10 auksinių taisyklių, kurios padės labiau suprasti paauglius

Augindami mažus vaikus tėvai paprastai perskaito kalnus literatūros apie jų raidą ir auklėjimą. Kai vaikai paauga ir tampa paaugliai, neretai tėvai iš inercijos taiko tuos pačius vaikų drausminimo ar skatinimo metodus, kaip ir anksčiau. Tačiau bendraujant su paaugliais tai nebetinka.

Paauglystė yra ypatingas laikotarpis ir vaikui, ir jo tėvams. Reikia peržiūrėti namuose galiojančias taisykles, perstumti jų ribas ir bendrauti su vaiku ne kaip su kūdikiu, o kaip su jaunu žmogumi, kuris turi teisę turėti ir išsakyti savo nuomonę.

Jūsų dėmesiui – 10 patarimų, kuriuos verta įsidėmėti paauglių tėvams.


1. Venkite tokių posakių, kaip „Mano laikais tai buvo visai kitaip...", „Kai aš buvau mažas, tai...". Kiekviena karta yra ypatinga, ir jei gerai pagalvotumėte, kai jūs buvote maži, tada jūsų seneliai tą patį sakė apie jus. Ar ne?


2. Nepriekaištaukite dėl jūsų akims neįprastos paauglių aprangos. Na, taip, einant į mokyklą reikia laikytis nustatyto aprangos kodo, tačiau laisvalaikiu jaunuoliai turi teisę patys nuspręsti, kaip nori atrodyti.


3. Paauglys neapkenčia, kai su juo kalbama kaip su mažu vaiku. „Atsargiai eik per gatvę", „Kodėl nevalgai brokolių, jie turi daug naudingųjų medžiagų" - šie ir panašūs išsireiškimai ne juokais supykdys jaunuolį.


4. Įkopę į paauglystę vaikai supranta, kad jų tėvai nėra dievai. Kad jie irgi yra žmonės, klystantys, besielgiantys ne visada taip, kaip mokė savo vaikus. Paaugliams tėvų autoritetas nėra toks besąlygiškai nenuginčijamas, kaip anksčiau, jie mieliau gręžiasi į savo draugus ir kitus jiems svarbius žmones (tai gali būti ir muzikos, ir kino, ir socialinių tinklų žvaigždės).


5. Skundžiatės, kad jūsų paauglys yra netvarkingas, kandus ir jo nuotaika dažnai svyruoja? Tai normalu. Taip jaučiasi absoliuti dauguma šeimų, turinčių paauglių. Paaugliai taip elgiasi ir kalba ne todėl, kad norėtų specialiai paerzinti tėvus, o todėl, kad jie dabar yra tiesiog tokie.


6. Normalu, jei tėvai ir paauglys šiuo laikotarpiu nėra geriausi draugai. Taip ir neturi būti. Paaugliai ieško savo tapatybės, o tam jiems reikia užmegzti santykius su kitais žmonėmis.


7. Pasitikėkite savo paaugliais ir nenaršykite slapčia jų telefonuose ar dienoraščiuose. Įeidami į jų kambarį pasibelskite – taip parodysite, kad gerbiate jo asmeninę erdvę. Kaip ir jūs, taip ir jūsų jaunuolis turi teisę turėti paslapčių.


8. Kategoriški draudimai šiuo laikotarpiu turėtų būti vis retesni. Svarbiausia – susitarimai, kuriuose dalyvauja abi pusės – tėvai ir paaugliai.


9. Leiskite paaugliams prisiimti atsakomybę patiems. Tegul jie patys sprendžia sau svarbius dalykus. Nenurodinėkite ir nedarykite už juos tai, ką jie gali patys. Būkite šalia ir pasakykite, kad visada esate jų paslaugoms – kai norės pasitarti vienu ar kitu klausimu.


10. Stengiatės bet kokiais būdais išvengti aštrių diskusijų ir ginčų su paaugliu? Be reikalo! O kur jis daugiau pasitreniruos išdėstydamas savo argumentus ir išklausydamus kito? Juk tiesa gimsta diskusijose. Nereikia kurti dirbtinos harmonijos ir visada nusileisti paaugliui, kad tik namuose būtų „šventa ramybė". Paaugliui reikia normalių tėvų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis