Kai šokdina ir neklauso nuosavas vaikas: ką patars specialistė

Kaip reaguoti, kai vaikas elgiasi nepagarbiai su jumis ir ožiuojasi? Siūlome keletą galimų šios problemos sprendimo būdų.

Kai mus suerzina netinkamas vaiko elgesys, dažniausiai tokiu atveju mes linkę pykti, rėkti ir skirti bausmes arba tylėti ir pasiduoti. Ar yra kitoks būdas reaguoti į nepagarbą? TAIP! Jei supykote ant vaiko ir norite jį nubausti arba apšaukti, rekomenduojame išbandyti vieną ar daugiau iš šių žingsnių:


Išlikite ramūs


Tai atrodo beveik neįmanoma, tiesa? Nelengva išlikti ramiam, kai vaikas elgiasi grubiai. Tačiau jei jūsų atsakomoji reakcija bus tokia pat nepagarbi, vaikui užsifiksuos netinkama informacija. Išsiugdykite įprotį tokiu atveju visų pirma giliai įkvėpti, suskaičiuoti iki 20-ies ir kelis kartus mintyse sau pakartoti: „Padėtis nėra kritiška."


Iššifruokite vaiko elgesį


Pažvelkite į situaciją iš vaiko perspektyvos. Gal užklupote jį nepasiruošusį? Gal tai, ko jūs prašote, jam nepatinka? Gal jis jaučiasi bejėgis? Vaiko reakcija atspindi jo vidinius jausmus. Deja, šiuo metu jis negali išreikšti savo jausmų tinkamesniais žodžiais.


Vertinkite su empatija


Padėkite savo vaikui suprasti jo emocijas, reaguodami empatiškai: „Tau atrodo nesąžininga, kad jau turime išeiti!" arba „Žinau, kad sunku išeiti namo, kai taip smagiai žaidi". Tai nereiškia, kad turite pritarti vaiko elgesiui, tai tiesiog reiškia, kad bandote įsijausti į jo būseną ir suprasti, kas išprovokavo jo pyktį.


Režimas ir aplinka


Vienus vaikus neigiamai veikia žemas cukraus lygis kraujyje, alkis ar troškulys. Kiti labai jautriai reaguoja į aplinkos stimuliavimą arba miego trūkumą. Gal jūsų vaikas senokai valgė? Galbūt jam reikėtų gurkštelėti vandens? Arba pailsėti nuo triukšmingos aplinkos?


Sulėtinkite tempą


Labai lengva pasiduoti piktų žodžių ir emocijų lavinai. Tačiau juk galima neįsitraukti ir neatsakyti į kiekvieną vaiko skundą ar išsakomą kritiką. Kartais verta nuspausti stabdžius: „Oho, kiek daug informacijos. Norėčiau išklausyti, bet tu per greit kalbi. Nusiraminkime, tada aš galėsiu suprasti, ką mėgini pasakyti."


Nesureikšminkite


Kartais geriausia nereaguoti, ypač jei žinote, kad vaikas alkanas ar pavargęs ir jo smegenys veikia „išgyvenimo režimu", arba jei jaučiate, kad nesugebėsite tinkamai sureaguoti, ir pasakysite kažką sarkastiško, pikto ar nepagarbaus. Tai nereiškia, kad apskritai reikia ignoruoti nepagarbos apraiškas. Kai visi nusiramins, galėsite aptarti, kas įvyko, ir gal kitą kartą galima bus sureaguoti visiškai kitaip.


Apkabinkite vaiką


Kai vaikas elgiasi netinkamai, mažiausiai norisi jį apkabinti. Tačiau dažniausiai daugumai vaikų būtent ir reikia ryšio. Jei sugebate pažvelgti virš netinkamo elgesio ir ignoruoti neigiamą informaciją, pamatysite, kad vaikui skaudu ir jam reikia jūsų palaikymo. Kartais apkabinimas yra veiksmingesnis nei žodžiai.


Atsisakykite pamokslavimo


Jei nereaguojate iš karto, bet kiek palaukiate, tai nereiškia, kad esate pasyvi mama (tėtis) ar pritariate nepagarbai. Tai reiškia, kad laukiate, kol jūsų smegenys ir vaiko smegenys nurims, sugebės priimti informaciją ir kol toliau galėsite bendrauti be pykčio ir nepagarbos. Kai jau esate pasirengę kalbėtis, galite pradėti: „Man atrodo, tu nusiminei, kad reikėjo anksčiau išeiti. Pagalvokim, gal kažkaip kitaip galėtum man pranešti, kaip jautiesi?"


Nepamirškite, kad ir jūs turite jausmus. Normalu, jei juos išreiškiate, ir leidžiate vaikui suprasti, kaip jo žodžiai jus veikia. Tačiau išsakykite tai be kaltinimo ir priekaištų, susitelkite tik į savo jausmus: „Mane labai įskaudino, kai pasakei, kad esu blogiausia mama pasaulyje."


Jei vis dėlto praradote kantrybę ir įkaitus emocijoms pasakėte piktų žodžių, bus geriausia, jei tai pripažinsite. Jūs nesate tobulas (-a), ir vaikams sveika pamatyti, kad ir tėvai mokosi nusiraminimo įgūdžių. Atsiprašykite vaiko. Būtent toks auklėjimas yra veiksmingas. Ramus protas gali įsisavinti informaciją, apdoroti ir lavinti naujus įgūdžius. Taip vaikas supras, kaip suvaldyti stiprias emocijas, ir kitą kartą reaguos pagarbiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis