Kada iš tiesų verta šalinti tonziles

Pasikonsultuoti su gydytoju dėl tonzilių gydymo ar šalinimo tenka ne vienai vaikus auginančiai šeimai. Leisti operuoti vaiką ar gydyti konservatyviai, tikintis, kad augantis vaikas „išaugs“ ir šią problemą?

Prieš kelis dešimtmečius tonzilių šalinimas vaikui, siekiant išvengti gerklės infekcijų, buvo itin paplitusi procedūra. Vis tik per pastaruosius 30 m. tonzilektomijų skaičius gerokai sumažėjo. Kur kas dažniau ši operacija dabar atliekama sprendžiant miego apnėjos, o ne gerklės skausmų problemą.

Vis tik tonzilių šalinimas ir dabar atliekamas ganėtinai dažnai. Štai vien JAV per metus atliekama daugiau kaip 500 000 operacijų vaikams iki 15 metų. Kadangi ši procedūra ganėtinai nemaloni, mokslininkai atliko ne vieną tyrimą, siekdami padėti tėvams ir gydytojams įvertinti tonzilektomijos rizikas ir priimti tinkamą sprendimą, ar šios procedūros privalumai nustelbia galimus pavojus, rašo today.com.

Naujausiame mokslininkų atliktame tyrime analizuojamos priežastys, dėl kurių rekomenduojama atlikti tonzilių šalinimo procedūrą, siekiant išvengti infekcijų ir miego apnėjos. „Indikacijos tonzilektomijai atlikti pasikeitė iš esmės, - patikino otolaringologas ir vienas tyrimo vadovų Sivakumaras Chinnadurai. – Dabar vos viena iš 10-20 procedūrų atliekama dėl infekcijų, o dauguma kitų – dėl miego sutrikimo – apnėjos." Tyrimų išvados publikuotos JAV „Pediatrics“ žurnale.

Mokslininkų atliktų tyrimų tikslas – nustatyti šios chirurginės procedūros naudingumą vaikams. Be jokios abejonės, rizika visada egzistuoja. Atlikę tyrimą mokslininkai nustatė, kad 8 proc. vaikų nepraėjus nė mėnesiui po atliktos tonzilių šalinimo operacijos dėl komplikacijų (kraujavimo, infekcijos ar dehidratacijos) ir vėl atsiduria ligoninėje. Nors mirčių pasitaiko itin retai, vis tik gruodžio mėn. Detroite praėjus vos kelioms valandoms po atliktos tonzilių šalinimo operacijos mirė 9 m. mergaitė.

Mūsų dienomis tonzilių šalinimas vaikams kaip prevencinė priemonė siekiant išvengti gerklės infekcijų rekomenduojamas tik tais atvejais, kai gerklę per pastaruosius vienerius metus skaudėjo septynis ar daugiau kartų, per pastarųjų dvejų metų laikotarpį skaudėjo penkis ar daugiau kartų kasmet ar tris ir daugiau kartų kasmet per pastaruosius trejus metus.

Shutterstock nuotr.

Viename iš pastaruoju metu mokslininkų atliktų tyrimų analizuotas tonzilių šalinimo poveikis vaikams, kuriems per pastarąjį 1-3 metų periodą gerklės skausmas pasireiškė tris ar daugiau kartų. Atlikę lyginamąjį tyrimą ir išanalizavę informaciją apie vaikus, kuriems buvo atliktas tonzilių pašalinimas, ir tuos vaikus, kuriems tonzilės nebuvo pašalintos, mokslininkai nustatė, kad per pirmuosius vienerius metus po atliktos tonzilių šalinimo operacijos vaikams, kuriems tonzilektomija buvo atlikta, diagnozuota mažiau infekcijų nei tiems, kuriems ši procedūra nebuvo atlikta (1,74 ir 2,93). Vis tik laikui bėgant šis nedidelis pranašumas mažėja, o besibaigiant tretiems metams po atliktos procedūros gerklės skausmų atvejų skaičius abejose tiriamųjų grupėse susilygina.

Kadangi tonzilės – tai imuninės sistemos dalis, kartais jos apkrečiamos streptokoku. Nors tokios infekcijos yra išgydomos, vis tik jos linkusios tapti lėtinėmis ir pūlinėmis. „Ganėtinai akivaizdu, kad vaikams, kuriuos dažnai vargina infekcijos, ši procedūra yra naudinga", - konstatavo S. Chinnadurai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis