Kai vaikui sakote NE ir NEGALIMA, turite kai ką atminti

Norėdami išmokyti mažylį teisingai reaguoti į žodį „negalima", vadovaukitės keliais svarbiais patarimais.

1. Drauskite tik jei tiksliai žinote, kodėl jūs tai darote. Primygtinai reikalaukite, kad vaikas vykdytų draudimą, nes mažas vaikas jus sugebės suprasti tik taip.


2. Nedrauskite vaikui absoliučiai visko. Kai draudimų per daug, net suaugęs žmogus jų nesugeba visų įgyvendinti, jau nekalbant apie vaiką. Kad taip nenutiktų, išrinkite penkis dalykus iš neleistinų. Pavyzdžiui, stalas (negalima lipti), televizorius ir balkonas (negalima be mamos), mobilusis telefonas, viryklė. Visus kitus pavojingus dalykus geriau patraukite iš vaiko akiračio.


3. Taisyklės turi būti vykdomos. Šis klausimas neturi būti sprendžiamas priklausomai nuo nuotaikos. Šiandien leidžiu, o ryt draudžiu. Ne! Visi šeimos nariai turi jus palaikyti visuose draudimuose. Vaikas turi žinoti, kad „negalima" – tai tikrai „negalima", o ne „na gerai, šiandien galima".


4. Nesitikėkite, kad vaikas vykdys tik žodinius nurodymus. Jums teks nukreipti atžalos dėmesį arba patraukti iš pavojingos vietos. Reikia griežtai pasakyti „Negalima!" Nutaisykite išsigandusią veido išraišką ir patraukite vaiką iš pavojingos vietos arba nuo pavojingo daikto.


5. Niekada netaikykite atžalai fizinių bausmių. Jokiu būdu negalima pliaukštelėti vaikui per rankas, kojas, užpakalį.


6. Visada paaiškinkite kiekvieną „negalima", net jei vaikas visai mažas. Paaiškinkite, kad kištukinio lizdo liesti negalima, nes ten „gyvena elektra, kuri labai skaudžiai kanda". Supažindinkite vaiką su uždraustais objektais: pavyzdžiui, parodykite, kad adata skaudžiai duria (vos vos palieskite jos galiuku vaiką).


7. Kiekvienam „ne" pasiūlykite „taip". Piešti ant sienų negalima, užtat galima sąsiuvinyje, negalima eiti į balkoną vienam, o su mama – galima. Dar vaikai puikiai supranta sąvokas „tavo – mano". „Negalima imti akinių, nes jie – močiutės", „negalima imti meškerės, nes ji – tėčio", „Tai tavo, užtat be tavo leidimo mes irgi neimsime".


8. Nekelkite balso, kažką drausdami. Stenkitės į visa, kas vyksta, reaguoti kantriai ir su humoru, nepaisydami situacijos rimtumo ir savo blogos nuotaikos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis