Psichologė: koks vaikų darželis yra geras

Keletas pastebėjimų, rekomendacijų tiems, kurie ieško savo vaikams darželio.

Atėję į darželį pirmiausia pastebim senus langus ar naujai suremontuotas sienas, bet ne jie nulemia, ar mūsų vaikas gerai jausis darželyje. Jei jūs turit noro ir galimybių rinkti savo vaikui darželį, rekomenduojam kelis pagrindinius kriterijus, į kuriuos svarbu atsižvelgti siekiant, kad vaikas gerai jaustųsi darželyje.


Pirma – ar tame darželyje vaikai atrodo laimingi? Labai greitai pasimato, ar vaikai darželyje užsiėmę, triūsia, bendrauja, ar daugiau pykstasi, neranda ko nusitverti, liūdi vieni. Jei pirmenybė skiriama tam, kaip darželis atrodo, o ne kaip jaučiasi vaikai – tokiam darželiui dar reikia augti.


Antra - ar jums patiems gera ateiti į tą darželį? Ar gera kalbėtis su auklėtojomis, ar drąsu paklausti, ar gaunat atsakymus, ar jus girdi? Jums taip pat teks lankytis darželyje kiekvieną dieną – jei norisi jame būti, nesinori skubėti namo – viskas gerai, gerai jausis ir jūsų vaikas.


Trečia – kaip suaugusieji bendrauja su vaikais? Ar yra pagarba ir įsiklausymas, atidumas vaiko poreikiams? Jei vaikai elgiasi ne taip, kaip turėtų – ką tuomet daro suaugę – ar išklauso vaikus, ar puola spręsti ginčus abejotinais būdais? Kaip nustatomos ribos ir išsakomi draudimai – ar suprantamai ir aiškiai vaikui, ar ramiu balsu? Kam skiriama pirmenybė – priėjusiam vaikui ar suaugusiųjų pokalbiui?


Ketvirta – kiek darželyje skiriama vaikams laisvo laiko, kuomet jie gali patys kurti ir žaisti žaidimus? Taip, pasidomėkite, ar yra darželio ritme paskirtas laikas (bent kartą per savaitę, nors geriausia – kiekvieną dieną) ne ugdomajai, sportinei ar kokiai kitai veiklai, bet laisvam žaidimui. Kai vaikai gali žaisti namus, parduotuves, karą, piratus, ligonines, statyti spektaklius, tapti gyvūnėliais ir pan. Nes tai yra pagrindinis ugdomasis laikas darželyje. Jei darželis neaprūpina vaikų laisvu žaidimų laiku – galite skųstis ir reikalauti, nes toks pasiruošimas mokyklai yra privalomas pagal prigimtinę vaiko teisę, psichologinius poreikius ar sveiko ugdymosi procesus – pasirinkite, kas jums labiau priimtina.


Penkta – ar darželyje vaikai gali naudotis šiuolaikinėmis technologijomis? Jei taip – toks darželis nėra tinkamas vaikams. Vaikų darželis turėtų būti ta vieta, kurioje vaikai gyvena be kompiuterių, telefonų, planšečių, nebent juos pasidaro iš popieriaus, lapų, lentų. Mirgantys ekranai neigiamai veikia besivystančias vaikų smegenis ir jų tikrai ir taip pakanka vaikų gyvenime. Rinkitės darželį, kuriame vaikai užsiėmę ir be kompiuterinių žaidimų, filmukų ar telefonų. Čia mūsų sugalvojimas tos šiuolaikinės technologijos, vaikai gerai gyvena ir be jų.


Tokie penki mūsų siūlomi kriterijai. Dažniausiai tėvai kalba apie kita, tačiau maitina visuose darželiuose pakankamai, tai prižiūri higienistai, žaislų darželiuose gali ir nebūti – jei vaikams yra laiko žaidimams, jie žaislų prisigalvos, ugdomoji veikla yra dėl tėvų, o ne dėl vaikų. Todėl jei tikrai norite, kad jūsų vaikas noriai eitų į darželį, pasistenkite rasti tokį, kuriame jis gerai jaustųsi ir būtų laimingas. Arba, jei neturite galimybės rinktis darželio, – skatinkite keistis tą darželį, kurį nusižiūrėjote.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis