, nes gripas yra rimta liga, galinti sukelti sunkių komplikacijų. Tuo jis skiriasi nuo kitų virusinių ligų. Ypač sunkiai šia liga serga kūdikiai ir maži vaikai, nes jie labai greitai netenka skysčių ir būklė sparčiai pablogėja.

Užsikrėtus gripu, po kiek laiko gali pasireikšti ūmus kvėpavimo takų nepakankamumas, gripo virusas būna pakenkęs visų kvėpavimo takų gleivinę iki pat plaučių alveolių, gali sukelti plaučių uždegimą. Gripo virusas gali sukelti širdies raumens uždegimą bei inkstų sistemos pakenkimą. Sunkiausios gripo komplikacijos ir daugiausiai komplikacijų būna vaikams nuo 6 mėnesių iki 4 metų amžiaus.

Antibiotikai gripo negydo

Antibiotikai netinka, nes jie gydo tik bakterines ligas. Ligoniui reikia tausojamo dienos režimo: poilsio, daug skysčių. Padeda vitaminas C, ežiuolė, islandinė kerpena, kurie stiprina imuninę sistemą.

Jei tuo pačiu metu vaikas sloguoja, būtina gerai išvalyti nosį jei reikia - įlašinti nosies vaistų arba sugirdyti geriamųjų vaistų. Būtina dažnai vėdinti kambarį, valyti dulkes ir plauti grindis, nes kosint ir čiaudint ant paviršių nusėda daug virusų.

Atsarga gėdos nedaro

Pajutus pirmuosius gripo simptomus, gydytojai pataria vengti žmonių susibūrimo vietų, kad liga nebūtų platinama. Patariama nevesti vaikų į darželį, nelankyti mokyklos. Jei temperatūra aukštesnė nei 38,5 laipsnio, ją reikia numušti paracetamoliu arba ibuprofenu, gerti daug skysčių. Jeigu būklė negerėja 2-3 dienas, reikia vėl kreiptis į šeimos gydytoją, kuri galbūt nukreips pacientą į ligoninę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis