SOS! Vaikas nenori miegoti pietų miego

Vaikus į darželius leidžiantys tėvai neretai susiduria su vaiko pietų miego problema: vaikai, ypač vyresni negu 4 metų, nebenori miegoti pietų miego.

Kodėl taip yra ir kokių pastebėjimų apie miego svarbą vaiko gerai savijautai turi ikimokyklinio ugdymo pedagogai, klausiame vaikų darželių „Šilagėlė“ pedagogių Jūratės Zoluskienės ir Natalijos Stefanovičienės.



Asmeninio albumo nuotr.

Miegas - periodiška žmogaus ramybės būsena, kurios metu organizmas aktyviai atkuria savo jėgas. Remiantis regeneracijos teorija, miego metu ilsisi visi organai.


Mes pramiegame trečdalį savo gyvenimo, tačiau nuo to labai priklauso, kokie bus likę du trečdaliai. Miegą - ir vaikų, ir suaugusiųjų - išbalansuoja šiuolaikinės technologijos, todėl geriausia būtų iš miegamojo išmesti ne tik televizorių, bet ir mobilųjį telefoną.


Ritmą, kada kokia veikla užsiimti, organizmui diktuoja kiekvienoje ląstelėje esantis biologinis laikrodis. Todėl visas pagrindines veiklas reikėtų daryti vienu ir tuo pačiu metu: kasdien tuo pačiu metu gerti, tuo pačiu metu keltis, pusryčiauti, pietauti, vakarieniauti, sportuoti ir pan.


Mamos ir močiutės yra visiškai teisios sakydamos savo vaikams ir anūkams, kad būtent miego metu išsiskiria augimo hormonas, todėl vaikams miegas įgauna dar didesnę reikšmę. Pietų miegas yra būtinas ikimokyklinio amžiaus vaikams. Nors naktį vaikas išmiega gerai, per dieną pavargsta ir turėtų valandą kitą nusnūsti. Visi vaikai skirtingi, todėl kiekvienas išmiega skirtingai. Vieni išmiega dvi valandas, kitiems užtenka 20 minučių. Ne visi mažieji gali pasakyti, kad nori miego. Tad patartina paleisti ramią muziką, padainuoti lopšinę, paskaityti pasaką, priglausti mažylį ir pagulėti kartu, kad jis pailsėtų.


Dieną iki metų vaikai dažniausiai miega du kartus, kūdikiai - tris kartus, o nuo pusantrų metukų iki mokyklos - kartą per dieną. Būtų gerai, kad ir mokyklinukas nusnūstų dieną.


Vaikai nuo 1 metukų iki 4 metukų miega dieną 2-4 valandas, o vyresni - 1-2 valandas. Kuo mažesnis vaikas, tuo dažniau pietų valgymas susijęs su miegu. Pavalgius kūdikiai tarsi aptingsta, pasidaro mieguisti. Vyresni vaikai labiau nori užsiimti kokia nors veikla ir nenori miego, net priešinasi jam.


Vyresni vaikai nebenori miegoti pietų todėl, kad jie ramiau neprabusdami išmiega naktį. Tenka girdėti pasakymų, kad 5-6 metų darželinukai nenori eiti į darželį, nes reikia miegoti pietų. Tokio amžiaus vaikams nėra būtinas pietų miegas. Jis būtinas vaikams iki 4 metų. Jei vaikas nenori miegoti tik darželyje, o namie miega noriai, tai priežastis greičiausiai yra dėl darželio aplinkos ir pasiruošimo miegui. Dažnai būna šalta, nejauku, nusirengimo procesas reikalauja daug savarankiškumo. Negalima versti vaikų miegoti, užtenka pasiūlyti pagulėti. Jei vaikas per pusvalandį neužmiega, tai kam jį kankinti, tiesiog reikia atsižvelgti į kiekvieno vaiko interesus.


Pietų miego metu vaiko nervų sistema pailsi, pagerėja nuotaika, virškinimas ir apetitas.


Vaikams, kurie blogai užmiega, galima sukurti nakties efektą (tyla, tamsa).


Iš vaiko elgesio galima suprasti, kad vaikui trūksta miego. Jeigu mažasis tapo agresyvus, perdėtai energingas, nekantrus, sunkiai susikoncentruoja - tai ženklai, jog mažyliui reikia miego. Jei vaikai priešinasi pietų miegui, kuriems jis būtinas, vakare gali jis sunkiai užmigti dėl pervargimo. Dažniausia priežastis, kodėl mažieji nemiega darželyje - režimo nebuvimas namuose. Taip pat labai svarbūs ritualai, atliekami prieš einant miegoti. Mažylis nurimsta, kai kiekvieną kartą prieš užmiegant jis nuprausiamas, perrengiamas, jam paskaitoma pasaka. Mažojo pasąmonėje užsifiksuoja, jog po šių veiksmų jis netrukus keliaus į miego karalystę.


Kiekvienas tėvelis su vaiku gali susitarti. Suaugusieji turi paaiškinti, kad vaikas pamiegojęs paaugs ir gaus energijos. Mažyliui taip pat galima pasiūlyti pasiimti mėgstamą lėlę ar meškiuką ir pamigdyti jį šalia savęs.


Vaiko miegas bus ramesnis ir geresnis, jeigu prieš tai pabus gryname ore. Mažylį guldyti pietų miego geriausia praėjus valandai po maitinimo. Įrodyta, kad pakankamai laiko miegantis vaikas daug geriau įsisavina informaciją ir naujoves.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis