Įvardijo 5 vaikų nemėgstamiausias daržoves

Vis daugiau tėvų Lietuvoje neramina tai, kad jų vaikai valgo nepakankamai daržovių ir vaisių.

Naujai atliktas tyrimas rodo, kad didžioji dalis tėčių ir mamų patys nemėgsta ir nevalgo tam tikrų sodo ir daržo gėrybių. Tuo metu vaikų psichiatrai pažymi, kad vaikai yra linkę sekti savo tėvų pavyzdžiu, todėl namuose vyraujantis požiūris į vaisius ir daržoves yra itin svarbus formuojant mažųjų mitybos įpročius.

Apklausus mažamečių vaikų turinčius tėvus Lietuvoje paaiškėjo, kad 62 proc. jų nuo mažens nemėgsta bent vienos ar keleto daržovių arba vaisių, todėl jų nevalgo. Prekybos tinklo IKI užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad tėvų labiausiai nemėgstamų daržovių sąraše pirmauja svogūnai, už jų rikiuojasi paprikos, salierai, persimonai ir burokėliai. Iš viso nemėgstamais buvo įvardinta net 70 skirtingų daržovių ir vaisių rūšių.

Linas SLUŠNYS. T. Stuko nuotr.
Linas SLUŠNYS. T. Stuko nuotr.

Vaikų psichiatras Linas Slušnys pažymi, kad tėvų pavyzdys yra itin svarbus vaiko mitybos įpročių formavimuisi, o namuose vyraujant neigiamam požiūriui į vaisius ar daržoves vaikai greičiausiai jį taip pat perims.„Vaiką daug sunkiau įtikinti valgyti žalumynus, jei jis mato, kad patys tėvai to nedaro, o vaisiai ir daržovės namuose yra retas svečias. Dar blogiau, jei tokią padėtį tėvai vaikui pristato, kaip natūralią ir tarsi savaime suprantamą, o savo pasirinkimui nevalgyti vienokių ar kitokių daržovių dar ir randa įvairių pasiteisinimų", – sako L. Slušnys.

Tyrimo duomenimis, kas trečias mažamečių vaikų turintis tėtis ar mama mano, kad šiandien mažieji yra nepakankamai supažindinami su vaisiais ir daržovėmis, nors 86 proc. tėvų mano tokias žinias esant labai reikalingas. Be to, ketvirtadalis tėvų teigia, kad jų vaikai labai nedaug težino apie tai, kur ir kaip auga įvairūs vaisiai ir daržovės.

Praėjusių metų gruodį atliktas tyrimas taip pat parodė penktadalį tėvų manant, kad jų vaikai pažįsta tik tas daržoves ir vaisius, kuriuos dažniausiai valgo.

„Tėvų apklausos duomenys patvirtina tai, ką daugelis turbūt nujautėme – šiandien vaikai menkai pažįsta įvairius vaisius ir daržoves, o tai, be abejonės, turi įtakos ir jų mitybos įpročiams. Vaikai yra gerokai mažiau linkę valgyti ir mėgti tai, ko gerai nepažįsta, kas jiems yra tolima ir neatrasta. Deja, vis retesnis vaikas turi progų asmeniniams sodo ar daržo atradimams, kadangi augant mieste paprasčiausiai nėra, kur pamatyti, kaip daržovės ir vaisiai auga", – sako prekybos tinko IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Berta ČAIKAUSKAITĖ
Berta ČAIKAUSKAITĖ
„Palink“ archyvas


Atliekant tyrimą iš viso buvo apklausta daugiau nei 500, 4-6 metų amžiaus vaikus turinčių Lietuvos gyventojų. Tyrimu siekta išsiaiškinti, kaip šalies tėvai vertina savo vaikų žinias apie vaisius ir daržoves bei ištirti jų požiūrį į informacijos apie vaisius ir daržoves pakankamumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis