Lyja? Ką veikti vaikams: 8 patarimai

Lietingų orų prognozė dažniausiai nuliūdina vaikus ir verčia susirūpinti tėvelius – vėl teks daugiausia laiko praleisti kambaryje ir bus neįmanoma atitraukti atžalų nuo kompiuterio.

Tačiau neskubėkite nusiminti – net ir namuose leidžiantiems laiką jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams galima pasiūlyti įdomios, turiningos ir lavinančios veiklos. Patarimais ir idėjomis dalijasi „Šiaurės licėjaus" pradinio ugdymo pedagogė Indrė Novickė.

1. Kambario atnaujinimas

„Pirmiausia reikėtų pasitarti, ką pats vaikas norėtų veikti, galbūt jis pageidauja išmokti ko nors naujo. Verta aptarti ir planuoti dienotvarkę kartu su juo. Svarbu vaiką nukreipti tinkama linkme ir padėti jam mokytis planuoti savo laiką", – pataria I. Novickė.

Vaikai ne tik gali planuoti laiką, bet ir savo erdvę. Kai nėra galimybės išeiti į lauką, pirmiausia galima atnaujinti kambarį – pasigaminti paveikslą, pieštukinę ar įvairių dekoracijų, perstumdyti baldus ar papuošti kambarį pagal norimą temą. Pedagogė drąsina nebijoti ir suteikti vaikams kūrybinę laisvę, nes mokyklinukai patys geriausiai žino, kokioje aplinkoje jie puikiai jaučiasi.

2. Planetos gelbėjimas

Šiuolaikiniams vaikams bet kokia veikla turi turėti prasmę ir tikslą, o jis gali būti labai didelis – pavyzdžiui, išgelbėti žemę nuo taršos ir šiukšlių, bet iš pradžių reikėtų pradėti nuo... savo namų.

„Iš tiesų vaikams labai patinka daryti kūrybinius darbelius iš antrinių žaliavų, tarkim, iš butelių pagaminti smėlio laikrodį, vazą, pieštukinę ar net „kiaulę taupyklę". Iš senų nenaudojamų sagų smagu gaminti papuošalus, iš pistacijų lukštų – dėlioti mozaiką ar gėlę. Galima net pasidaryti laikrodį iš seno kompaktinio disko! Pasitelkus kūrybą atgimsta įvairiausi daiktai, jie tampa vaiko kambario puošmena su kilnia idėja", – dalijasi I. Novickė.

3. Vaidmenų žaidimai

Viena labiausiai įtraukiančių veiklų pradinių klasių amžiaus vaikams – vaidmenų žaidimai. Tereikia mažuosius „užvesti ant kelio", o toliau jau jų fantazija bus neribota.

„Tarpusavyje vaikai gali žaisti vaidmenų žaidimus pasitelkdami įvairius buitinius daiktus ir suteikdami jiems naują gyvybę. Pavyzdžiui, galima suvaidinti pasirinktą pasaką, oro uostą, traukinį ar įvairias situacijas. Įsitraukus ir suaugusiesiems, tokie žaidimai padeda formuoti tinkamą vaikų elgesį – galima vaidinti situacijas, į kurias vaikas papuola, bijo pakliūti ar tiesiog nežino, kaip tokiu atveju tinkamai elgtis. Tai padeda vaikams įsijausti į tarpusavio santykius, įveikti įvairias baimes", – teigia I. Novickė.

Dar vienas iš vaidmenų žaidimų gali būti sumanymas rašyti „slaptus" laiškus. Vaikai sugalvoja slaptą kodą ar rašo citrinų sultimis, pienu, o vėliau išdžiovina lapą saulėje ir taip pasigamina „vandens ženklais" išrašytą popierių.

4. Eksperimentų laboratorija

„Vaikai iš prigimties yra tyrinėtojai, aktyviai ieškantys informacijos apie juos supančią aplinką. Jiems labai patinka eksperimentuoti, tada mažieji padaro daugybę atradimų, pradeda atrasti pasekmės ir priežasties santykį bei ryšius. Prieš eksperimentus svarbu su vaiku išsikelti hipotezes, stebėti, ar jos pasitvirtina. Atlikus eksperimentą, reikėtų aptarti, kodėl taip atsitiko, ieškoti paaiškinimo", – pataria I. Novickė.

Eksperimentams nebūtina specialiai ruoštis ar pirkti brangias priemones, kartais galima juos atlikti spontaniškai, turint tai, kas po ranka. Pavyzdžiui, naudojant ledą ir dažus, skystą muilą, piešti vašku ant vandens, pupeles užpylus vandeniu stebėti, kaip dygsta daigeliai. Daugiau idėjų galima pasisemti iš knygų, pavyzdžiui, iš serijos „Eksperimentai kiekvienai dienai" (leidykla „Šviesa"), skirtos visiems metų laikams.

5. Vaikų sukurti žaislai

Pasak pedagogės I. Novickės, įdomiai ir turiningai veiklai namuose nereikia brangiausių žaislų – vaikai gali patys juos pasigaminti. Pavyzdžiui, „Šiaurės licėjaus" vasaros stovyklos metu vaikai gamino sporto inventorių – golfo lazdas, raketes, diskgolfo diskus, kėglius, smiginio lentas, lankus, strėles ir kt. Tai vaikus suartino su sportu, suteikė daugiau motyvacijos sportuoti, norą išbandyti savo pačių kurtas priemones. Užsiimdamos šia veikla mokytojos vaikus supažindino su sporto istorija, olimpinėmis žaidynėmis.

„Vaikai patys gali kurti ne tik žaislus. Labai įdomu nupiešti ar kitaip pagaminti stalo žaidimą, vėliau jį išbandyti su visa šeima. Vaikai taip pat gali kurti nesudėtingus kryžiažodžius ar knygą, ją iliustruoti. Tai gali būti linksmų nutikimų rinkinys arba mėgstamiausių receptų knyga. Siužetų gali būti pačių įvairiausių. Beje, lietui lyjant, kūrybai namuose galima naudoti įvairias gamtines ar buitines medžiagas, iš jų kurti koliažus ar paieškoti įdomių idėjų internete", – teigia I. Novickė.

6. Pasiruošimas kelionei

„Jei planuojate kur nors keliauti vasaros metu, vaikas gali pradėti iš anksto rinkti informaciją apie kelionės tikslą ir pats planuoti, ką norėtų pamatyti. Jis gali ieškoti informacijos enciklopedijose, knygose ar internete, sudaryti kelionės planą, pasiruošti būti visos šeimos gidu", – patirtimi dalijasi pedagogė.

Be to, psichologai sako, kad sėkmingesnės atostogų kelionės būna tos, kuriomis visa šeima džiaugiasi dar prieš išvykdama.

7. Linksmoji namų ruoša

Pasak pedagogės, vaikai dažnai nori išbandyti tas veiklas, kurias namuose atlieka tėvai. Svarbu skatinti vaikus įsitraukti į kasdienes namų ruošos veiklas, kurios kartais tampa įdomesnės už bet kokį žaidimą.

„Galima kartu kepti pyragą pasirinkus receptą, sudaryti pirkinių sąrašą ir supirkti produktus. Leisti vaikui aktyviai dalyvauti procese. Einant į parduotuvę pirmiau sutarti biudžetą ir taip lavinti vaikų ekonominį raštingumą. Vyresni vaikai net gali aprašyti gamybos proceso eiliškumą, lavinti savo kūrybiškumą dekoruodami iškeptus gaminius", – teigia I. Novickė.

8. Išeikite į lauką per lietų!

Mokytoja I. Novickė pataria neišsigąsti subjurusio oro. Pasak jos, per lietų irgi galima daug ko išmokti ir gerai praleisti laiką.

„Nebijokite lietaus, juk taip smagu palakstyti po balas! Čiupkite guminius batus, lietpaltį ir bėkite į lauką. Tokiu oru galima surengti vandens bėgimo varžybas, mėtyti vandens pripildytus balionus ar pasigaminti iš butelių vandens šaudykles ir smagiai praleisti laiką".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis