Tiesa ir mitai apie gerklės skausmą

Ką tėvai turi žinoti apie gerklės skausmą - vieną dažniausių vaikiškų nusiskundimų šaltuoju metų laiku? Pateikiame svarbiausią informaciją.

Gerklės skausmas - vienas dažniausių vaikų nusiskundimų


TIESA

Ryklės skausmas (kurį mes, tėvai, dažnai ne visai teisingai vadiname tiesiog gerklės skausmu) yra vienas dažniausių nusiskundimų, dėl kurio kreipiamės pagalbos į gydymo įstaigas. Šis simptomas gali būti susijęs su viršutinių kvėpavimo takų (nosies, ryklės, gerklės ir pan.), ausų infekcinėmis ir kitomis ligomis.


Kai skauda gerklę, svarbu įvertinti galimą skausmo priežastį - virusinės ar bakterinės, ar kitos kilmės uždegimas, nes nuo to priklauso gydymas. Įtariant bakterinę infekciją, tikslinga specialisto konsultacija ir gydymas antibiotikais. Kitais atvejais skiriama priemonių simptomams sumažinti - analgetikų ir antipiretikų, šiltų skysčių, pastilių nuo skausmo, kurios neretai pasižymi ir antiseptiniu poveikiu, vietinių purškalų į ryklę, alternatyviosios medicinos priemonių.


Peršalimas - dažniausia gerklės skausmo priežastis


MITAS

Tai vienas dažniausiai pasitaikančių mitų, kuriuo tikėdami neretai vaikus prirengiame per šiltai, dėl ko jie... perkaista! Gerklės skausmą, tonzilitą gali sukelti įvairios priežastys. Vienos dažniausių- virusinės (rinovirusai, adenovirusai, paragripo, gripo ir pan.) ar bakterinės infekcijos.


Nereikia pamiršti ir kitų dirgiklių: pernelyg didelė balso stygų įtampa, kai ilgai ir garsiai kalbama ar dainuojama; šaltas oras; sausas oras; neteisingas oro kondicionavimas, perkaitinti kambariai ir panašiai. Kai gerklė išdžiūsta, gleivinė sudirginta ir nusilpusi, mikrobai daug lengviau įsiskverbia į mūsų organizmą sukeldami viršutinius ir apatinius kvėpavimo takų susirgimus. Jeigu skausmas linkęs kartotis, šeimos gydytojas siunčia ligoniuką konsultuotis su nosies, ausų ir gerklės specialistu.


Tonzilitas - viena dažniausių ryklės skausmo priežasčių


TIESA

Ūminis tonzilitas - gomurio tonzilių uždegimas, kitaip plačiai žinomas kaip angina. Šia liga serga įvairaus amžiaus žmonės, ypač dažnai - vaikai. Dažniausiai pacientai skundžiasi ryklės skausmu ar sudirginimu, sustiprėjančiais ryjant ar kalbant, pasunkėjusiu rijimu, balso pakimimu. Apžiūrint gali būti matomos paburkusios, paraudusios tonzilės, balkšvas apnašas ant tonzilių ar pūlinukai, gali padidėti kaklo limfmazgiai. Neretai pacientas karščiuoja su šaltkrėčiu ir turi kitų peršalimui būdingų simptomų.


Rekomenduojama atidžiai stebėti pacientus, kuriems karščiavimo epizodai kartojasi 7 kartus per metus arba dažniau kaip 5 kartus per pastaruosius 2 metus kasmet, arba bent 3 kartus kasmet per pastaruosius 3 metus, ir spręsti, ar nereikėtų specialisto konsultacijos dėl tonzilių šalinimo operacijos. Prieš apsisprendžiant atlikti operaciją, rekomenduojamas 12 mėnesių stebėjimo laikotarpis.


Kitos dažnos skausmo priežastys- faringitas ir laringitas


TIESA

Faringitas - tai ryklės gleivinės uždegimas. Dažniausios ūminio faringito priežastys yra virusinės ir bakterinės, rečiau- grybelinės infekcijos, alerginiai ar trauminiai dirgikliai. Virusai sukelia 90 proc. visų faringitų ir 60-75 proc. faringitų vaikams.


Laringitas - tai gerklų gleivinės uždegimas. Jis dažniausiai susijęs su viršutinių kvėpavimo takų virusine infekcija. Šia labai nemalonia, pavojinga ir pasikartojančia liga dažniausiai serga kūdikiai ir darželinukai, ypač rudenį ir pavasarį. Sergant laringitu, užkimsta balsas, vaikas gali visai neprakalbėti, jo kosulys panašus į lojimą. Šios ligos požymiai neretai išryškėja naktį. Laringitui gydyti gali būti naudojamos garų inhaliacijos - eukaliptų ar kiti aliejai, jūros druskos tirpalai, taip pat reikėtų vengti garsiai kalbėti (tačiau negalima iš šnabždėtis).


Gerklės skausmą reikia gydyti liaudiškomis priemonėmis


IR TIESA, IR MITAS

Jei ligos eiga yra lengva ir be komplikacijų, visuomet rekomenduojama pradėti gydymą liaudies ir laiko išbandytomis priemonėmis. Tačiau jeigu situacija ne gerėja, o tik blogėja, gali prireikti ir rimtesnio gydymo. Kokios yra pirmosios pagalbos priemonės, jei skauda gerklę? Kai juntamas nedidelis perštėjimas, padės čiulpiamosios pastilės, ar purškalai. Gerklę galima skalauti valgomosios druskos šiltu tirpalu, ąžuolo žievės, alksnių, šalavijų lapų nuoviru.

Padeda šildomasis kompresas ant kaklo: į keptuvę pripilti rupios valgomosios druskos ir pakaitinti. Paskui ją sluoksniu pilti ant medžiagos skiautės ir aprišti kaklą. Aišku, druską reikia pašildyti tiek, kad ji nenudegintų kaklo. Dėmesio - šildomųjų kompresų ar vonelių negalima daryti tada, jei yra pakilusi temperatūra.


Vaikui, kuriam skauda gerklę, reikia atidžiai parinkti maistą


TIESA

Natūralu, kad prastai besijaučiančiam vaikui gali suprastėti apetitas. Tėvai dažnai išsigąsta dėl to ir stengiasi bet kokiais būdais mažyliui sumaitinti kotletą ar varškės sūrelį. Tai nėra visiškai teisinga. Svarbu atminti pagrindinę taisyklę - vaikui būtina gerti daug skysčių. Jie gali būti rūgštesni ar saldesni, nes tokių terpių vengia mikrobai. Galima gerti dezinfekuojančių ir uždegimą mažinančių šiltų arbatėlių - jei vaikas nealergiškas, galima paruošti citrinos, spanguolių, aviečių ar erškėčių uogų arbatos.


Svarbu nevalgyti aštraus, sūraus ir šalto maisto. Nereikia gerti gazuotų gėrimų. Maisto nereikia duoti per daug, geriausia, kai jis yra lengvai virškinamas, mat pakilus temperatūrai gali sumažėti virškinimui reikalingų fermentų. Jei mama stengiasi žūtbūt ir gausiai pamaitinti vaiką, jį gali supykinti, jis gali vemti. Netiesa, kad anginą reikia gydyti ledais - šį mitą medikai atmeta kaip niekuo nepagrįstą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis