6 būdai sustiprinti imunitetą ir nesusirgti

Visi gimstame turėdami imunitetą, nes tai genetiškai nulemtos organizmo sandaros ypatybės. Tačiau iš patirties žinome, kad vienų vaikų imunitetas yra stipresnis, o kiti - serga ir serga.

Tai, kad vaikų imunitetas neprilygsta suaugusiųjų, akivaizdu visiems: mažyliai viršutinių kvėpavimo takų ligomis šaltuoju metų laiku serga net iki keliolika kartų.

Kosulys, paraudusi gerklė, sloga, pakilusi temperatūra – šiuos simptomus tėvai gydytojams rudenį ir žiemą vardija bene dažniausiai. Viena pagrindinių vaikų sveikatos bėdų šaltuoju metų laiku - kvėpavimo organų ligos. Čia kalta nepakankamai subrendusi imuninė sistema.

Kaip stiprinti imunitetą?

Specialistai išskiria keletą dalykų, kurie veiksmingai padeda stiprinti vaikų imunitetą. Vieni svarbiausiųjų - grynas oras, sveika mityba ir fizinis aktyvumas.

Gryno oro nauda

Stenkitės kasdien rasti laiko pabūti su vaiku gryname ore. Juk sakoma, kad nėra netinkamo oro, yra tik netinkama apranga. Tiek pasivaikščiojimai, tiek sportavimas, kiti fiziniai žaidimai padeda grūdintis ir didina atsparumą ligoms.

Tinkama kambario temperatūra

Jei namuose nepakanka drėgmės, džiūsta oda, burnos gleivinė, didėja nosies užgulimas bei tikimybė susirgti kvėpavimo ligomis. Reguliariai vėdinkite namus ir, jei šildotės juos patys, neprikaitinkite per daug. Juk žinote, kad miegas būna kokybiškesnis vėsesniame, o ne prikaitintame kambaryje.

Na, o jei namuose oras pernelyg sausas, galima tiesiog pastatyti indą su vandeniu.

Pilnavertė mityba

Švieži vaisiai ir daržovės - pagrindinis imuninei sistemai reikalingų vitaminų šaltinis. Vertėtų nepamiršti ir kalcio svarbos vaiko organizmui - pastarosios medžiagos daugiausiai yra pieno produktuose. Virusų laikotarpiu rekomenduojama gerti ežiuolių, aviečių, ramunėlių, medetkų arbatų.

Dienos režimas ir poilsis

Posakis „visos ligos - nuo nervų" galioja ir vaikams. Pasirūpinkite, kad vaiko nervinė sistema nepersitemptų. Tam reikalingas pilnavertis poilsis ir pakankamai miego.

Tinkama higiena

Dažnai vaikai pamiršta apie higienos svarbą ir būtinybę, tad jiems nuolat reikia priminti apie rankų plovimą.

Papildai

Dėl jų vartojimo pasitarkite su vaiko gydytoju. Svarbiausi vitaminai, reikalingi, kad vaikas gerai augtų ir vystytųsi, yra A, D, C. Jie ne tik padeda stiprinti imunitetą, bet ir gerina centrinės nervų sistemos raidą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis