Teatro festivalis „Labas!" kviečia į spektaklius pačius mažiausius vaikus

Balandžio 23 - 29 d. Vilniuje, Anykščiuose ir Troškūnuose vyks trečiasis tarptautinis teatro festivalis „Labas!". Tai – Lietuvos ir Airijos teatrų bendrai organizuojamas festivalis Lietuvoje, kuris išskirtinai dėmesį skiria patiems mažiausiems - kūdikiams ir ikimokyklinio amžiaus vaikams.

Ar esate šešių mėnesių kūdikį nusivedę į spektaklį? Jei užduotume tokį klausimą, greičiausiai daugelis tik papurtytų galvą. Tačiau pasaulyje spektakliai ir performansai kūdikiams ir ikimokyklinio amžiaus vaikams jau seniai nėra naujovė. „Kai kūdikis pavalgęs, pamiegojęs ir pasiruošęs naujai patirčiai, tuomet pats laikas jį atsivesti į teatrą", - juokauja viena festivalio organizatorių aktorė Dalia Mikoliūnaitė. Jos teigimu, spektakliai kūdikiams retai būna skirti tik mažiesiems – tai ir terpė tėvams susitikti su žmonėmis, kurie turi panašaus amžiaus vaikų, vadinasi, ir panašių rūpesčių ar klausimų.

Pastaraisiais metais Lietuvoje aktyviai diskutuojama apie neformalaus ugdymo svarbą, apie būtinybę tėvams daugiau laiko praleisti su atžalomis. Menas ir, žinoma, teatras padeda vaikams geriau suprasti reiškinius, ugdyti kritinį mąstymą, o tai padeda vaikams atrasti save ir augti kaip asmenybėms.

Šiemet festivalio „Labas!" dalyvių ratas gerokai išsiplėtė. Prie „Teatriuko" ir Airijos teatro „Acting UP!" prisideda Vilniaus teatras „Lėlė", Klaipėdos lėlių teatras, lėlininkai Vitalijus ir Nijolė Mazūrai, Karolina Žernytė („Pojūčių teatras"). Į festivalį taip pat atvyksta gausi menininkų delegacija iš Airijos, Vokietijos, Italijos, Flandrijos ( Belgijos regionas), Rumunijos, Izraelio ir Graikijos.

Per beveik savaitę šalies publikai bus pristatyta per 30 renginių, skirtų kūdikiams iki 11 mėnesių, vaikams nuo vienerių ir dvejų metų ir šiek tiek vyresniems.

Kūdikius nuo 0 iki 11 mėnesių ir jų tėvus „Labas!" kvies į jungtinį Lietuvos ir Airijos menininkų spektaklį „Arbatinukai", kuris sukurtas remiantis idėjomis, parsivežtomis iš tarptautinių mokymų Italijoje. Būtent ten festivalio „Labas!" organizatoriai sutiko ir į Lietuvą pakvietė užsienio teatrus, kuriančius patiems mažiausiems.

ARBATINUKAI, Teatriukas (Lietuva).
Organizatorių nuotr.

Pavyzdžiui, Theaterhaus Ensamble iš Vokietijos meistriškai sujungia šiuolaikinį šokį, operą ir dramos elementus ir į savo spektaklį kviečia vaikus nuo 2 metų. Tuo metu graikų kūrėja Emily Kamarinopoulou pristato unikalią šviesos laboratoriją, skirtą 1 – 3 metų vaikams. Ji tyrinėja, kaip šviesa veikia kūdikių emocijas, kaip šviesos pagalba stimuliuojamos skirtingos smegenų sritys ir kaip skirtingos spalvos kuria skirtingą terpę mūsų jausmams. O Yael Batenosh iš Izraelio atsiveš du lagaminus pilnus įvairių skysčių ir medžiagų, kurių pagalba vaikai ir tėveliai gamins, formuos, pūs, gaudys, lenktyniaus su neįtikėtino dydžio ir formų muilo burbulais.

BURBULAI, Yael Batenosh (Izraelis).
Organizatorių nuotr.

Balandžio 26 - 27 dienomis iš Vilniaus „Labas!" keliaus į Anykščius ir Troškūnus, kur su mažaisiais žiūrovais bendraus ne tik Lietuvos menininkai, bet kūrėjai iš Izraelio, Italijos, Airijos, Rumunijos. Būdamas socialiai atsakingas, festivalis kasmet aplanko vaikus regionuose, kur mažieji neturi tiek galimybių pamatyti spektaklių, ypač pasirodymų iš užsienio šalių.

KĄ RENGSIMĖS ŠIANDIEN, Theaterhaus Ensemble (Vokietija).
Organizatorių nuotr.

Festivalio „Labas!" komanda savo patirtimi dalysis su visais vaikų gerove besirūpinančiais žmonėmis. Todėl festivalio metu vyks diskusijos, kūrybinės dirbtuvės teatro profesionalams, mokytojams ir šeimoms. Be to, balandžio 24 d. Vilniaus miesto savivaldybėje bus rengiamas tėvų, auklėtojų, mokytojų, menininkų, vadybininkų, medikų, bei savivaldos atstovų susitikimas.

Festivalio atidarymas – balandžio 23 d., sekmadienį, 12 val., Valstybės pažinimo centre. Nuo 10 iki 14 val. centre vyks dalyvaujančių teatrų pasirodymai.

Festivalio organizatoriai – „Teatriukas" (Dalia Mikoliūnaitė) ir „Acting Up!" (Cliodhna Noonan). Rėmėjai – Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Airijos, Izraelio, Rumunijos ambasados Lietuvoje, Flandrijos vyriausybės atstovybė Varšuvoje, Goethe Institutas, Italijos Kultūros Institutas ir kiti. Į visus renginius reikalinga išankstinė registracija el. paštu: info@teatriukas.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis